WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Schilderen van een woning

Het schilderen van de woning (buitenschilderwerk). Een woning is een ontzettend kostbaar bezit, dat regelmatig en goed schilderonderhoud nodig heeft. Bij goed schilderonderhoud zult u merken dat uw waarde van de woning zal toenemen. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij het buitenschilderwerk. Bezuining niet op tijd en kwaliteit. Maar neem de stappen rustig door.

Bij het schilderen van de woning hoort een plan.
-    Wat gaat er geschilderd worden
-    Hoe is de staat van het te schilderen object
-    Hoe ga ik te werk
-    Welk eindresultaat heb ik voor ogen
-    Welke materialen heb ik nodig voor het te schilderen object
-    Welke datum en hoe gaan we het uitvoeren

Bij het schilderen- heb je een keuzen tussen alkydverf of acrylverf.

Belangrijk is met welke type verf er reeds eerder is gewerkt. Dit kan een waterverdunbare acylverf, of een terpentine verdunbare alkydharsverf zijn. Over een alkydverf kan je wel een acrylverf verwerken, andersom is zeker niet aan te raden. Het klimaat in Nederland staat geen acrylverf toe bij het buitenschilderwerk. De verwerking met kwast of roller is lastiger, omdat een watergedragen verf sneller aandroogt dan een terpentineverdunbare verf, zeker in de felle zon. Ook is de luchtvochtigheid in het Nederlandse klimaat vaak te hoog, wat juist weer vertragend werkt op de droging van de verf.

Gebruik voor het buitenschilderwerk dus altijd terpentineverdunbare alkydverf of beits.

Schilderen van de woning – Buitenschilderwerk.
Het gaat hier om het buitenschilderwerk oftewel het schilderen van de buitenzijde van een woning, waarbij ik er in de navolgende beschrijving van uit ga dat de kozijnen, boeidelen, gevelbetimmering, deuren en dergelijke in hout zijn uitgevoerd, in een dekkend (gekleurd) systeem.

Beoordeling van de verflagen en de hechting op de ondergrond van je woning
Het is goed dat je van te voren weet wat je nodig hebt, maar ook dat je weet hoe de ondergrond is. Echte slechte verflagen zul je eerst moeten verwijderen, voor dat je verder gaat. Dit doe je met een verfkrabber als het op een enkele plaats maar licht bladderd. Ook kun je dit doen met een verffohn als de ondergrond over grotere oppervlaktes te slecht of te dik is. Bij vele lagen verf over elkaar kan de ene laag de elasticiteit van de andere lagen niet meer volgen, waardoor de verf onthecht. Ook moet je goed letten op verstekken/ hoeken tussen liggende en staande houtverbindingen. Als de verf op deze plekken niet goed hecht, moet je ze eerst tot op het gezonde hout uitkrabben en nadien repareren.

Kwaliteit van de ondergrond en de verf die je gaat gebruiken
Het eindresultaat is mede afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond. Als je de ondergrond niet vertrouwt, of als deze tijdens de voorbereiding te vochtig of te slecht blijkt te zijn, moet je altijd een eenpotssysteem (=grond en aflakverf ineen) of dekkende beits gebruiken. Deze heeft als voordeel dat de verf vochtregulerend is. Het vocht kan er wel uit, maar komt er bij een goede voorbehandeling en afwerking niet in. Als je weet dat de ondergrond goed is, dan gebruik je een hoogglans of een eenpotssysteem. Hoogglanslak is sterker ( gaat langer mee) een geeft een mooie duurzame, bolle glans aan het schilderwerk. Nadeel is dat deze lak afsluit en dus het vocht opsluit en hierdoor mede houtrot kan veroorzaken. Is de ondergrond niet voldoende droog, en breng je een hoogglanslak aan, dan gaat de verf ( op termijn) bladderen. Oorzaak is dat het vocht zijn weg naar buiten zoekt.