WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Soorten tapijt

Tapijt wordt gemaakt van verschillende materialen en altijd verkrijgbaar in vele kleuren en structuren. De keuze in tapijtsoorten is dan ook enorm. Om aan verschillende vragen van de consument en de veranderende interieurmode te kunnen voldoen worden steeds meer nieuwe ideeen ontwikkeld. Met de structuur van het tapijt wordt bedoeld de vorm van het poolmateriaal, de dikte of fijnheid ervan en de pooldichtheid.
 
De meest belangrijkste tapijt structuren zijn:

Boucle (Lussenpool of ‘loop-pile’)
Het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogt zijn. Indien de poollussen een ongelijke hoogte hebben spreken we van een hoog/laag structuur.

Geschoren Boucle (tip-sheared)
Een lussenpooltapijt met een hoog/laag structuur waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon van polen.

Moquette (gesneden pool of ‘cut-pile’)
Bij dit tapijt zijn alle poollussen tijdens het weven of tuften doorgesneden.

Frise
Bij een frisestructuur zijn de polen eveneens doorgesneden maar is het tapijtgaren in elkaar gedraaid. In tegenstelling tot de moquettestructuur, is bij frise vrijwel iedere pool afzonderlijk van de andere pool te onderscheiden waardoor het een levendige oppervlaktestructuur krijgt.

Saxony
Saxony is een frise-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Door de hoge polen heeft het een luxueuze uitstraling.

Shag of semi-shag
Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen polen omvallen. Het tapijt oppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shagstructuur genoemd en heeft een warrige en speelse uitstraling. Shag tapijt heeft langere polen dan semi-shag.

Velours
Eigenlijk is een velourstapijt een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen . Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak gekenmerkt wordt door een fluweelzacht en glad oppervlak.