WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tapijt onderhouden

Als tapijt zorgvuldig wordt gereinigd en onderhouden, biedt  het vele voordelen ten opzichte van andere soorten. Ook voor mensen met een stofallergie kan tapijt de beste oplossing zijn. Tapijt houdt stof immers vast en laat het niet terug in de lucht komen. Het reinigen van tapijt is natuurlijk wel noodzakelijk.

Steeds meer mensen hebben de laatste tijd een voorkeur voor tapijt gekregen. Tapijt heeft natuurlijk zijn positieve eigenschappen , ze zijn zacht onder de voetjes en ze kunnen warmte vast houden. Door de steeds betere kwaliteit is het onderhoud ook gemakkelijker geworden. Wanneer u een stofzuiger gebruikt met een elektrische ronddraaiende borstel is dit al voldoende voor uitstekend onderhoud.

Regelmatig stofzuigen
Wanneer u het tapijt goed wilt onderhouden begint dat al bij de aankoop.  Het is uiteraard belangrijk dat u voorkomt dat het tapijt vies word. Roosters bij de buitendeur en schoonloopmatten  binnen zorgen er al voor dat er zo weinig mogelijk vuil het tapijt kan bereiken. Brandschoon krijgt u het tapijt natuurlijk nooit. Maar als u minimaal tweemaal per week uw tapijt doet stofzuigen haalt u er het meeste vuil van af.  Let op!!!! Bij een stofzuiger zorgen dat de onderdruk minimaal 160 millibar is.

Bij eventuele vlekken op het tapijt.
Altijd een periodiek of groot onderhoud plegen is raadzaam. Shampoos en droogschuim worden overigens afgeraden, vanwege kleverige zeepresten die achterblijven en vuil kunnen aantrekken. Wanneer u groot onderhoud wilt plegen is het raadzaam dat u dat een professioneel bedrijf laat doen. Dit eenmaal per 2 of 3 jaar.

Alledaagse vlekken geen reden tot paniek, vaak kunt u gewoon met schoon water het vuil verwijderen. Bij de tapijthandels kunt u folders halen waarin staat omschreven welke informatie u nodig heeft om het tapijt te kunnen behandelen.  U behoud de duurzaamheid.

Tips bij een vlek in het tapijt.
Bij vlekken wees op tijd met het schoonmaken ervan.

Direct een handdoek, natmaken met koud water, uitwringen en op de vlek leggen

Laat de handdoek het werk doen

Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt

Vlek laten drogen

Nooit maar dan ook nooit een fohn gebruiken, warmte kan de  vlek fixeren.