WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

1. Hang een vogelhuisje op

Met een vogelhuisje nodigt u de hele vogelfamilie uit in uw tuin. Het levert kijkplezier voor u op en voor het vogelpaartje de oplossing voor de “woningnood”!

2. Biedt voer aan

U mag de vogels het hele jaar door voeren. Ze worden hier niet afhankelijk van. Er overleven juist meer vogels, er wordt meer gebroed in de lente en dus vliegen er meer jonge vogels uit het nest.

3. Doe de kat een belletje om

Katten blijven jagers, ondanks dat ze genoeg te eten krijgen. Jonge vogels zijn vaak een gemakkelijke prooi. Door uw kat een belletje om te doen worden de vogels gewaarschuwd.

4. Plant een bessenstruik

In de winter zijn bessen een belangrijke voedselbron, ze bevatten veel vitaminen. De vogels zijn er gek op. Ook in andere jaargetijden hebben vogels hier veel plezier van.

5. Maak uw tuin niet te netjes

Vogels houden van “rommel” in de tuin. Hoog gras om in te verbergen, struiken om een nestje in te bouwen, losse bladeren waaronder ze voedsel als insecten en slakken kunnen vinden.

6. Zet een drinkschaal neer

Een ondiepe schaal met water in uw tuin is een ideale drinkplaats voor de vogels in uw tuin. Ook creëert u zo een badderplaats zodat ze hun veren in goede conditie kunnen houden.

7. Plak stickers op de ramen

Vogels kunnen vaak grote ramen niet zien. Ze botsen er met volle vaart tegenaan en raken gewond en in het ergste geval sterven ze aan de gevolgen. Dit kunt u voorkomen door speciale raamstickers op de raam te plakken.

8. Plant bloeiende planten

Veel vogels leven van insecten. Door bloeiende planten in de tuin te zetten trekt u insecten aan waarmee de vogels zichzelf en hun jongen kunnen voeden.

9. Plant dichte doornstruiken

Meidoorn en Berberis zijn voorbeelden hiervan en zijn ideale schuilplaatsen voor de vogels. Ze kunnen zich hier verbergen voor bijvoorbeeld katten en roofvogels.