WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tuinieren het jaar rond - april

Het weer is over het algemeen genomen beter dan in maart. Veel voorjaarsbollen kleuren de tuin maar heeft u geen tijd gehad om in het najaar bollen te planten, dan heeft u nu keus genoeg in de tuincentra om uw tuin alsnog op te vrolijken met allerlei potgoed en kunt u zo ideeën opdoen voor het volgende jaar.
Denk er wel aan dat er nog nachtvorst kan optreden: daarom dus vorstgevoelige planten ’s avonds afdekken.
De kruidentuin heeft in het vroege voorjaar een opknapbeurt nodig. Vooral kruiden met een dikke stengel groeien mooier wanneer ze sterk teruggeknipt worden.

Gazon

Heeft u het gazon door slechte weersomstandigheden nog niet kunnen inzaaien, dan is daar nu de tijd voor. Tref maatregelen tegen de vogels die afkomen op uw zaaizaad.
Groeit het gras snel, dan moet u het twee maal per week maaien.
Reeds bestaande, oude gazons verbeteren door ze af te maaien, lucht geven en voor de lente geschikte kunstmest aanbrengen, losharken en waar nodig, opnieuw inzaaien.

Rozen

Indien nodig, het snoeien afmaken. Geef oude rozen geschikte kunstmest.

Winterharde, vaste planten

Plant laatbloeiende vaste planten en planten die slechts langzaam nieuwe uitlopers krijgen.
Zorg dat grotere planten een steuntje krijgen. Zet stokken of paaltjes achter hoogopschietende planten; steun grote pollen door er drie of vier stokken omheen te zetten en daar touw tussen te spannen.
De voorjaarsbloeiende struiken kunnen nu, na de bloei, gesnoeid worden.

Waterplanten en vijvers

Deze maand is de tijd om waterlelies in uw vijver te planten.

Zaaien

Een van de planten die weinig eisen stellen aan de grond en goed tegen droogte bestand is, is de Cosmea (Cosmos). Gezaaid in april, bloemen tot ver in de herfst!
Wilt u niet alleen bloemen uit de tuin maar ook groenten oogsten? Dan is het nu de tijd om bedjes te maken voor vroege peulvruchten.
Ook is het een goede maand om druiven te planten op een warme, zonnige plaats.
Zomerbloeiende bollen en knollen zoals dahlia’s kunnen nu opgepot worden zodat ze begin mei naar buiten kunnen.