WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tuinieren het jaar rond - juli

Juli is vaak de natste maand van het jaar.
In juli en in augustus is de tuin op zijn mooist dus, als u deze maand met vakantie gaat, neem op tijd maatregelen. Verwijder alle dode bloemen en zorg dat het tussen de planten onkruidvrij is. Zorg dat bloembakken genoeg water tot zich kunnen nemen.
Het gazon maaien en alle verbindingen van planten die tegen muren en hekken groeien controleren en, indien nodig, deze vernieuwen.

Wanneer u lavendel wilt drogen dan is het begin van deze maand de meest geschikte tijd. De hele stengel afsnijden als de bloemen kleur beginnen te krijgen. De stengels in kleine bosjes bij elkaar binden en laten drogen.
Omdat nu de tuin op zijn hoogtepunt is, kan men een beslissing nemen om de borders eventueel te veranderen.
Eén van de meest opvallende tuinplanten is de hortensia met de grote schermbloemige bloemen in de kleuren blauw of roze; de plant kan heel goed gebruikt worden als snijbloem.

Rozen
Het verwijderen van verwelkte bloemen en bloemen die men afsnijdt voor in huis is de zgn. ‘zomersnoei’. Deze zorgt er voor dat er nieuwe, sterke scheuten gevormd worden. Snoei altijd tot aan een samengesteld blad dat 5 blaadjes heeft. Gebruik een scherp mes en maak een snede van boven naar beneden in de richting waarin de nieuwe scheut kan groeien zodat die in de goede richting gaat.
Wanneer de eerste bloei geweest is, moet men de rozen voeden met een kunstmest speciaal geschikt voor rozen.

Een apart soort rozen is de pioenroos. Deze plant kan jaren op dezelfde plaats staan en, wanneer hij met rust gelaten wordt, overvloedig bloeien. De bladeren van pioenen hebben een decoratieve functie. Bij de pioenroos de dode bloemkoppen verwijderen.

Winterharde, vaste planten
Doorgaan met het snoeien van vroeg bloeiende soorten. Sommige planten produceren een tweede bloei als ze drastisch worden teruggesnoeid voordat de bloeitijd voorbij is.

Bollen
In deze maand halen we de in de lente bloeiende bollen, uit de grond. Dit zijn vooral tulpen, narcissen, hyacinten en enkele andere kleine bollen. Deze moeten worden gescheurd en opgeslagen. Narcissen die men als snijbloemen gebruikt kunnen 2 á 3 jaar blijven staan.
De in de herfst bloeiende bollen kunnen nu ook geplant worden; deze zorgen voor kleur in een jaargetijde dat de meeste bloemen uitgebloeid zijn. Bijvoorbeeld de verschillende crocusachtige bloemen die tot Kerstmis kunnen bloeien.

Vijver
Wanneer het erg warm weer is geweest moet men het water dat verdampt is, vervangen. Gebruik hiervoor een tuinslang met fijnsproeier zodat de vijver hierdoor ook zuurstof krijgt.
Zuurstofbindendende planten regelmatig uitdunnen.