WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tuinieren het jaar rond - juni

Dit is over het algemeen de zonnigste maand van het jaar hoewel de temperaturen ons soms in de steek laten; er kan nog steeds nachtvorst optreden!
Bovendien kan het heel droog zijn en is het belangrijk de planten op tijd water te geven; vooral kuipplanten en hanging baskets moet u in de gaten houden; door de zon verdampt het water sneller en staan de bakken heel snel droog waardoor de bloemen verwelken. Droge grond in deze bakken neemt heel slecht water op zodat het ongebruikt wegvloeit. Beter is het dan om de plantenbakken onder te dompelen in een emmer met water.

Voltooi deze maand het planten van éénjarige zomerbloemen en zaai winterharde tweejarige zaaibloemen. Geef planten die nog niet zolang in de grond staan veel water zodat ze zich makkelijk kunnen hechten, goed groeien en goed kunnen gaan bloeien.
Hoog opgroeiende planten ondersteunen zodat ze niet met de eerste de beste forse windvlaag tegen de grond liggen.

Omdat dit een groeizame maand is, komt het onkruid overal tegelijk naar boven. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, moet er zeer regelmatig geschoffeld worden! Dit kan het beste gebeuren met vochtig weer.
Is het voor langere tijd niet mogelijk om in de tuin te werken (vakantie) en het onkruid staat kniehoog bij thuiskomst, dan is er maar één goede methode: u kunt het beste ieder soort onkruid apart met wortel en al uitroeien! Beter is natuurlijk om een andere tuinliefhebber te vragen een oogje in het zeil te houden.

Tegen het einde van deze maand kunnen de bollen uit de grond gehaald worden waarvan de bladeren geel geworden zijn. Tulpen bollen moet altijd uit de grond gehaald worden. Deze worden na het rooien in bakken gelegd om te drogen

Gazon
Tussen mei en juni moet men de hoogte van de messen van de maaimachine aanpassen; bij droog weer moeten de bladen hoger afgesteld worden en kan het afgemaaide gras blijven liggen; het afgemaaide gras houdt nl. vocht vast. Maai minimaal éénmaal per week.
Omdat het in juni vrij droog kan zijn, het gazon wel vaker sproeien. Ook kan men gaten maken zodat de regen en/of het leidingwater dieper tot de wortels kan doordringen.

Rozen
Als men bloemen van hoge kwaliteit wilt hebben of lange stelen wilt krijgen, de kleine zijknoppen zo veel mogelijk blijven verwijderen, waardoor de hoofdknop zich kan ontwikkelen. Scheuten die op de hoofdstengel groeien van stamrozen verwijderen zoals ook de uitlopers die uit de grond steken bij de struikrozen.
In de editie van de maand mei heeft u kunnen lezen welke methodes er gevolgd kunnen worden om bladluis te bestrijden.

Snoeien
Bij bladverliezende heesters kunt u de scheuten die net gebloeid hebben, snoeien. Hierdoor wordt een sterke nieuwe groei bevorderd voor het volgende jaar. Veel hagen moeten nu voor de eerste keer gesnoeid worden.  Van de in de winter bloeiende heide kunnen de uitlopers nu met een schaar afgeknipt worden.
Overdadige groei van kruipplanten kan men nu bijwerken.

Om goede vruchten van de fruitbomen te krijgen, kunt u het beste de minder goede en dicht op elkaar groeiende vruchten er tussenuit halen.
Vogels weten al heel snel de fruitbomen en struiken met bessen, bramen, frambozen e.d. te vinden; bescherm de vruchten met een net zodat u zelf kunt genieten van hetgeen er in uw tuin groeit en bloeit!

Uitgebloeide bloemen verwijderen zodat de groei bevorderd wordt.
Vroegbloeiende planten die uitgebloeid zijn tot enkele centimeters boven de grond afsnijden. Zij vormen dan fris blad waardoor de grond bedekt wordt voor de rest van de zomer.

Winterharde, vaste planten
Als de planten goed gekozen zijn heeft u vanaf deze maand tot in de herfst kleur in uw tuin.