WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tuinieren het jaar rond - maart

In de maand maart starten we met het nieuwe tuinjaar. De voorbereidingen voor een tuinplan zijn gemaakt tijdens de koude maanden; de grond is klaargemaakt voor nieuwe planten en het zaaigoed begint uit te lopen. Al het noodzakelijk spitwerk moet gedaan zijn. Ook de naamplaatjes controleren voor ze worden overwoekerd door nieuw groei.
Bezoek ook eens een van de vele tuinbeurzen die er in het voorjaar zijn!

Een nieuw gazon?
Een groen tapijt, wie wil dat niet?
Als er in de herfst is gespit, is de grond na de winterperiode korrelig gemaakt zodat er een goede teelgrond is verkregen. Hark het zaaibed een paar keer in verscheidene richtingen. Zo krijgt men een goede teelaarde en een goede bovenlaag. Door het harken worden allerlei stenen verwijderd en zal eenjarig onkruid worden vernietigd. Stamp de grond flink aan en zorg voor een stevige gelijke bovenlaag. Breng per m² gelijkmatig verdeeld 100 gram kunstmest aan; daarna kan men inzaaien.
Door graszoden te gebruiken bespaart men veel tijd. Het is wel kostbaarder maar men heeft meteen een groen tapijt!
Het gazon mag voorzichtig gemaaid worden maar zet de messen wel hoog af.

Winterharde, vaste planten
Winterharde vaste planten kunnen in deze maand nog geplant worden al moet er wel rekening mee gehouden worden dat zij niet uit mogen drogen. Oude vaste planten kunnen gedeeld worden en opnieuw geplant. Alle dorre delen verwijderen. Bij vorst de planten afdekken.
Bij zomer- en herfstbloeiers begin maart flink terugsnoeien. Dat geldt o.a. voor Buddléja davidii (vlinderstruik), zomerbloeiende hortensia. Krachtige nieuw scheuten geven de mooiste bloemen.
Denk er wel aan om op tijd te sproeien; de grond is over het algemeen wel vochtig genoeg maar in de lente begint het proces van vochtaantrekking door de wortels.

Rozen
Plant zo vroeg mogelijk in deze maand. Snoei struik- en stamrozen vóór het planten om ze makkelijk hanteerbaar te maken. Maak de plantgaten zo breed dat de uitstekende wortels erin kunnen.
Tegen het einde van de maand moet men de oude, doorbloeiende struikrozen en klimrozen snoeien. Klimrozen en treurrozen die maar één keer per zomer bloeien (Paul’s Scarlet) moeten niet worden gesnoeid.

Waterplanten en vijvers
Maart is een belangrijke maand voor tuinen met water.
Bij goed weer moet u uw vijver voor ongeveer driekwart leegmaken en er vers water in gieten. Giftige stoffen en concentratie van zouten worden minder en de vissen hebben er plezier van.

Zaaien
Wanneer het weer goed is en de grond droogs, kan men de eenjarige soorten zaaien in de volle grond.

Onkruid
Het onkruid begint ook weer op te komen. Verwijder het aan de basis door het uit te trekken of weg te schoffelen. Groot diepgeworteld onkruid moet men met de hand uittrekken.