WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tuinieren het jaar rond - mei

In deze maand kunnen grote temperatuursverschillen voorkomen. De zon wordt warmer maar er kan ook nog steeds nachtvorst voorkomen. Wilt u eenjarige planten in de volle grond zetten, wacht tenminste tot na de IJsheiligen (eind mei)!
 
In tijden van droogte nieuwe, geplante hagen ruim water geven.
Water geven is van zeer groot belang voor alle planten want in een droge meimaand kan een belemmering van de groei rampzalige gevolgen hebben. Vergeet niet de (hangende) bloembakken water te geven; deze drogen sneller uit dan planten die in de volle grond staan.

Heeft u een vijver dan moeten alle soorten waterplanten in deze maand worden geplant.
Uitgebloeide, in het voorjaar bloeiende planten die te sterk zijn uitgegroeid kunnen eind mei gesplitst worden. Delen met goede wortels in verse grond zetten.
Verwijder de dode bloemen van de bollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten. U kunt nu zomerbollen planten.
Blijf schoffelen tussen de planten om het onkruid te vernietigen zolang het nog klein is en ondersteun opgroeiende planten. Borderplanten die te hoog worden gaan breder uitgroeien als de topscheut weggenomen wordt.

Gazons
Het gras wekelijks maaien maar niet te kort. Bij droog weer regelmatig water geven.
Graszaad kan nog gezaaid worden en tot het kiemen is het van belang de teelaarde vochtig te houden.

Rozen
Zijscheuten van stamrozen verwijderen, ook uitlopers die uit de grond steken. Soms kunnen deze uitlopers ver van de rozenstruiken boven de grond uitsteken. Verwijderen met een scherp mes op de plaats waar ze uit het wortelsysteem uitkomen omdat ze de moederplant zwakker maken.

Wanneer u lange stelen wilt of bloemen van hoge kwaliteit dan moeten de kleine zijknoppen verwijderd worden door het zgn. ‘pluizen’, d.i. de knop tussen duim en wijsvinger nemen en deze afknijpen. De grond tussen de struiken goed onkruidvrij houden.

Gebruik tegen bladluis een bloemenspuit gevuld met een mengsel zeepspiritus (een scheutje spiritus voegen bij een afwassopje). Het beste kan men dit spuiten ’s avonds doen.
Een alternatieve methode om bladluis te bestrijden: trek vogels aan door voer of een bak met water neer te zeggen!

Snoeien
Eind mei kan begonnen worden met het snoeien van zomergroene hagen; d.i. het inkorten van nieuwe scheuten die dit jaar aangegroeid zijn. Ook de buxushagen kunnen weer in vorm gesnoeid worden.
Heesters die in het voorjaar gebloeid hebben moeten nu gesnoeid worden; enkele fruitstruiken hebben tevens baat bij een voorjaarssnoeibeurt. Te hoge voorjaarsheide is dankbaar voor een snoeibeurt met de heggenschaar.
Na de bloei kan een te groot geworden rododendron teruggesnoeid worden  door alle oude takken weg te halen.