WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Tuinieren het jaar rond - oktober

Als het weer in de herfst zacht is en het pas laat gaat vriezen, dan kunt u de planten in de zomerbedden laten staan zolang ze nog genoeg bloemen dragen.
Wilt u echter planten in de zomerbedden die bestemd zijn voor de lente, dan kunt u daarvoor het beste in oktober plaats maken. De grond is nog warm genoeg en niet te vochtig om ze wortel te laten schieten voordat het winterweer begint met de vorstperioden. Worden de planten later geplant dan bestaat de kans dat er schade ontstaat aan de wortels doordat  de plant niet voldoende wortels heeft gemaakt om ze van vocht te kunnen voorzien.
U moet wel eerst na het verwijderen van de zomerplanten, de grond goed omspitten zodat deze vrij is van eventueel onkruid en delen van planten.
In deze maand kunt u tulpen- en hyacintenbollen planten. Zet bollen onder heesters; door de bescherming van bladeren kunnen ze vroeg in de lente bloeien.
Vallende bladeren verwijderen van het gazon omdat er anders gele plekken ontstaan. Ook moet het blad verwijderd worden uit vijvers. Als de bladeren in de vijver vallen kunnen ze de vissen doden, want de bladeren gaan rotten en produceren giftige gassen.
Nieuw geplante bomen moeten stevig worden gesteund en vastgebonden.

Voordat de vorst begint, moet u de buitenkraan afsluiten. Tevens is het nu tijd om de kuipplanten op een vorstvrije plaats te zetten.

Gazon
Het is nu tijd om oude gazons te repareren. Ook is het de beste maand om graszoden te leggen omdat deze voor de winter dan kunnen vastzitten en wortel schieten.
Ga wel door met maaien totdat u merkt dat het gras niet meer groeit.

Rozen
Heeft u nieuwe rozen besteld dan kunt u de grond alvast gereed maken. Een grondige voorbereiding geeft succes.