WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Uw notaris adviseert tot achter de komma

Een hypotheek is alleen in theorie een overzichtelijk financieel ‘product’. Maar wet en regelgeving zijn extreem ingewikkeld, met onder meer fiscale en erfrechtelijke consequenties. Hoe zit heb bijvoorbeeld als u uw ouders te hulp roept om een hypotheek rond te krijgen? Uw notaris heeft alle antwoorden.

Nu risicobeperking bij financiele instellingen een voornaam uitgangspunt is bij het verstrekken van hypotheken, neemt de belangstelling voor ‘constructies’ toe. Die term klinkt misschien op het eerste gehoor negatief, maar dat is ten onrechte. Van een ‘constructie’ is bijvoorbeeld ook sprake als iemand zijn of haar woninglening splitst in een bancair en een ander deel. Er bestaan in dit opzicht vele mogelijkheden maar er is dan vrijwel altijd sprake van niet meteen voorziene consequenties, die onder meer betrekking kunnen hebben op de belastingwetgeving en het familie en erfrecht. Feitelijk is er maar 1 adviseur die u tot ver achter de komma kan informeren over de  ( toekomstige!) gevolgen van een samengestelde hypotheek. Dat is de notaris, die verder kijkt dan de akten.

Woningweetje!
U leent een deel van het benodigde hypotheekbedrag van uw ouders en u hebt onderling afgesproken dat u de verschuldigde rente dankzij een schenking door uw ouders alleen op papier betaalt. Fiscaal gezien is dat prima in orde,  maar de notaris zal u erop wijzen dat rentebetaling en schenking in juridische zin twee verschillende feiten zijn, die ook als zodanig vastgelegd moeten worden. Directe verrekening tussen u en uw ouders ( de onderlinge afspraak) kan de fiscus ertoe verleiden de rente als niet aftrekbaar te beschouwen.

De notaris weet een oplossing
Een andere vraag waarop de notaris het antwoord weet: wat zijn de gevolgen als uw ouders, bij wie u geld heeft geleend, komen te overlijden? Als erfgenaam erft u de vordering op uzelf. Schuld en vordering vallen tegen elkaar weg, maar ook uw hypotheekrenteaftrek ( voor het deel van de woninglening die u bij uw ouders hebt afgesloten) komt te vervallen! Ook in  erfrechtelijk opzicht ontstaat een gecompliceerde situatie als er meer kinderen, dus meer erfgenamen zijn. Juist en vooral bij dergelijke omstandigheden is de notaris met voorsprong uw beste adviseur, die met oplossingen komt.

Kijk naar elk scenario
Iedere huizenkoper die ook van een of meer hypotheken afhankelijk is, bewijst zichzelf een dienst door de notaris in een zo vroeg mogelijk stadium te raadplegen. Houd er rekening mee dat de notaris u ook met worst case-scenario’s zal confronteren. Er worden vragen gesteld als: wat als u onverhoopt vroegtijdig komt te overlijden, wat als u met de erfenis van uw ouders te maken krijgt, wat als uw relatie geen stand houdt? Het probleem met hypotheken is dat we – in veruit de meeste gevallen – over een lening praten met een looptijd van zo’n dertig jaar. In die periode kan en zal er van alles veranderen in ieders persoonlijke situatie, ten goede en ten kwade. De notaris is bij uitstek de expert, die u, op basis van de huidige wet – en regelgeving, zo goed mogelijk zal voorlichten over alle denkbare gevolgen als er zich in uw omstandigheden wijzigingen voltrekken.