WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 11 - 2009

Raadsvergadering op donderdag 26 maart

Op donderdag 26 maart vergadert de gemeenteraad vanaf 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis aan De Hofnar 15. De vergadering is openbaar. Aangeslotenen op het kabelnet kunnen de vergadering rechtstreeks op televisie volgen. De uitzending wordt verzorgd door de Lokale Omroep Valkenswaard.

Op de voorlopige agenda staan de volgende onderwerpen:
    vragenhalfuurtje
    vaststellen van de agenda
    Vaststellen van de besluitenlijst van 18 februari 2009.
    vragen/opmerkingen naar aanleiding van ingekomen stukken
    Instemmen met het voorstel een krediet beschikbaar te stellen voor aankoop van grond ten behoeve van de BGGP-locatie.
    Vaststellen van het rapport “Inschakeling van externen” van de gemeentelijke rekenkamercommissie.
    Instemmen met het voorstel een voorbereidingsbesluit ex artikel 3.7 Wro te nemen en een verklaring van geen bezwaar aan te vragen inzake de herinrichting van het perceel Schafterdijk 23.
    Instemmen met het voorstel een bouwgrondexploitatie te openen voor de bouwontwikkeling aan het Biestven te Borkel.
    Instemmen met het bestemmingsplan “Dommelseweg 154/Min. Aalbersestraat.
    Instemmen met het bestemmingsplan “Achter de Kerk 2”.
    Instemmen met het voorstel een bouwgrondexploitatie te openen voor de bouwontwikkeling aan Achter de Kerk.
    Instemmen met de verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand.
    Kennis nemen van de ruimtelijke visie sportpark Den Dries en beschikbaar stellen van enige daaruit voortvloeiende kredieten.

Conferentie: “Samen er op af!” op donderdag 19 maart

De gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre hebben zich als doel gesteld het gebruik van inkomensvoorzieningen voor inwoners met een laag inkomen te stimuleren om zo de armoede te kunnen bestrijden, onder het motto: “Mensen met minder verdienen meer!”

Eén van de meest doeltreffende manieren om het gebruik van voorzieningen te stimuleren, is het samenwerken met professionele- en vrijwilligersorganisaties die regelmatig contact hebben met inwoners met een laag inkomen. De gemeenten vinden het belangrijk dat deze organisaties op de hoogte zijn van de inkomensvoorzieningen. Daarom hebben de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre hebben een aantal initiatieven genomen om samen met intermediairs aan de slag te gaan.

Tijdens de conferentie “Samen er op af!” willen de gemeenten die initiatieven graag presenteren.. De conferentie wordt gehouden in Zalencentrum ’t Hazzo, Trolliuslaan 7 in  Waalre op donderdag 19 maart van 12.15 uur tot 17.00 uur. Rond de 185 medewerkers en vrijwilligers van professionele- en vrijwilligersorganisaties (die regelmatig in contact komen met inwoners met een laag inkomen) zullen aan de conferentie meedoen.

Meer informatie
De conferentie: “Samen er op af!” wordt georganiseerd door het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre. Voor vragen over de conferentie kunt u contact opnemen met Lilian Sweens op telefoonnummer 040 – 2083518 of per e-mail: lsw@valkenswaard.nl.

Landelijke opschoondag op zaterdag 21 maart

De gemeente Valkenswaard werkt samen met Heeze-Leende en Waalre mee aan de actie: Nationale opschoondag. Waalre en Valkenswaard organiseren zwerfvuilprojecten.

In Heeze-Leende gebeurt dat tijdens het project ‘Zwerfafval mooi niet in 2009’ op de basisscholen in de week voor 21 maart. Vrijwilligers schonen samen de openbare ruimte van (zwerf)afval. Doel is de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten op het gebied van milieu en leefomgeving. De Stichting Nederland Schoon organiseert deze dag.

Hoe het begon
Drie natuur milieu en educatie NME-medewerkers van de genoemde gemeenten startten eind vorig jaar een ambtelijke overleggroep op. Het doel van de overleggroep is om binnen gemeenten ervaringen en projecten uit te wisselen op het vakgebied. Samen gaat zij projecten organiseren. Het eerste project is de Nationale opschoondag.

Project Valkenswaard
Het jeugd IVN gaat beplanting aanbrengen in het Tongelreepdal gebied. De gemeente stelt in kader van het project Tongelreepdal beplanting beschikbaar. Tevens zal in de directe omgeving zwerfaval verzameld worden. Ook zullen 5 leden van de PVDA in hun medewerking verlenen. Bij de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn de leerlingen benaderd om hun vrijwillige medewerking te verlenen. Dit project kan meetellen in hun uren maatschappelijke stage.

Betrokkenheid wethouders
De drie wethouders J.P. Hazelaar (Waalre), M. van Hofwegen (Heeze-Leende) en G. Adams (Valkenswaard) reizen op zaterdag 21 maart om tien uur met de bus van de brandweer Waalre vanuit het gemeentehuis Waalre naar het zwerfvuilproject van de scouting aan de D. van Hornelaan. Zij moedigen met hun bezoek de vrijwilligers mentaal aan. Daarna brengen de wethouders een bezoek aan het project in het Tongelreepdal gebied. De afsluiting vindt samen met de vrijwilligers plaats bij het IVN-gebouw in Valkenswaard. Om twaalf uur keert de bus terug naar het gemeentehuis in Waalre.

Ondertekening Convenant Sportraad Valkenswaard en gemeente Valkenswaard

Op maandag 9 maart vond de officiële ondertekening plaats van het convenant tussen Sportraad Valkenswaard en de gemeente Valkenswaard. De ondertekening was voorafgaande aan de inloopavond over de visie van de herinrichting Sportpark d’n Dries. Namens de Sportraad Valkenswaard ondertekende de voorzitter de heer W. van Montfort het convenant en namens de gemeente was dat wethouder G.A.J. Adams, portefeuillehouder Sportzaken.

Het convenant regelt de wijze van overleg en samenwerking tussen beide partijen. Beide partijen vinden het belangrijk om de kennis, ervaring en mening van de Sportraad en zijn leden in een vroegtijdig stadium te betrekken bij het ontwikkelen van sportbeleid in de gemeente Valkenswaard. De Sportraad streeft ernaar om sportverenigingen actief te betrekken in het (mede) vorm en inhoud geven aan de ontwikkeling en uitvoering van het lokale sport(stimulerings)beleid.
Het doel van het convenant is het scheppen van een kader waarbinnen beide partijen afspraken kunnen maken. Een goede samenwerking vraagt om een directe en open communicatiestructuur tussen de ‘sport’ en het college van Burgemeester en Wethouders van Valkenswaard.

Rol, taken en werkwijze Sportraad Valkenswaard
Voor het college van Burgemeester en Wethouders vervult de Sportraad Valkenswaard de rol van adviseur op beleidsniveau, samenwerkingspartner en als klankbord. De Sportraad kan gevraagd en ongevraagd advies geven aan het college van burgemeester en wethouders. De Sportraad stelt jaarlijks een begroting en werkplan op en heeft periodiek overleg met de gemeente.

Rol, taken en werkwijze gemeente Valkenswaard
De gemeente is verantwoordelijk voor het realiseren en in stand houden van een kwalitatief zo hoog mogelijk sportvoorzieningenniveau en het bevorderen van een verantwoorde sportdeelname van zoveel mogelijk inwoners van Valkenswaard. Het college van Burgemeester en Wethouders volgt in principe de voorstellen en adviezen gedaan door de Sportraad in het vast te stellen beleid. Als het college afwijkt van het advies van de Sportraad wordt dit schriftelijk meegedeeld en voorzien van een onderbouwing.

Achtergrond
Sinds juni 2006 heeft een werkgroep zich beziggehouden met het oprichten van een sportraad in Valkenswaard. De werkgroep heeft samen met het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van sportadviesorganen binnen Nederland. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een voorstel dat past binnen de Valkenswaardse sportcultuur. Het voorstel gaat niet alleen over sportverenigingen, maar ook commerciële sportaanbieders, ongeorganiseerde bewegingsclubjes, evenementenorganisaties, enz. Zij delen allen dezelfde passie voor sport en hebben allemaal behoefte aan een centrale spreekbuis naar overheden, onderwijs en andere (externe) gesprekspartners. Op dinsdag 26 februari 2008 vond de officiële oprichtingsvergadering van de Sportraad Valkenswaard plaats.

JOPO dag groot succes

Op woensdag 11 maart organiseerde een aantal politieke partijen in Valkenswaard in samenwerking met Scholengemeenschap Were Di en de gemeente Valkenswaard een politieke dag voor VWO-5 scholieren. Op deze dag leerden 39 VWO-5 scholieren vaardigheden die een raadslid in de praktijk nodig heeft. De dag eindigde met een raadsvergadering in de raadszaal, voorgezeten door loco-burgemeester H. Tindemans- Van Tent. Tijdens deze raadsvergadering werden de raadsvoorstellen met vuur en vlam verdedigd.

Alle voorstellen hadden de toekomst van Valkenswaard als onderwerp: Waar staat Valkenswaard over 20 jaar? Acht groepjes van vier leerlingen werkten ieder een eigen voorstel uit. Ieder groepje richtte zich op één beleidsterrein zoals onderwijs, infrastructuur, welzijn etc. Uiteindelijk koos een meerderheid van de jongerenraad voor ‘Boulevard N69’. Daarbij wordt de Eindhovenseweg tussen de Antoniuskerk en de Markt een groen- en verkeersvrij wandelgebied waar het aantrekkelijk winkelen is.

Het doel van deze jaarlijks georganiseerde JoPo-dag is de jongeren te laten kennismaken met de gemeentelijke politiek en te laten ervaren wat het is om aan een raadsvergadering deel te nemen. Op dit ogenblik is de gemeente Valkenswaard een toekomstvisie aan het opstellen. JOPO wilde daar graag een steentje aan bijdragen.

Kledinginzameling vrijdag 20 maart

Op vrijdag 20 maart houdt Het Goed een kledinginzamelingsactie in de gemeente Valkenswaard.

Vorige week zijn huis-aan-huis de plastic zakken verspreid waar u de kleding in kunt doen. De textielzak moet goed zichtbaar aan de trottoirrand worden geplaatst vóór 09.00 uur ‘s ochtends. Mocht bij u geen inzamelzak zijn bezorgd, dan kunt u ook gebruik maken van een gewone vuilniszak. Als uw textielzak niet is opgehaald of u heeft vragen over de inzameling kunt u terecht bij Het Goed, telefoon (040) 238 71 00.

Site-tip: officiële bekendmakingen

Deze week wordt u de weg naar de officiële bekendmakingen van de gemeente Valkenswaard gewezen.

In het menu aan de linkerkant op de homepage van de gemeente ziet u een aantal opties. Eén van die opties luidt ‘Actueel’. Hier zijn diverse onderwerpen samengebracht, onder andere de ‘Officiële Bekendmakingen’. Als u daarop klikt, opent zich een submenu met de jaartallen 2004 tot en met 2009.

Per jaar vindt u alle wekelijkse bekendmakingen van dat jaar. Het betreft dan zaken als verleende kap-, bouw- en sloopvergunningen, vergunningaanvragen, verleende vrijstellingen en andere zaken die volgens de geldende wet- en regelgeving officieel bekendgemaakt dienen te worden.