WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 12 - 2009

Themabijeenkomst raad over grondbeleid

Op donderdag 2 april vindt er een themabijeenkomst plaats voor de gemeenteraad. Op de agenda staat bespreking van de uitgangspunten voor het grondbeleid. De vervolgens geformuleerde uitgangspunten zullen als basis fungeren voor het nog te formuleren grondbeleid. De raadsbijeenkomst is openbaar; begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadszaal in het gemeentehuis aan De Hofnar 15.

Contactadres leerlingenvervoer Jansen Taxi

Ouders en verzorgers van Valkenswaardse leerlingen die gebruik maken van het leerlingenvervoer zijn door de gemeente per brief geïnformeerd over de overname van het vervoer door Jansen Taxi per 23 maart 2009.

Zoals in de brief vermeld, kunnen zij met eventuele vragen of opmerkingen terecht bij de gemeente Valkenswaard bij de afdeling Publiekszaken, team leerplicht/leerlingenvervoer telefoonnummer 040- 2083444. Jansen Taxi heeft kenbaar gemaakt dat ouders met vragen, klachten of opmerkingen ook rechtstreeks contact met het bedrijf kunnen opnemen via telefoonnummer (040)  2838383 of per mail via grp@jansentaxi.nl.

Vergadering monumentencommissie 26 maart

De Valkenswaardse monumentencommissie vergadert op maandag 30 maart aanstaande van 15.30 tot 17. 30 uur in het gemeentehuis van Valkenswaard aan De Hofnar 15. De vergadering is openbaar.

Voor informatie over de agendapunten kunt u vanaf donderdag 26 maart terecht bij de ambtelijk secretaris van de monumentencommissie, mevrouw S. van Gerven, telefoonnummer (040) 2083465, of bij de heer W. Coolen, ambtelijk adviseur, telefoonnummer (040) 2083657. U kunt de monumentencommissie ook per e-mail bereiken via monumentencommissie@valkenswaard.nl.

Informatieavond over bodemsanering Heiakker

De gemeente Valkenswaard organiseert op donderdag 2 april een informatiebijeenkomst voor omwonenden over de start van de sanering van een verontreinigd perceel aan de Heiakker (voorheen Parallelweg West 46) in plangebied Hoge Akkers in Valkenswaard.  

De bijeenkomst begint om 19.30 uur en vindt plaats in buurthuis ’t Huukske aan de Klappermanstraat 17 in Valkenswaard. De betreffende bewoners worden per brief uitgenodigd voor de informatieavond.

Achtergrond
Op het bedoelde perceel aan de Heiakker stond een loods, waarin moffel- en spuitwerkzaamheden hebben plaatsgevonden. Daarbij werd gebruik gemaakt van het ontvettingsmiddel Tri ofwel trichloortetheen. Dit middel is weggelekt in de bodem en is ook in het grondwater terechtgekomen. De verontreiniging heeft zich door stroming van het grondwater ondergronds verspreid over een lengte van enkele honderden meters in noordwestelijk richting (richting Willem-Alexanderplein).

Sanering noodzakelijk
De bodem- en grondwaterverontreiniging kwam enkele jaren geleden aan het licht en is vervolgens door de gemeente in kaart gebracht. Uit de risicobeoordeling bleek dat mens en natuur geen risico lopen, op voorwaarde dat er geen direct contact met het verontreinigd grondwater is en er geen gewassen worden gegeten, die besproeid zijn met dit verontreinigde grondwater. Wel is er sprake van risico op verdere verspreiding van de verontreiniging via grondwaterstroming. Sanering van de verontreiniging is dan ook noodzakelijk. De gemeente heeft de bewoners vanaf het begin van het proces op de hoogte gesteld en steeds tussentijds geïnformeerd over de stand van zaken en de risico’s.

Start bodemsanering in april
De gemeente Valkenswaard heeft in 2008 een saneringsplan ingediend bij provincie Noord-Brabant, het bevoegd gezag voor bodemsaneringen. Het plan gaat uit van een sanering in twee fasen, om zo de geplande woningbouw aan de Heiakker en omgeving niet onnodig te vertragen. Als eerste wordt de bodemverontreiniging op de locatie aan de Heiakker aangepakt en vervolgens de grondwaterveront-reiniging. De provincie heeft inmiddels het saneringsplan goedgekeurd. Omdat de gemeente de sanering moet uitvoeren was het ook noodzakelijk om de bestaande loods op het vervuilde perceel aan te kopen en te slopen. Dat is eind 2008 gebeurd.

Afgezet met bouwhekken
In april aanstaande wil de gemeente starten met de grondsanering op de verontreinigde locatie. De voorbereidingen daarvoor vinden eind maart al plaats: dan wordt het werkterrein op de saneringslocatie ingericht en afgezet met bouwhekken.Om de omwonenden te informeren over de planning en uitvoering van de saneringswerkzaamheden wordt de hiervoor genoemde informatiebijeenkomst op 2 april belegd.

Vervolg
Na de bodemsanering in april wordt in de periode mei-juni het perceel aan de Heiakker bouwrijp gemaakt zodat vervolgens de woningbouw kan beginnen. Het is de bedoeling om in dit gebied 16 sociale huurwoningen te realiseren aan de Heiakker en een aantal vrije sector (koop)woningen aan de Stakenborgakker. De grondwatersanering zou vervolgens in de loop van 2009 kunnen starten. Deze neemt in totaal 5 jaar in beslag.

Informatie
Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de heer J. Castelijns van de afdeling Leefomgeving. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer 040 2083672.

Nieuwe stap in procedure aanleg Lage Heideweg

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard brengt het ontwerpbestemmingsplan ‘Lage Heideweg’ in procedure. Van 26 maart tot en met 6 mei aanstaande ligt het voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis. Wethouder J. Verhoeven (portefeuillehouder verkeer en ruimtelijke ordening) van Valkenswaard zegt  “heel ‘content’ te zijn met deze belangrijke nieuwe stap op weg naar de realisatie van de Lage Heideweg”.
Het ontwerpbestemmingsplan volgt het in 2007 onder dezelfde titel in de inspraak gebrachte voorontwerpbestemmingsplan op. Het ontwerpplan is als gevolg van de inspraak op enkele kleine onderdelen gewijzigd ten opzichte van het voorontwerp.
Ook heeft het college een ontwerpbesluit genomen voor het vaststellen van hogere grenswaarden op basis van de Wet geluidhinder voor het ontwerpbestemmingsplan. Dit ontwerpbesluit wordt gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd.

Tracé Lage Heideweg
Het ontwerpbestemmingsplan voorziet in de aanleg van de Lage Heideweg. Het plangebied omvat het tracé en een aangrenzend gebied wat globaal wordt begrensd door de westzijde van de Mgr. Smetsstraat, Westerhovenseweg/Dommelsedijk en het nieuwe tracé. De geplande Lage Heideweg start aan de westzijde op het grondgebied van de gemeente Bergeijk, direct westelijk van de Keersop. Daar wordt de bestaande N397 in zuidoostelijke richting afgebogen. Het vervolg van de weg loopt ongeveer parallel westelijk van de Venbergseweg. Verderop buigt de weg verder af in zuidelijke richting om ter hoogte van de bosrand aan te sluiten op de bestaande N69 (Luikerweg). De resultaten van de in 2006/2007 doorlopen M.E.R.-procedure en de daarbijbehorende onderzoeken maken onderdeel uit van het ontwerpbestemmingsplan. De aanleg van de weg is voorzien vanaf medio 2010 en neemt circa anderhalf jaar in beslag.

Provinciale weg
De Lage Heideweg wordt een provinciale weg. De voorbereidingen en de realisatie zijn in handen van de gemeente Valkenswaard. Na aanleg wordt de Lage Heideweg in eigendom overgedragen aan de provincie Noord-Brabant. In november 2008 ondertekenden gedeputeerde mevrouw C. van Nieuwenhuizen namens de provincie en de wethouders J. Verhoeven (gemeente Valkenswaard) en P. Bax (gemeente Bergeijk) hiervoor een intentieovereenkomst.

Onderdeel alternatief tracé rijksweg N69
De Lage Heideweg vormt een belangrijke schakel bij het oplossen van de problemen in verband met het (doorgaande) noord-zuid verkeer door de kern Valkenswaard. Per 1 januari jl. is de N69 door het rijk in eigendom overdragen aan de provincie Noord-Brabant. De provincie is inmiddels gestart met voorbereidingen om te komen tot een alternatief voor de N69 (de zogeheten West-Parallel). Die nieuwe rijksweg moet in het verlengde komen liggen van de Lage Heideweg en moet in de toekomst vanaf de aansluiting op de N397 de verbinding gaan vormen met de A67.
    
Bekendmaking en terinzagelegging
Het ontwerpbestemmingsplan Lage Heideweg en het ontwerpbesluit voor vaststelling van hogere grenswaarden op basis van de Wet geluidhinder worden gepubliceerd op de gemeentepagina in de Kempener Koerier (rubriek: Officiële Bekendmakingen) van 25 maart aanstaande. De bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 26 maart aanstaande zes weken voor iedereen ter inzage in de Informatiehoek in de hal van het gemeentehuis van Valkenswaard, De Hofnar 15 op maandag van 09.00 tot 20.00 uur, dinsdag t/m donderdag van 09.00 tot 12.30 uur.  Verder is het ontwerpbestemmingsplan vanaf donderdag 26 maart te raadplegen op de internetsite van www.valkenswaard.nl (Kies knop ‘Digitaal loket’ en dan optie ‘bestemmingsplannen’). In de gemeente Bergeijk zal het plan gelijktijdig ter inzage worden gelegd.
      
Indienen zienswijzen
Tijdens de terinzagelegging van zes weken - dus vóór 7 mei 2009 – kunnen zienswijzen worden ingediend over het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit Wet geluidhinder. Bij de rubriek Officiële Bekendmakingen op de gemeentepagina en op de website vindt u meer informatie over het indienen van schriftelijke of mondelinge zienswijzen. De voorwaarden en procedures voor zienswijzen zijn anders voor een ontwerpbestemmingsplan dan voor een ontwerpbesluit Wet geluidhinder. Voor nadere informatie over het ontwerpbestemmingsplan of de procedure Wet geluidhinder kunt u terecht bij de heer B. Vorster van het team Beleid en Strategie (ruimtelijke ordening) van de gemeente Valkenswaard, telefoonnummer 040 2083585. Het is wel nodig om vooraf een afspraak te maken.

Asfalteren gedeelte rijbaan en fietspaden Dragonder

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 april wordt de asfalttoplaag aangebracht op het laatste stuk van de hoofdrijbaan van de Dragonder, op industrieterrein De Schaapsloop 2 in Valkenswaard.

Het betreft het deel van de Dragonder tussen huisnummer 24 en 49. Ook de beide vrijliggende fietspaden aan dit gedeelte van de Dragonder krijgen een asfalttoplaag.
Ten slotte wordt het fietspad tussen de Dragonder en de Zeelberg geasfalteerd. Dit fietspad loopt over het tracé van de oude spoorbaan en was voorheen onverhard. In verband met de werkzaamheden is het genoemde deel van de Dragonder wordt deze op 3 en 4 april afgesloten voor het verkeer.

Asfalteren sluitstuk
De asfalteringswerkzaamheden vormen het sluitstuk van de afbouw van het laatste deel van industrieterrein Schaapsloop 2 in Valkenswaard. In november jl. werden hiervoor al de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Ook werden enkele uitritten van bedrijven op de hoofdrijbaan van de Dragonder aangepast om het voor vrachtwagens gemakkelijker en veiliger te maken op de weg op te rijden.

Informatie
Bedrijven aan de Dragonder ontvangen een brief van de aannemer met informatie over de werkzaamheden en de bereikbaarheid van hun panden. Met vragen kunt u terecht bij de toezichthouder op het werk, de heer F. Jetten van RA infra. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (040) 2076163.

Woonzorgservice in de Wijk (WZSW) houdt spreekuur in de bibliotheek

Vanaf maandag 30 maart houdt Woonzorgservice in de Wijk (WZSW) spreekuur in de openbare bibliotheek aan de Hofnar 12 in Valkenswaard. Iedere maandag is de projectleider, Henny Cleef van 15.00 tot 16.00 uur aanwezig om vragers en aanbieders van woonzorgservice te woord te staan.

Een paar maanden geleden is Woonzorgservice in de Wijk van start gegaan in de gemeente Valkenswaard. Ouderen, mensen met een beperking, nieuwkomers en mantelzorgers die wat extra ondersteuning nodig hebben in of om huis kunnen deze aanvragen bij WZSW. Tegen betaling van € 5,- kunnen ze een dienstencheque kopen, die recht geeft op één uur dienstverlening. Werkzoekenden of vrijwilligers die graag iets voor mensen in hun eigen gemeente willen betekenen voeren de diensten uit. U bent van harte welkom op het wekelijkse spreekuur.

Voor meer informatie kunt u bellen met de projectleider (06)1830 2150 of stuur een e-mail: Valkenswaard@wzsw.nl

Wet Tijdelijk Huisverbod

Per 1 januari 2009 geldt de wet Tijdelijk Huisverbod. Het is een welkome aanvulling op het beleid: Huiselijk Geweld wordt niet geaccepteerd! Nu wordt niet meer het slachtoffer, maar de dader uit huis gehaald.

Politie Brabant Zuid-Oost registreerde twintig huisverboden in de maanden januari en februari. In Valkenswaard-Waalre is tot op heden één huisverbod opgelegd. De burgemeester beslist uiteindelijk over het tijdelijk huisverbod. De politie signaleert en adviseert de burgemeester over het in te stellen verbod. De burgemeester is bestuurlijk verantwoordelijk voor de registratie van het hele proces; het betreft namelijk een bestuursrechtelijk instrument (beschikking) van de burgemeester waartegen ook beroep mogelijk is.

Doel huisverbod
Een huisverbod doorbreekt de geweldsspiraal. Op het moment dat dit noodzakelijk is, biedt het huisverbod veiligheid en rust. Bovendien komt de hulpverlening onmiddellijk op gang. Elke huiselijk geweldzaak meldt de politie namelijk bij het regionaal Meldpunt Stop huiselijk geweld. Dit meldpunt is via 0900-1 26 26 26 te bereiken voor iedereen die vragen heeft of iets wil signaleren over huiselijk geweld.

Wat houdt de wet in?
De Wet Tijdelijk Huisverbod kent de volgende uitgangspunten:
•    Geldt bij ernstige en onmiddellijk gevaar of ernstig vermoeden daarvan;
•    De pleger mag niet in of bij de woning;
•    De pleger krijgt een contactverbod met huisgenoten;
•    Het huisverbod geldt voor 10 dagen; te verlengen tot 28 dagen;
•    Het is van toepassing op personen vanaf 18 jaar.

Hoe werkt het?
De politie gaat na een melding ter plaatse. Als er sprake is van een strafbaar feit, volgt een aanhouding. Is daarvan geen sprake, maar wel van een dreiging, dan kan een tijdelijk huisverbod van toepassing zijn. Er komt dan iemand van de politie ter plaatse, die speciaal is opgeleid om een juiste inschatting van de risico's te doen. Als het nodig is, neemt deze politieman of -vrouw contact op met de burgemeester, die uiteindelijk beslist of er een huisverbod moet komen. Meteen als er een huisverbod wordt opgelegd, moet de dader de huissleutels inleveren. De politie overhandigt de sleutels aan de achterblijvers.

Speciaal getraind
Een aantal politiemensen heeft een speciale training over het tijdelijk huisverbod gehad om de risico's goed in te leren schatten. Daarnaast hebben alle politiemensen een korte training via internet gevolgd. Eén huisverbod kost de politie gemiddeld één werkdag voor de verwerking. Daarnaast worden per  geval vele uren gewerkt door de betreffende consulent huiselijk geweld van het Algemeen Maatschappelijk Werk en door het team huisverbod van de gemeente.

 
Meer informatie
Meer informatie over huiselijk geweld kunt u vinden op de site van het meldpunt, www.huiselijkgeweldbrabant.nl en op de site www.politie.nl/Brabant-Zuid-Oost bij Meer specials.

Conferentie: “Samen er op af!” succes

Op donderdag 19 maart heeft de conferentie “Samen er op af!” plaatsgevonden. De conferentie werd georganiseerd door het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre.

Doel was het gebruik van inkomensvoorzieningen voor inwoners met een laag inkomen te stimuleren om zo de armoede te bestrijden. Ruim 190 intermediairs (professionele- en vrijwilligersorganisaties die regelmatig contact hebben met deze inwoners) hebben aan de conferentie deelgenomen. De organisatoren spreken dan ook van een groot succes.

Voorzieningen slecht benut
De drie wethouders van de gemeenten openden de conferentie. Wethouder M. de Lange van Heeze-Leende vertelde tijdens zijn presentatie onder andere dat veel mensen met een laag inkomen bepaalde voorzieningen niet benutten. Zo blijkt landelijk dat 45% van de mensen met een laag inkomen de kwijtschelding van de gemeentelijke belasting niet te gebruiken. Ook wordt in heel Nederland de Langdurigheidstoeslag door 54% niet benut. Door onbekendheid van de regelingen of een ingewikkelde aanvraagprocedure lopen veel mensen deze tegemoetkomingen mis. Het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen heeft zich als doel gesteld om in 2009 het gebruik van deze inkomensvoorzieningen te stimuleren.

Mensen met minder, verdienen meer!
Wethouder D. Schuwer noemde in zijn presentatie enkele initiatieven van het Samenwerkingsverband. Zoals de uitgave van 3 brochures getiteld: Mensen met minder, verdienen meer! Ook kwamen de  structurele publicaties op gemeentepagina’s en gemeentelijke websites over tegemoetkomingen aan bod, de toegenomen bereikbaarheid van het Samenwerkingverband, de checklist voor mensen die bemiddelen en het Samenwerkingsverband en het geven van voorlichtingsbijeenkomsten.

Ervaringsgroepen
Na de pauze gaf wethouder J. Hazelaar van Waalre de opdracht aan de genodigden om in werkgroepen oplossingen te bedenken om mensen met een laag inkomen beter te bereiken. De werkgroepen door Hazelaar ook wel ‘ervaringsgroepen’ genoemd kwamen met verrassende speerpunten. Zo was er het idee van een ‘reizende ambassadeur’ die bij verzorgingshuizen inwoners informeert over de inkomensvoorzieningen. Ook zouden aanvraagformulieren vereenvoudigd moeten worden. En zou er een netwerk opgebouwd moeten worden voor tussenpersonen. Al deze uitkomsten worden in het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen besproken en de terugkoppeling naar de aanwezigen zal spoedig plaatsvinden

Meer informatie
Voor meer informatie over de speerpunten van de werkgroepen kunt u terecht bij het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre. Telefoonnummer 040 – 2083518 of per e-mail: lsw@valkenswaard.nl.

Collecten tweede kwartaal
In de gemeente Valkenswaard zullen in het tweede kwartaal van 2009 de volgende collecten worden gehouden.

5 tot en met 6 april    Samen Verder
12 tot en met 18 april    Nederlandse Hartstichting
19 tot en met 25 april     Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp
3 tot en met 9 mei        Astma Fonds
10 tot en met 16 mei     Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds
24 tot en met 30 mei        Stichting Nationaal Epilepsie Fonds
31 mei tot en met 6 juni        Comité Hart voor Polen
7 tot en met 13 juni    Maag Lever Darm Stichting
14 tot en met 20 juni    Vereniging Het Nederlands Rode Kruis
21 tot en met 27 juni    Vereniging ANGO (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie)
28 tot en met 4 juli            Koninklijke Harmonie UNA en Harmonie De Dommelecho


Site-tip: WZSW

Een paar maanden geleden is 'Woonzorgservice in de Wijk' (WZSW)  van start gegaan in Valkenswaard.

Ouderen, mensen met een beperking, nieuwkomers en mantelzorgers die extra ondersteuning nodig hebben in of om het huis kunnen deze aanvragen bij Woonzorgservice in de Wijk. Tegen betaling van € 5,- kunnen ze een dienstencheque kopen, die recht geeft op één uur dienstverlening.
Werkzoekenden of vrijwilligers die graag iets voor mensen in hun eigen gemeente willen betekenen voeren de diensten uit.

Wilt u een dienst aanvragen? Wilt u een dienst uitvoeren? Het telefoonnummer van Woonzorgservice in de Wijk is 040-2083781 of 06-18302150. Op de gemeentelijke website kunt u WZSW vinden door op de homepage in het menu aan de linkerkant te kiezen voor ‘Zorg en de Wmo’ en vervolgens ‘WZSW - Woonzorgservice in de wijk’.