WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 13 - 2009

Maastrichterweg 1 april weer open

Op dinsdag 10 maart is gestart met asfaltonderhoud aan de rijbaan van een gedeelte van de Maastrichterweg in Valkenswaard. Het gaat om het gedeelte van de Maastrichterweg vanaf de rotonde met de Abdijweg in Borkel en Schaft tot aan de Koppeldijk.

De verwachting was dat de werkzaamheden twee weken zouden duren. Tijdens het werk bleek het asfalt in een veel slechtere staat te verkeren dan vooraf werd aangenomen. Het leek erop dat dit een week extra werk zou opleveren. Bij nader onderzoek naar de kwaliteit van de wegconstructie, bleek echter dat de huidige wegconstructie volledig vervangen moet worden. Deze werkzaamheden vragen zeker 3 tot 4 weken en kunnen dus niet in de aangekondigde periode tot 1 april worden uitgevoerd. Ook zijn hiervoor de nodige voorbereidingen en een afzonderlijke aanbesteding nodig.

Openstelling Maastrichterweg met snelheidsbeperking
Om de overlast voor de bewoners en weggebruikers zoveel mogelijk te beperken heeft de gemeente besloten om nu de lopende werkzaamheden af te ronden en de Maastrichterweg op woensdag 1 april weer open te stellen voor alle verkeer. De werkzaamheden worden provisorisch uitgevoerd maar natuurlijk wel zodanig dat het veilig is voor het verkeer. Gezien de slechte toestand van de weg wordt een snelheidsbeperking tot 50 km/uur ingesteld en er komen waarschuwingsborden. Het vervangen van de wegconstructie van de Maastrichterweg zal naar verwachting plaatsvinden in juli en/of augustus van dit jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met grote evenementen in die periode.

Informatie
De bewoners/bedrijven in het betreffende deel van de Maastrichterweg zijn per brief geïnformeerd over het voorgaande. Met eventuele vragen kunt u terecht bij de heer A. de Haart van de afdeling Leefomgeving van de gemeente Valkenswaard. Hij is bereikbaar via nummer (040) 2083495.   

Schoolzwemkampioenschap 2009 op zondag 29 maart

Op zondag 29 maart vindt van 14.00 tot 17.00 uur in zwembad De Wedert aan de Pastoor Heerkensdreef voor de derde keer het Valkenswaardse en Waalrese schoolzwemkampioenschap plaats. Wethouder G. Adams van Valkenswaard opent het schoolzwemkampioenschap om 14.00 uur. De prijsuitreiking vindt plaats rond 16.45 uur en wordt gedaan door de Waalrese wethouder J. Hazelaar.

260 aanmeldingen
In totaal doen 260 basisschoolleerlingen mee aan het kampioenschap. Een team bestaat uit twee leerlingen uit groep 3 en 4, twee leerlingen uit groep 5 en 6 en twee leerlingen uit groep 7 en 8. De drie beste teams worden afgevaardigd naar het provinciale kampioenschap waar zij strijden om het Brabantse kampioenschap. Dit kampioenschap wordt gehouden op zondag 19 april in zwembad het Dommelbad in Boxtel. De twee organiserende zwemverenigingen hebben voorafgaande aan het kampioenschap trainingsmiddagen voor de deelnemende teams gegeven. Deze werden met gemiddeld 150 tot 200 deelnemers zeer goed bezocht.

Organisatie
Het kampioenschap vormt een onderdeel van het Buurt-Onderwijs-Sportproject in Valkenswaard. Het schoolzwemkampioenschap wordt georganiseerd door de twee Valkenswaardse zwemverenigingen Tempo en De Watervrienden. Samen met de gemeenten Valkenswaard en Waalre, de Koninklijke Nederlandse Zwembond en de basisscholen uit de twee gemeenten.

Meer informatie
Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij René Hendrikx, medewerker van de Buurt-Onderwijs en Sportimpuls van de gemeente Valkenswaard, telefoon 2083 469 of per mail rene.hendrikx@valkenswaard.nl.

Bevolkingsonderzoek borstkanker van start in Valkenswaard

Van vrijdag 27 maart tot half juli 2009 kunnen alle vrouwen uit Valkenswaard, die geboren zijn in de jaren 1934 tot en met 1959, deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek vindt plaats in de onderzoekseenheid op het parkeerterrein van sporthal ‘Den Dries’ aan de Geenhovensedreef. Daar worden vrouwen uitgenodigd met postcode 5551 tot en met 5556. Alle vrouwen die voor het onderzoek in aanmerking komen, krijgen ongeveer 3 weken voor het onderzoek persoonlijk een uitnodiging thuisgestuurd op volgorde van postcode. Zo kunnen vrouwen desgewenst afspreken om samen te reizen.

Opkomst twee jaar geleden
Tijdens de vorige ronde, twee jaar geleden, was de opkomst in Valkenswaard 86,8%. Dit betekent dat 4.365 vrouwen van 50 tot en met 75 jaar hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 61 vrouwen (1,4%) doorverwezen voor nader onderzoek.

Vroege opsporing
Het onderzoek heeft als doel borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het wordt jaarlijks bij ruim 12.000 vrouwen vastgesteld. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Bovendien is dan vaker een borstsparende behandeling mogelijk. Daarom vindt het onderzoek om de twee jaar plaats. Zo kunnen de meeste afwijkingen tijdig worden ontdekt. Het onderzoek blijft echter een momentopname en kan geen absolute garantie bieden.

Meer informatie
Voor meer informatie en voor het maken of verzetten van een afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt Bevolkingsonderzoek Zuid. Het telefoonnummer is 040-2140030, maandag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.bevolkingsonderzoekborstkanker.nl en www.borstfoto.nl

Zorgloket gesloten op woensdag 1 april

Op woensdag 1 april is het Zorgloket van de gemeente Valkenswaard gesloten. Op die dag zullen medewerkers van het Zorgloket een cursus volgen die de gehele dag duurt. Bij het Zorgloket kunt u op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur telefonisch terecht met vragen over de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo. Via telefoonnummer 040-2083444. U kunt dan ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek op een ander tijdstip. Voor het indienen van een nieuwe aanvraag Wmo kunt u zich persoonlijk melden aan de balie in het gemeentehuis, op dezelfde tijden: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Site-tip: het Spreekbeurtpakket

Regelmatig komen bij de gemeente vragen binnen van scholieren, die materiaal nodig hebben voor een spreekbeurt. Om die scholieren - en alle anderen die ‘wetenswaardigheden’ nodig hebben - beter van dienst te kunnen zijn, hebben we wat informatie verzameld in het zogeheten ‘Spreekbeurtpakket’.

U kiest om te beginnen de optie ‘Leven in Valkenswaard’, links in het menu op de homepage. Vervolgens kiest u de optie getiteld ‘Spreekbeurtpakket’. In het Spreekbeurtpakket zijn de volgende gegevens te vinden:

•    een overzicht van burgemeesters van Valkenswaard vanaf 1811 tot heden;
•    demografische gegevens (inwoneraantal, leeftijdsopbouw van de bevolking);
•    de geschiedenis van Noord-Brabant in zes delen;
•    de geschiedenis van de kernen Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft;
•    informatie over de gemeentelijke huisstijl, het gemeentewapen en de gemeentevlag;
•    monumenten;
•    vriendschapsbanden (stedenbanden, jumelages).