WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 14 - 2009

Themabijeenkomst voor gemeenteraad over activiteiten Paladijn

Op donderdag 16 april vindt een themabijeenkomst plaats voor de gemeenteraad. Op de agenda staat een presentatie door een vertegenwoordiger van Paladijn. Deze zal ingaan op de hoofdlijnen van de activiteiten en op het meerjarenbeleidsplan. Paladijn is een door de gemeente gesubsidieerde welzijnsorganisatie op het gebied van vrijwilligerswerk, dienstverlening aan ouderen, jeugd- en jongerenwerk en opbouwwerk in de wijk. Het werkgebied omvat de gemeenten Valkenswaard, Waalre en Heeze-Leende. De raadsbijeenkomst is openbaar; begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadszaal in het gemeentehuis aan De Hofnar 15.

Omgevingsloket ingesteld

Om het voor inwoners van Valkenswaard zo gemakkelijk mogelijk te maken, heeft de gemeente een aantal wijzigingen doorgevoerd bij het aanvragen van vergunningen.

Omgevingsloket
Per 1 september 2008 heeft de gemeente Valkenswaard een ‘Omgevingsloket’ ingesteld. U krijgt hier informatie over alle soorten vergunningen in de ‘fysieke leefomgeving’. U moet hierbij denken aan informatie over een bestemmingsplan, een bouwvergunningprocedure of een aanvraag voor een kapvergunning. Het Omgevingsloket is dagelijks geopend op werkdagen van 09.00-12.30 uur en op maandagavond tot 20.00 uur. Het Omgevingsloket is gevestigd aan de rechterzijde in de centrale hal van het gemeentehuis. Voor specifieke informatie over bijvoorbeeld een milieu- of horecavergunning wordt uw (aan)vraag doorgeleid naar een gespecialiseerde vakafdeling. Dat komt omdat deze aanvragen vaak meer tijd kosten.

Flitsvergunning
Ook heeft de gemeente Valkenswaard een nieuw soort vergunning geïntroduceerd: ‘de flitsvergunning’. Dit is een verzamelnaam voor vijf vergunningen die op één formulier aangevraagd kunnen worden. Het gaat om de kapvergunning, inritvergunning, vergunning voor gebruik van de openbare weg (voor containers, bouwhekken en dergelijke), de sloopmelding en de melding voor een kleinschalig evenement. De gemeente streeft er naar deze aanvragen binnen vijf werkdagen af te handelen.

Digitaal loket
De flitsvergunning kunt u via internet indienen. U gaat naar de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl. Op de homepage rechtsboven staat een button: “digitaal loket”. Als u die button aanklikt, vervolgens de regel “vergunningen en producten” en “vergunningenloket”. Dan staat u op het beginscherm van de aanvraagmodule. Door het beantwoorden van de vragen, komt u uit bij de betreffende vergunningsoort. Het systeem kan ook combinaties maken. Dat kan gebeuren als u bijvoorbeeld een boom moet kappen om een inrit aan te leggen. Dan heeft u twee vergunningen nodig. Die kunt u tegelijkertijd aanvragen. Ook kunt u de gevraagde bijlagen, zoals tekeningen en foto’s, elektronisch bijvoegen. Vervolgens ziet u automatisch welke kosten er aan de aanvraag zijn verbonden.
Uw aanvraag met bijlagen worden gemaild naar een centraal e-mailadres: omgevingsloket@valkenswaard.nl. U kunt hier ook terecht voor meer informatie over het Omgevingsloket. Er kan uiteraard ook een aanvraagformulier worden gedownload via de gemeentelijke website of worden afgehaald aan het Omgevingsloket.

Meerdere vergunningen mogelijk bij een aanvraag
Dit jaar wil de gemeente Valkenswaard het aantal vergunningen dat via internet kan worden aangevraagd, uitbreiden. Zoals terrasvergunningen en drank- en horecavergunningen bij grote evenementen. Ook wil de gemeente dat zoveel mogelijk vergunningen in één aanvraag gecombineerd worden.

Samenwerking met A2-gemeenten
Sinds januari 2007 vinden er projectbijeenkomsten plaats met de A2-gemeenten over de Omgevingsvergunning. De A2-gemeenten zijn de gemeenten die globaal rond de A2 liggen: Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre. In de projectaanpak is gekozen om in iedere gemeente een ‘pilot’ te laten draaien voor een specifiek onderdeel van het proces omgevingsvergunning. In Valkenswaard heeft, sinds mei vorig 2008, de pilot Omgevingsloket gedraaid. De pilot bleek succesvol te zijn en daarom is het Omgevingsloket vanaf september geïmplementeerd in de organisatie. Nu wordt bekeken of ook de andere A2-gemeenten het Omgevingsloket en de elektronische aanvraagmodule kunnen gebruiken.

Meer informatie
Voor meer informatie over het voorgaande, kunt u contact opnemen met de S. Wedzinga, senior medewerker Vergunningen, telefoonnummer 2083 573. Of via e-mail: swe@valkenswaard.nl

Informatieavond concept-gebiedsvisie Weegbree-Hoppenbrouwers

Op woensdag 15 april organiseert de gemeente Valkenswaard voor omwonenden en andere belangstellenden een informatieavond over de concept-gebiedsvisie voor het gebied nabij Weegbree en Hoppenbrouwers. De visie wordt aangeduid met de naam ‘Dommelkwartier.’ De informatiebijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in de grote zaal van Speeltuin Geenhoven aan de Hoppenbrouwers 15 in Valkenswaard.

Gebiedsvisie ‘Dommelkwartier’
De gebiedsvisie ‘Dommelkwartier’ is in concept gereed. De gebiedsvisie geeft een beschrijving van de stedenbouwkundige invulling van de locatie. Ook zijn hierin de randvoorwaarden vastgelegd, waaraan het bouwplan dient te voldoen. De gebiedsvisie ‘Dommelkwartier’ gaat uit van bouwplannen aan de Weegbree, maar ook aan de Hoppenbrouwers en van natuurontwikkeling in het Dommeldal.
Bij de bouwplannen gaat het om grondgebonden seniorenwoningen, zorgwoningen, vrije kavels voor particulier opdrachtgeverschap, grondgebonden sociale koopwoningen voor starters en grondgebonden vrije sector koopwoningen.

Informatieavond tijdens inspraakperiode
In het kader van de inspraakprocedure ligt de gebiedsvisie nog tot en met 29 april ter inzage. Tijdens deze periode wil de gemeente de gebiedsvisie graag aan de direct omwonenden en andere belangstellenden presenteren. Deze bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in de grote zaal van Speeltuin Geenhoven aan de Hoppenbrouwers 15 in Valkenswaard.
Tijdens deze bijeenkomst zal de gemeente een toelichting geven op de huidige stand van zaken van de concept-gebiedsvisie en op de verdere procedure. De projectontwikkelaar zal kort ingaan op de inhoud van de gebiedsvisie. Vervolgens is er voor iedereen gelegenheid om de plannen te bekijken en hierover vragen te stellen aan de betrokken partijen.
Gelet op de fase waarin het plan zich momenteel bevindt kan op 15 april nog geen informatie worden gegeven over de exacte bouwplannen.

Verloop inspraakprocedure
De terinzagelegging van de gebiedsvisie is gepubliceerd op de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl en op de gemeentepagina in de Kempener Koerier. Tot en met woensdag 29 april liggen de stukken ter inzage in het gemeentehuis en kan iedereen schriftelijk reageren bij het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard. Na afloop van de terinzagelegging zullen de reacties op de gebiedsvisie worden verwerkt en voorzien van commentaar door de gemeente.
De reacties en het commentaar worden ter vaststelling voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders samen met de – al dan niet aangepaste- gebiedsvisie.
N.B. In het geval van de gebiedsvisie Dommelkwartier heeft het college aangegeven dat het pas ná de periode van terinzagelegging een beslissing zal nemen over de wenselijkheid van de ontwikkeling.

Vervolgprocedure
Indien het college de gebiedsvisie vaststelt, kan vervolgens een ontwerp-bestemmingsplan worden gemaakt. Tijdens de bestemmingsplanprocedure is er weer gelegenheid om reacties kenbaar te maken.
Pas als de planologische procedure is afgerond (welke minimaal een half jaar zal duren) kan er een bouwvergunning worden afgegeven.

Informatie
De direct omwonenden van het plangebied worden per brief uitgenodigd voor de informatieavond. Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de heer B. Groenendijk (donderdags en vrijdags ) (040-) 2083585, van het team Beleid en Strategie (ruimtelijke ordening) van de gemeente Valkenswaard.

Aanleg voetpad Merendreef

Op dinsdag 14 april start wegenbouwbedrijf Van Horssen in opdracht van de gemeente met de aanleg van een voetpad langs de Merendreef. Dit voetpad komt aan de zijde van scholengemeenschap Were Di. Het voetpad wordt aangelegd  tussen de oversteekplaats met verkeerslichten bij de school en de Eindhovenseweg. Omdat het voetpad gedeeltelijk langs De Grote Meer loopt, zal dit stuk groen, inclusief oeverbescherming, ook opgeknapt worden. Ten slotte wordt de bushalte aan de Merendreef beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden.
De werkzaamheden duren in totaal tot en met woensdag 20 mei.
Er zijn geen wegafsluitingen of andere verkeersmaatregelen nodig
De direct omwonenden worden per brief geïnformeerd over de werkzaamheden.

Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de heer B. van Dijk, medewerker Realisatie van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer (040) 2083634.

Herinnering prik tegen baarmoeder-halskanker

Op vrijdag 17 april kunnen alle meisjes die zijn geboren in 1993 tot en met 1996, de tweede prik tegen baarmoederhalskanker halen. De vaccinatie vindt plaats in Sporthal de Belleman in Valkenswaard. Het tijdstip staat vermeld op de uitnodigingsbrief die iedereen heeft ontvangen voor de eerste en tweede prik.

Eerste prik gemist? Dan kun je deze ook nu nog komen halen. Vergeet de oproepkaart en het vaccinatiebewijs niet mee te nemen. Voor algemene vragen over de inenting tegen baarmoederhalskanker, telefoon 0800 301 8051 of kijk op www.ggdbzo.nl/hpv of www.prikenbescherm.nl. Voor praktische vragen over bijvoorbeeld de priklocatie of het verzetten van de priktijd, bel de speciale vaccinatielijn van de GGD: 0880 031 400 (9.00 uur tot 12.00 uur bereikbaar)

Woonzorgservice in de wijk (WZSW)

Het project Woonzorgservice in de wijk (WZSW) koppelt mensen die ondersteuning in of om het huis kunnen gebruiken aan mensen die op dit moment geen werk hebben en iets voor een ander willen beteken.

Ouderen, mensen met een beperking, nieuwkomers en mantelzorgers die wat extra ondersteuning nodig hebben in of om huis kunnen deze aanvragen bij WZSW. Tegen betaling van € 5,- kunnen ze een dienstencheque kopen, die recht geeft op één uur dienstverlening. Werkzoekenden of vrijwilligers die graag iets voor mensen in hun eigen gemeente willen betekenen voeren de diensten uit.

In de afgelopen periode zijn de volgende diensten gevraagd en uitgevoerd:
1.    boodschappen gedaan en maaltijd bereid
2.    lampen opgehangen
3.    boodschappen gedaan en koffie gedronken
4.    fiets opgeknapt
5.    berging opgeknapt
6.    ramen gelapt

Volgende maand opnieuw voorbeelden van WZSW.
•    Wilt u een dienst aanvragen?
•    Wilt u een dienst uitvoeren?
Het telefoonnummer van WZSW Valkenswaard is 2083 781 of 06-18302150.

Tiende nieuwsbrief Dommelen-Noord verspreid

De tiende nieuwsbrief van het wijkontwikkelingsproject Dommelen Noord wordt in het weekend van 4 en 5 april huis-aan-huis verspreid in de wijk. De nieuwsbrief informeert bewoners van dat gebied (ten noorden van de Tienendreef) over het ontwikkelingsproject voor hun wijk. De nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de gemeente Valkenswaard en Woningbelang en bevat informatie over het Wijkontwikkelingsplan ‘Breng Dommelen-Noord tot bloei’.

In deze editie van de nieuwsbrief onder andere: het project ‘Tijd voor Mekaar’ dat gaat over de uitwisseling van diensten tussen bewoners en een artikel over de bereikbaarheid van de wijkcoördinator Gwen Rijkers. Verder bevat de nieuwsbrief een interview met Juliëtte Perrée, sociaal cultureel werker van welzijnsorganisatie Paladijn over het werken in Dommelen-Noord en een interview met André de Jong, secretaris van buurtvereniging De Speelwei over het 5-jarig bestaan van de vereniging. Ten slotte staat er in de nieuwsbrief ook nog een activiteitenkalender.

Meer informatie
Inwoners van Dommelen Noord krijgen de nieuwsbrief in hun brievenbus, maar wellicht wonen niet alle belangstellenden in die wijk. Voor hen is de nieuwsbrief ook op de website van de gemeente opgenomen: www.valkenswaard.nl. Als u op de homepage staat, klikt u in het linkermenu op de button ‘Leven in Valkenswaard’. Vervolgens kiest u ‘Leefbaarheid’, ‘Wijkontwikkelingsproject Dommelen-Noord’ en ‘Breng Dommelen-Noord tot bloei’. De nieuwsbrief ook te vinden op de website van Bouwvereniging Woningbelang, www.woningbelang.nl. Met vragen over de wijkontwikkeling in Dommelen-Noord kunt u terecht bij Gwen Rijkers, wijkcoördinator van de gemeente Valkenswaard, tel. 040-2083630 of via e-mail: gemeente@valkenswaard.nl ter attentie van Gwen Rijkers.

A2 afsluitingen tussen Leenderheide en Valkenswaard

Vanaf vrijdag 17 april tot woensdag 10 juni voert Rijkswaterstaat omvangrijke werkzaamheden uit aan de A2 tussen knooppunt Leenderheide en Valkenswaard. De A2 wordt gedurende twee weekeinden en een aantal nachten afgesloten.
 
De eerste weekeindafsluiting is van vrijdag 17 april 23.00 uur tot maandag 20 april 06.00 uur. De A2 is dicht in de richting Maastricht tussen knooppunt Leenderheide en Valkenswaard. De eerste nachtelijke afsluitingen vallen in hetzelfde weekeinde. De A2 is dicht tussen Valkenswaard en knooppunt Leenderheide in de richting Eindhoven van vrijdag 17 april 21.00 uur tot zaterdag 18 april 08.00 uur en van zaterdag 18 april 22.00 uur tot zondag 19 april 09.00 uur.

VanAnaarBeter-kaartje: goedkoop alternatief per trein
Rijkswaterstaat biedt een alternatief: het vanAnaarBeter-treinkaartje. Met dit treinkaartje reist u op zaterdag 18 en zondag 19 april voordelig tussen station Eindhoven Centraal en station Roermond (en tussenliggende stations) in beide richtingen. Het kaartje (retour, 2e klas) is voor € 2,- te koop bij de kaartautomaten op de NS-stations onder de knop 'Acties/Evenementen'.

Advies: ga goed voorbereid op reis
Reist u tussen 17 april en 10 juni met de auto over de A2 tussen Eindhoven en Maastricht, ga dan goed voorbereid op reis. Hou rekening met een langere reistijd en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie. Meer informatie: www.vananaarbeter.nl, www.randwegeindhoven.nl, www.rijkswaterstaat.nl.