WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 15 - 2009

Behandeling Nota kaders begroting 2010

De gemeenteraad bepaalt ieder jaar de kaders voor de gemeentelijke begroting. Om dit te kunnen doen wil de raad van het college tijdig een zogeheten Nota kaders begroting 2010 ontvangen, met daarin informatie over de acties, activiteiten en investeringen voor het volgende begrotingsjaar en de drie opvolgende jaren.

In die Nota kaders begroting 2010 wordt verder een globaal inzicht gegeven in de te verwachten financiële en reservepositie van het begrotingsjaar en de daarop volgende jaren. Het college heeft de Nota kaders begroting 2010 aangeboden aan de gemeenteraad. Deze Nota kaders begroting 2010 vormt, met daarbij de uitkomsten van de behandeling door de raad, de basis waarop het college vervolgens de gemeentebegroting voor 2010 samenstelt.

Geen sluitend meerjarenperspectief
Omdat de raadsleden verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de kaders, biedt het college hen geen “dichtgetimmerd” stuk aan. Alle opties en mogelijkheden zijn nog open gelaten, zodat de raad zelf de prioriteiten kan aangeven. In de Nota kaders begroting 2010 staat daarom ook (nog) geen sluitend meerjarenperspectief. Dat kan pas worden bepaald als alle (financiële) gegevens voor 2010 bekend zijn en er inzicht bestaat in de te verwachten inkomstenbronnen van de gemeente.

Behandeling Nota kaders begroting 2010
De nota wordt besproken in een speciale raadsbijeenkomst op donderdag 7 mei. Deze vergadering is openbaar en begint om 20.00 uur in het gemeentehuis aan De Hofnar 15 in Valkenswaard.

Nota kaders begroting 2010  ter inzage
De Nota kaders begroting 2010 ligt vanaf heden voor belangstellenden ter inzage in de informatiehoek in de hal van het gemeentehuis aan De Hofnar 15 en bij de openbare bibliotheek aan De Hofnar 12 in Valkenswaard. Vanaf woensdag 15 april kunt u de nota ook raadplegen op de website van de gemeente Valkenswaard. U gaat naar www.valkenswaard.nl en kiest links op de openingspagina de button ‘Belastingen en Financiën’ en vervolgens de optie ‘Nota kaders begroting 2010’.

Inloopavond bouwplan Stokerwei


In het najaar van 2009 wil Woningbelang starten met de bouw van 30 seniorgeschikte appartementen aan de Stokerwei in Dommelen op de voormalige schoollocatie van Were Di. Daarnaast investeert Woningbelang daar in maatschappelijk vastgoed in de vorm van een AHOED (Apotheek en Huisarts Onder Een Dak). Het gaat hierbij om voorzieningen voor eerstelijns medici.

Inloopbijeenkomst op donderdag 23 april
Woningbelang organiseert, in samenwerking met de gemeente Valkenswaard, een inloopbijeenkomst met betrekking tot dit nieuwbouwplan. Woningbelang wil de belanghebbenden en andere geïnteresseerden in de gelegenheid stellen zich te informeren over de uit te voeren werkzaamheden en hen een beeld geven van de nieuwe situatie. Woningbelang zal de schetsontwerpen van de te bouwen seniorenwoningen en de medische voorziening presenteren.
Er zijn ook medewerkers van de gemeente Valkenswaard aanwezig om toelichting te geven op de inrichting van de openbare ruimte en op het bestemmingsplan.

De inloopbijeenkomst vindt plaats op donderdag 23 april tussen 18.00 uur en 20.30 uur in sport- en ontmoetingscentrum De Belleman aan het Bruninckxdal 2 in Dommelen. Het voordeel van deze bijeenkomst is, dat iedereen kan binnenlopen op het tijdstip dat het hem of haar het beste schikt. Tijdens de inloopbijeenkomst kunnen bezoekers informatie krijgen en vragen stellen, maar ook opmerkingen maken of suggesties naar voren brengen voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Informatieavond maatregelen riolering Borkel en Schaft

De gemeente Valkenswaard organiseert op woensdag 22 april een informatiebijeenkomst voor bewoners van (een gedeelte van) de Sportparkdreef en van de Schafterdijk en Klein Schaft in Borkel en Schaft over noodzakelijke maatregelen aan de riolering onder een deel van de Sportparkdreef en nabij de Schafterdijk. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in het Dorpshuis aan de Dorpsstraat 55 in Borkel en is ook toegankelijk voor andere belangstellenden.

Waarom rioleringsmaatregelen?
Waterschap De Dommel stelt eisen aan gemeenten op het gebied van de bergingscapaciteit van het riool. De riolering in Borkel en Schaft voldoet op dit moment niet aan de eisen van het Waterschap. Er moeten rioleringsbuizen met een grotere doorsnede (en dus grotere waterbergingscapaciteit) komen onder het gedeelte van de Sportparkdreef vanaf de kruising met de Dorpsstraat tot aan de bocht bij nummer 27 (= clubgebouw Jong Nederland). Om bij grote regenval de overloop van het rioleringswater tijdelijk te kunnen opvangen moeten er ook twee ondergrondse bergbezinkleidingen komen. Eén is gepland in de bocht van de Sportparkdreef nabij nummer 27 en de andere onder het zandpad aan de Schafterdijk tussen huisnummer 18 en 22.

Afkoppeling regenwaterafvoer
In Borkel en Schaft ligt een gemengd rioolstelsel. In zo’n stelsel worden riool- en regenwater via één buis afgevoerd naar de waterzuiveringsinstallatie. Het is echter wenselijk om het (nagenoeg schone) regenwater niet in het riool te laten vloeien, maar rechtstreeks in de grond. Dat is beter voor het grondwaterpeil en levert minder kosten op voor waterzuivering. Waterschap De Dommel heeft afgesproken met gemeenten dat zij bij nieuwe aanleg of vervanging van riolering de hemelwaterafvoer afkoppelen van de riolering. Die afkoppeling geldt zowel voor het regenwater dat op bestrating valt, als voor de waterafvoer via de daken van woningen. Bij bestaande woningen wordt vaak alleen de voorzijde van de daken afgekoppeld omdat het anders te kostbaar wordt. Voor afkoppeling van daken is uiteraard de toestemming en medewerking nodig van de woningeigenaren.
In Borkel wil de gemeente de afkoppeling van de wegoppervlakte realiseren en van de daken van de woningen aan de Sportparkdreef huisnummers 1 tot en met 19 en 2 tot en met 48. Ook hierover wordt informatie gegeven op 22 april en aan de betreffende woningeigenaren wordt om medewerking gevraagd.

 
Herinrichting deel Sportparkdreef
Omdat de straat moet worden opgebroken voor het rioleringswerk, zal de gemeente aansluitend de rijbaan in het genoemde deel van de Sportparkdreef herstraten met gebakken klinkers en worden  fietssuggestiestroken aangebracht aan beide zijden van de weg. Daarmee krijgt dit gedeelte van de Sportparkdreef dezelfde inrichting als het overige deel van de straat. Het is de bedoeling om alle bovengenoemde werkzaamheden dit najaar uit te voeren.

Informatie
De bewoners van de betreffende straten worden per brief uitgenodigd voor de informatieavond op 22 april. Met eventuele vragen over het voorgaande kunt u terecht bij mevrouw A. de Vries van de afdeling Leefomgeving van de gemeente Valkenswaard. Zij is bereikbaar van maandag tot en met donderdag via telefoonnummer (040) 2083699.

Rioolreiniging en –inspectie in de wijk Geenhoven

Vorige week meldden wij al dat in de maanden april en mei Helma Reinigingsdienst BV in opdracht van de gemeente Valkenswaard een gedetailleerde rioolreiniging en –inspectie zal uitvoeren in diverse straten. De reiniging kan enige overlast veroorzaken in woningen: in de vorm van stankoverlast of wateroverlast. De daadwerkelijke rioolinspectie veroorzaakt geen overlast.

Als eerste komt de wijk Geenhoven aan de beurt. Dit gebied wordt omsloten door Geenhovensedreef, Eindhovenseweg, Carolusdreef, Waalreseweg, de Nieuwe Waalreseweg en de Pastoor Heerkensdreef. De werkzaamheden vinden hier plaats van dinsdag 14 tot en met vrijdag 24 april.

Zeer kleine kans op wateroverlast
Hoewel wateroverlast tijdens reinigingswerkzaamheden zelden voorkomt, willen wij u er toch op wijzen dat door luchtdrukverschillen lucht en water via de huisaansluitingen de woning binnen kunnen komen. Het kan voorkomen dat er water via het toilet van de woning omhoog komt (of via een douche- of schrobputje). Om schade te voorkomen, kunt u het toiletdeksel naar beneden doen, zodra de reinigingsvoertuigen bij u in de straat staan. Mocht u desondanks toch last hebben van water in uw woning, dan kunt u contact opnemen met Helma Reinigingsdienst BV, de heer H. Stevens tel. 013-5313500.

Vragen
Heeft u algemene vragen of opmerkingen over de werkzaamheden, dan kunt u contact opnemen met de heer A. de Wit van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer 040 2083578. Bij acute problemen tijdens de werkzaamheden kunt u bellen met de heer H. Stevens, uitvoerder van Helma Reinigingsdienst BV, telefoonnummer 013 5313500.

Lesprogramma Lekker fit! op basisscholen

Op alle basisscholen in de gemeente Valkenswaard wordt deze maand het lesprogramma Lekker Fit! behandeld. Lekker Fit! is een beknopte maar effectieve lesmethode over voeding en beweging voor de groepen 1 tot en met 8 van de basisschool.

Een op de acht kinderen in Nederland is te zwaar. De verwachting is dat het aantal kinderen met overgewicht de komende jaren snel zal toenemen. We hebben te maken met het ernstigste gezondheidsprobleem dat onze jeugd momenteel bedreigt. Met Lekker Fit! krijgen basisscholen leerstof in handen om hier als school iets aan te doen. Naast de gemeente Valkenswaard wordt deze lesmethode al op meer dan 100 scholen in Nederland ingezet.  

Zowel de gemeente Valkenswaard als de Valkenswaardse basisscholen vinden het belangrijk dat leerlingen bewust bezig zijn met voldoende bewegen en gezonde voeding. Door de prima samenwerking tussen de beide partijen is afgelopen week op alle 12 basisscholen gestart met de lesmethode Lekker Fit. Het lesprogramma heeft een preventief doel. Het wil overgewicht en te weinig bewegen bij kinderen voorkomen. Het lesprogramma is een activiteit van de Buurt-Onderwijs en Sportimpuls van de gemeente Valkenswaard. Het programma sluit goed aan op de doelstellingen van de Buurt-Onderwijs-Sportimpuls.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de BOS-medewerker van de gemeente, René Hendrikx, telefoon 2083 469 of via e-mail: rene.hendrikx@valkenswaard.nl.

Maatregelen in verband met Koninginnedag

Op donderdag 30 april en vrijdag 1 mei is het gemeentehuis gesloten. Enkel voor het doen van aangiften van geboorten en overlijden zal de burgerlijke stand geopend zijn van 09.00 tot 10.00 uur.

Huisvuil
In verband met Koninginnedag zal het huishoudelijk restafval en GFT-afval niet worden opgehaald op donderdag 30 april maar op zaterdag 2 mei. Wij verzoeken u op de gewijzigde dag het huisvuil tijdig buiten te zetten, omdat de ophaaldienst vroeger kan komen dan gebruikelijk.

Sluiting Milieustraat
De Milieustraat aan De Vest is op donderdag 30 april gesloten.

Oranjemarkt en festiviteiten in Dommelen
Op donderdag 30 april worden op en rond het Martinusplein en de Bergstraat in Dommelen een Oranjemarkt en andere Koninginnedagactiviteiten georganiseerd. Van 8.00 tot 19.30 uur wordt het Martinusplein en het gedeelte van de Bergstraat tussen de Norbertusdreef en het Sneeuwklokje afgesloten voor het verkeer.
In verband met deze wegafsluitingen zullen de bussen op die dag van 8.00 tot 19.30 uur gewijzigde routes volgen, omdat de halteplaatsen aan de Bergstraat tijdelijk vervallen. De bussen rijden dan via de Dommelseweg, Bergstraat, Norbertusdreef, Tienendreef, Brouwerijdreef, Westerhovenseweg en vice versa. Connexxion zal tijdig informatie over de gewijzigde routes en halteplaatsen aanplakken bij de bushaltes.

Gewijzigde openingstijden zwembad De Wedert
Op donderdag 30 april is zwembad De Wedert aan de Pastoor Heerkensdreef gesloten.

Site-tip: postcodes

In de site-tip van deze week wijzen we u de weg naar informatie over postcodes. In een ver verleden beschikte de gemeentelijke website over een schema waarin, per straat gesorteerd, alle postcodes in de gemeente Valkenswaard te vinden waren. Omdat dat schema steeds handmatig moest worden aangepast, was het risico op fouten en onvolledigheden erg groot.

Daarom hebben we voor een andere methode gekozen. Voortaan verwijzen we via een link naar de website van TNT post, daar vindt u complete en juiste informatie over postcodes. U kunt een postcode zoeken door het ingeven van een straat met huisnummer. Ook kan een adres worden gezocht bij een postcode.

U vindt de link naar de site van TNT post onder de titel ‘Digitaal postcodeboek’ op de homepage, in de linkerkolom, onder de adresgegevens van de gemeente Valkenswaard. U moet daarvoor misschien - afhankelijk van uw beeldresolutie - wel een klein stukje naar beneden scrollen.