WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 16 - 2009

Resultaten parkeeronderzoek 2008

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft onlangs ingestemd met het voorstel om de huidige parkeersituatie in het centrumgebied en de schil daar net omheen, te handhaven zoals die nu is. Voor enkele specifieke situaties en knelpunten wordt een oplossing op maat gezocht. Het advies vloeide voort uit de resultaten van het parkeeronderzoek dat in 2008 gehouden is in het centrum van Valkenswaard.

Dat onderzoek was niet zozeer gericht op de beleidskant van het parkeren en de effecten daarvan op bijvoorbeeld economie (outcome), maar was vooral bedoeld om de situatie op straat te meten. Daartoe zijn in het onderzoek drie verkeerskundige begrippen centraal gesteld:
•    parkeerduur (hoe lang wordt er geparkeerd?)
•    parkeerdruk (hoeveel wordt er geparkeerd? )
•    parkeermotief (wie parkeert er?).

De gemeente wilde met dit onderzoek de effecten meten van de invoering van de vijf parkeersectoren in 2007 in het centrum van Valkenswaard. Via een aantal stappen heeft het parkeerbeleid in Valkenswaard zich sinds 1987 ontwikkeld tot de huidige situatie. In 2006 heeft de gemeenteraad de notitie ‘Evaluatie Parkeerbeleid 2003’ vastgesteld. Daarmee werden de 5 parkeersectoren ingesteld in het centrumgebied, die feitelijk werden ingevoerd in 2007.

Opzet van het parkeeronderzoek
Voor het onderzoeksgebied is de parkeercapaciteit per sector bepaald. Er is daarbij onderscheid gemaakt in de verschillende typen parkeerplaatsen zoals betaald, vrij, blauwe zone, etc. Ook de parkeerplaatsen die zich bevinden op eigen terrein (privéparkeerplaatsen) zijn meegenomen in het onderzoek. Het onderzoek is op drie verschillende dagen uitgevoerd(op een vrijdag inclusief koopavond, een zaterdag en een dinsdag). Omdat de situatie op de donderdagen sterk afwijkt van andere dagen en daarom niet maatgevend is, is er bewust voor gekozen de marktdag niet op te nemen in het onderzoek.

Resultaten van het onderzoek
De gemiddelde totale parkeerdruk (dat is het aantal geparkeerde auto’s gedeeld door de beschikbare plaatsen) is relatief laag. Overigens betekent dat niet dat er geen plaatsen zijn waar lokaal wel een hoge parkeerdruk kan zijn. Op zaterdag is de bezetting van de privéparkeerplaatsen en de vergunninghouderplaatsen hoog. Dat is logisch omdat deze parkeerplaatsen vooral door bewoners zelf worden gebruikt en die zijn op zaterdag veelal thuis.

Restcapaciteit
Op alle getelde momenten was er sprake van voldoende restcapaciteit van de betaalde parkeerplaatsen, maar ook in de omgeving eromheen was steeds sprake van nog voldoende restcapaciteit. In de wijken die net buiten het centrum liggen is de bezetting van het aantal vrije parkeerplaatsen maximaal circa 70-80%. Verkeerskundig is een bezetting van 70–80% optimaal; de capaciteit wordt goed gebruikt en her en der zijn nog voldoende vrije plaatsen over, alhoewel dat niet altijd direct voor de deur hoeft te zijn.

 
Kortparkeerders
Er zijn drie motieven onderscheiden bij het parkeren, namelijk ‘werken’, ‘bezoeken’ en ‘wonen’. De meeste parkeerders (ongeveer de helft tot tweederde) zijn bezoekers van het centrum (kortparkeerders). Het motief ‘werken’ (op ‘vrije plaats’ langparkeren zonder vergunning) is de laagste van de drie parkeermotieven. Ook in het schilgebied is werken het laagste parkeermotief, maar komt daar relatief wel meer voor dan in het centrum. Daaruit mag worden geconcludeerd dat werkenden in de schil buiten de parkeersectoren in de straten parkeren. Zoals we bij de parkeerdruk al concludeerden leidt dit niet tot grote capaciteitsproblemen, enkele specifieke situaties daargelaten.

Conclusies
De conclusie is dat het huidige systeem van betaald parkeren, blauwe zones en vergunninghoudersparkeren succesvol is. Voor zowel de bewoners, bezoekers als de werkenden is sprake van voldoende parkeercapaciteit. Wel is duidelijk dat de beschikbare parkeercapaciteit per doelgroep niet altijd voor de deur beschikbaar is, maar dat mensen soms een stukje moeten lopen. Er zijn echter geen grote parkeerproblemen. Op lokaal niveau kan er per straat of gedeelte uiteraard wel sprake zijn van een parkeerprobleem. Daarvoor worden dan maatoplossingen bedacht.

Meer informatie
Voor belangstellenden ligt vanaf woensdag 22 april aanstaande een exemplaar van het onderzoeksrapport ter inzage in de Informatiehoek in de hal van het gemeentehuis aan De Hofnar 15 in Valkenswaard. Vanaf die datum is het rapport ook in te zien op de website www.valkenswaard.nl U kiest op de openingspagina de knop ‘dossiers’ en vervolgens de optie ‘parkeren’ . Met vragen over het onderzoek kunt u terecht bij de heer B. Sligter van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Hij is bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag via telefoonnummer (040) 2083405.

Parkeerverbod vrachtauto’s in Valkenswaard

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft besloten om een parkeerverbod voor grote voertuigen in te stellen op wegen binnen de bebouwde kom van Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft. De exacte ingangsdatum van het parkeerverbod is nu nog niet bekend, omdat het besluit eerst wordt gepubliceerd en er een reactietermijn van 6 weken geldt.

Inhoud parkeerverbod
De Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente biedt het college de mogelijkheid om een parkeerverbod voor grote voertuigen in te voeren.
Met de term “grote voertuigen” worden voertuigen bedoeld die – inclusief de lading – een lengte hebben van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter. Dat zijn dus vooral vrachtauto’s en bussen.
Het parkeerverbod wordt ingevoerd omdat bewoners in toenemende mate hinder ervaren van geparkeerde grote voertuigen in woonwijken.

Vervangende parkeerruimte
Als een verbod wordt ingesteld moet het college ook kijken naar vervangende parkeerruimte voor de grote voertuigen. Op bedrijventerreinen is de aanwezigheid van vrachtverkeer heel normaal.
Het college heeft daarom besloten dat het verbod niet geldt voor de volgende gebieden:
•    Bedrijventerrein aan de Goudenrijderhof in Dommelen
•    Bedrijventerreinen Schaapsloop 1 en 2 in Valkenswaard en
•    Op het tijdelijk parkeerterrein aan de Pater Aartslaan achter de Oude School in Borkel en Schaft (dit terrein wordt op dit moment aangelegd en zal gereed zijn voordat het verbod in Borkel en Schaft gaat gelden).
De bedrijventerreinen aan de Van Linschotenstraat en Den Dries vallen wèl onder het parkeerverbod, omdat de inrichting te krap is voor het parkeren van grote voertuigen. Bij sportpark Den Dries blijft wel de mogelijkheid voor autobussen om te parkeren bij activiteiten op het sportpark.

Mogelijkheid tot verlenen ontheffing
Het college houdt de mogelijkheid om ontheffing van het parkeerverbod te verlenen. Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van een tijdelijk karakter van het parkeren (b.v. bij weekmarkt of kermis), als een chauffeur om medische redenen geen gebruik kan maken van de alternatieven, of als het gaat om voertuigen die direct moeten kunnen uitrukken (b.v. sleepwagen, nood- en hulpdiensten).
Het college is bevoegd om te beslissen in bijzondere gevallen waar de regeling niet in voorziet.
 
Procedure bekendmaking
Het besluit van het college wordt gepubliceerd in de rubriek Officiële Bekendmakingen op de gemeentepagina in de Kempener Koerier van woensdag 22 april aanstaande en op de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl
Vanaf donderdag 23 april 2009 ligt het besluit zes weken ter inzage in het gemeentehuis en bij de bibliotheek. Belanghebbenden kunnen tot en met woensdag 3 juni aanstaande bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10100, 5550 GA Valkenswaard.

Invoering en vragen
Zodra de feitelijke invoeringsdatum van het parkeerverbod bekend is, zullen wij deze publiceren. Het verbod zal door middel van borden bij de invalswegen worden aangegeven. Met eventuele vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de heer B. Sligter van de afdeling Leefomgeving. Hij is telefonisch bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag via nummer (040) 2083405.

Ingebruikname ondergrondse huisvuilcontainers

In de gemeente Valkenswaard is de gescheiden afvalinzameling enige jaren geleden afgeschaft voor de hoogbouw. Voor de bewoners van appartementen worden sindsdien ondergrondse containers geplaatst. Op dit moment worden op enkele nieuwe locaties ondergrondse containers geplaatst.

Zo komt er één container op de hoek van De Hofnar en de Peperstraat en één op de hoek van De Hofnar en de Bakkerstraat, plus nog één aan het binnengebied van De Hofnar. Deze zijn bestemd voor bewoners van appartementencomplex ‘Hofnarstede’ en van appartementen aan de Bakkerstraat/Rechtershof en Peperstraat. Verder is een container geplaatst aan de Haageinderhof voor de bewoners van het gelijknamige appartementencomplex. Ten slotte komen er ook drie containers aan de Valkenierstraat voor de appartementen op de hoek Eindhovenseweg-Valkenierstraat en in een deel van het Willem II-complex, aan de Valkenierstraat en Weerderpoort.

Afvalinzamelaar CURE
De plaatsing en technische voorbereiding voor het gebruik van de containers nemen enkele weken in beslag. Naar verwachting kunnen de bewoners vanaf half mei aanstaande gebruik maken van deze afvalvoorziening. De betrokkenen ontvangen tijdig een brief van afvalinzamelaar CURE met informatie over de werking van de container. Daarbij zit ook een persoonlijk pasje om de voorziening te bedienen.
Met eventuele vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de heer P. Wilbers van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (040) 2083649.

Ontwikkelfase ‘Wijken met een Accent’ van start

Een aantal jaren geleden namen verschillende partijen uit Valkenswaard het initiatief om met elkaar zogenoemde woonservicezones te ontwikkelen: toegankelijke wijken met allerlei voorzieningen zodat ouderen, jongeren en mensen met een beperking, zelfstandig in hun eigen wijk kunnen (blijven) wonen en leven.

De wijken Geenhoven en Hoge Akkers dienen hiervoor als proef. Reden voor deze bundeling van krachten was dat alle partijen van mening zijn dat in de gemeente Valkenswaard de problematiek van de vergrijzing en ontgroening (vermindering van het aantal jongeren) sterk aanwezig is en dat dit alleen beheersbaar kan zijn door de handen ineen te slaan. Zo werd ‘Wijken met een Accent’ geboren: een project gedragen door vertegenwoordigers van de gemeente Valkenswaard,  de woningcorporaties Woningbelang Valkenswaard en Woonbedrijf en de welzijns- en zorginstellingen AMW Dommelregio, Lunetzorg, Paladijn, Valkenhof en Zuidzorg. De wijken Geenhoven en Hoge Akkers dienen als proefwijk voor de ontwikkeling van de woonservicezones, oftewel “Wijken met een Accent”.

Voorstellen
Afgelopen jaar is er in verschillende werkgroepen gewerkt aan de inventarisatiefase in Geenhoven en Hoge Akkers: welke voorzieningen zijn er nu, welke ontbreken er en welke  zouden er moeten  komen. Hierbij waren zowel bewoners uit beide wijken als medewerkers van de deelnemende organisaties betrokken. De resultaten zijn omgezet in een fysiek, sociaal en economisch programma (zie plaatje).

Voorbeelden
Voorbeelden uit de diverse programma’s zijn:
Fysiek programma
•    Realisatie/aanpassing van ontmoetingsruimtes
•    Aanpassingen bestaande huurcomplexen

Sociaal programma
•    Verbreding school Geenhoven
•    Realisatie Gezondheidscentrum

Economisch programma
•    Winkelvoorziening Hoge Akkers
•    Binding winkels Geenhoven met de wijk

Vervolg
Het project van de woonservicezones heeft zijn meerwaarde door de combinatie van verschillende voorzieningen, die het welzijn van de wijkbewoners bevordert. De bouwstenen hiervoor zijn de onderwerpen uit bovengenoemde programma’s, die in de inventarisatiefase op een rijtje zijn gezet en in de initiatief- en visiefase vastgelegd zijn. Met deze programma’s is de initiatief- en visiefase van het project afgerond en start de ontwikkelfase die in het najaar van 2009 gereed moet zijn. Daarna volgt, vanaf 2010, de realisatiefase waarin gewerkt wordt aan de daadwerkelijke uitvoering van de plannen.

Reisdocumenten voor cliënten Stichting Valkenhof

De gemeente Valkenswaard en de Stichting Valkenhof gaan in een gezamenlijke actie zorgen voor (nieuwe) reisdocumenten voor enkele tientallen cliënten van de Stichting Valkenhof, die niet over een geldig paspoort of geldige identiteitskaart beschikken.

Onverwachte problemen
In veel gevallen worden de reisdocumenten door cliënten en/of hun familieleden niet meer aangevraagd of verlengd, omdat zij dat – om uiteenlopende redenen – niet nodig vinden. Nog afgezien van het feit dat het bezit van een geldig reisdocument wettelijk verplicht is, lopen cliënten zonder reisdocument het risico in de problemen te geraken.
Om een voorbeeld te noemen: de meeste ziekenhuizen hebben een reisdocument nodig om een ponsplaatje te maken voor een nieuwe patiënt. Wie geen reisdocument heeft, krijgt geen ponsplaatje en wie geen ponsplaatje heeft, wordt niet behandeld (tenzij sprake is van een levensbedreigende situatie).

Werkwijze
De gemeente Valkenswaard en de Stichting Valkenhof hebben nu besloten om in één keer alle cliënten van Valkenhof die geen geldig identiteitsbewijs hebben, te voorzien van een identiteitsbewijs. Het voorwerk is inmiddels gedaan en op 22 april worden de diverse lokaties van Valkenhof bezocht voor de identiteitsvaststelling en het laten ondertekenen van de aanvraag. Na vijf werkdagen zijn de nieuwe identiteitsbewijzen klaar. Dan kunnen ze worden verstrekt. De kosten van het nieuwe identiteitsbewijs zijn uiteraard voor rekening van de cliënt.
De Stichting Valkenhof gaat zijn aannamebeleid verscherpen op dit punt. Het uitgangspunt is dus, dat alle cliënten van de Stichting Valkenhof te allen tijde moeten beschikken over een geldig reisdocument. De verantwoordelijkheid voor een geldig reisdocument ligt in eerste instantie bij de cliënt zelf. In het geval dat hij of zij niet in staat is om die verantwoordelijkheid te nemen, is de familie de tweede verantwoordelijke.

Bestrijding Eiken processierups

Evenals diverse andere gemeenten in onze regio, is de gemeente Valkenswaard al bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups. Tot half mei worden de hinderlijke rupsen te lijf gegaan met een biologisch bestrijdingsmiddel. In onze gemeente wordt gespoten op alle doorgaande eikenlanen zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Overlast
De rupsen zijn dit jaar, ondanks de strenge winter die we achter de rug hebben, al sinds half april aanwezig. Maar de kenmerkende brandhaartjes die bij mensen voor gezondheidsklachten als hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen zorgen, worden pas merkbaar bij hun derde vervelling. Die is eind april/begin mei te verwachten. De bestrijding wordt uitgevoerd met nevelbespuitingen met een bacteriepreparaat. Vanwege de verneveling en het mogelijke verwaaien van de brandharen wordt het publiek aangeraden niet in de buurt van de spuitnevel te komen en ook huisdieren op minstens vijftien meter afstand te houden.

Meer informatie
Nadere informatie over de rupsbestrijding is te krijgen bij de afdeling beheersing van de Plantenziektenkundige Dienst, telefoonnummer 0317-496911, en op www.minlnv.nl/ eikenprocessierups, de GGD t.a.v. gezondheidsvragen, telefoonnummer 0900-3686868, of www.ggdhartvoorbrabant.nl, of bij de provincie www.brabant.nl/eikenprocessierups.

Nieuwsbrief wijkontwikkeling ’t Gegraaf verspreid

In het weekeinde van 18 en 19 april wordt huis-aan-huis in ’t Gegraaf weer een nieuwsbrief verspreid over het wijkontwikkelingsplan in deze wijk.

De nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de gemeente Valkenswaard en Woningbelang en bevat informatie over het Wijkontwikkelingsplan ‘Gewoon ’t Gegraaf’. In deze nieuwsbrief staat een artikel over het cultureel en sportief evenement ‘Gegraaf Verrassend Veelzijdig‘ op zondag 14 juni aanstaande. Verder bevat de nieuwsbrief onder ander berichte over diverse projecten in de wijk, de gebiedsvisie voor de Weegbree-Hoppenbrouwers, het bestemmingsplan voor de bouw van appartementen aan de Wollegrasstraat door Woningbelang, groot onderhoud woningen door Woningbelang en een interview met wijkbrigadier Marcel Thiels.

Meer informatie
Inwoners van ‘t Gegraaf krijgen de nieuwsbrief in hun brievenbus, maar wellicht wonen niet alle belangstellenden in ’t Gegraaf. Voor hen - en voor iedereen die hem digitaal ter beschikking wil hebben - is de nieuwsbrief vanaf 22 april ook op de website van de gemeente opgenomen: www.valkenswaard.nl. Als u op de homepage staat, klikt u in het linkermenu op de button ‘Leven in Valkenswaard’. Vervolgens kiest u ‘Leefbaarheid’, ‘Wijkontwikkelingsplan ‘Gegraaf ‘.
Ten slotte is de nieuwsbrief ook te vinden op de website van Woningbelang, www.woningbelang.nl.

Met vragen over de wijkontwikkeling in ‘t Gegraaf kunt u terecht bij Ton Hendriks, wijkcoördinator van de gemeente Valkenswaard, tel. 040-2083663 of via e-mail: gemeente@valkenswaard.nl ter attentie van Ton Hendriks.
Contactpersoon bij Woningbelang is Anton Maréchal, manager Klant en Wonen, tel. 040-2083838 of via e-mail: info@woningbelang.nl ter attentie van Anton Maréchal.

De ‘Veiligheidswijzer’ komt er weer aan

In heel Zuidoost-Brabant wordt weer de ‘Veiligheidswijzer 2009-2010’ verspreid. Dat gebeurt huis-aan-huis, bij alle adressen waar geen ‘nee-nee-sticker’ op de brievenbus zit.

De ‘Veiligheidswijzer 2009-2010’ is een uitgave van de politie, de brandweer, de GHOR en de GGD in deze regio. Het handzame boekje (het formaat is 20 x 20 cm) verschijnt éénmaal per twee jaar. Er staan veel tips in over gezondheid, veiligheid en leefbaarheid. Ook bevat het informatie over de hulpdiensten, zoals de gegevens van het dichtstbijzijnde politiebureau en de telefoonnummers en e-mail-adressen van de hulpdiensten in Zuidoost-Brabant.

Meterkastkaart
Er zit ook weer een nieuwe ‘Meterkastkaart’ in de ‘Veiligheidswijzer‘. Die kunt u uit het boekje halen, invullen, en in uw meterkast of aanrechtkastje hangen. De hulpdiensten weten dan wie ze in geval van nood kunnen waarschuwen.
Mocht er bij u geen ‘Veiligheidswijzer’ in de brievenbus komen, dan kunt u er één ophalen bij het politiebureau bij u in de buurt. Kijk voor het adres daarvan op www.politievalkenswaard.nl. Op die politiewetsite kunt u ook de teksten van de 'Veiligheidswijzer' bekijken.

Programma Dodenherdenking

Op 4 mei vindt traditiegetrouw de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Ook dit jaar heeft het 4 mei comité Valkenswaard een passend programma samengesteld. Dit herdenkingsprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

Begraafplaats Luikerweg
Om precies 18.30 uur - instappen vanaf 18.15 uur – vertrekt een bus vanaf de Markt nabij de Nicolaaskerk naar Pannenkoekenhuis Suykerbuyck aan de Luikerweg. Het programma begint om 18.45 uur met een stille tocht vanaf het terrein bij Suykerbuyck. De stoet van Suykerbuyck naar de Britse begraafplaats wordt onder meer begeleid door Fanfare EMOS en tamboers en vendeliers van het gilde.
Op de Britse begraafplaats houdt burgemeester A. Ederveen een korte herdenkingstoespraak. Gemeentedichter Frans Hoppenbrouwers heeft een sonnet geschreven en zal dit zelf voordragen. Daarna vinden kransleggingen plaats en aansluitend zal op elk van de 222 graven een bloemtak gelegd door leden van Scouting St. Maarten. Tijdens de bijeenkomst speelt fanfare EMOS koraalmuziek en de Last Post. Ook worden de Britse en Nederlandse vlag gehesen en worden de volksliederen gespeeld. De bijeenkomst wordt afgesloten met een rondgang langs de graven.

Oorlogsmonument Verzetsstrijdersplein
De herdenkingsbijeenkomst op het Verzetsstrijdersplein begint om 19.45 uur met een tocht vanaf de Nicolaaskerk via de Markt naar het Verzetsstrijdersplein. De stoet wordt begeleid door de gilden. Harmonie UNA brengt koraalmuziek ten gehore. Tijdens deze bijeenkomst legt burgemeester A. Ederveen ook een krans bij dit monument. Om precies 20.00 uur worden 2 minuten herdenkingsstilte gehouden. Vervolgens draagt gemeentedichter Frans Hoppenbrouwers een van zijn sonnetten voor. Na uitvoering van het Wilhelmus zijn de aanwezigen in de gelegenheid om zelf een krans of bloemen te leggen.

Gemeentehuis
Belangstellenden vertrekken vervolgens via de Bakkerstraat in een stille tocht naar het gemeentehuis, waar de herdenking vanaf 20.15 uur wordt afgesloten met een korte bijeenkomst.

Site-tip: Nota kaders begroting 2010

Deze week wijzen we u de weg naar de Nota kaders begroting 2010 van de gemeente Valkenswaard. U vindt deze Nota kaders begroting 2010 via de button ‘Belastingen en financiën’, in het menu aan de linkerzijde, vervolgens kiest u de optie ‘Nota kaders begroting 2010.

Op deze pagina treft u het ‘hoe en waarom’ van de Nota kaders. Onderaan de pagina kunt u kiezen voor ‘ga naar Nota kaders begroting 2010’, als u daarop klikt, komt u bij de eigenlijke Nota.

De Nota kaders begroting 2010 begint met een inleiding, daarna komen de volgende onderwerpen aan de orde:
•    bespiegelingen kredietcrisis
•    stand van zaken coalitieprogramma
•    beknopt overzicht realisatie begroting 2009
•    richtlijnen en uitgangspunten bij het samenstellen van de begroting 2010
•    ontwikkelingen financiële positie
•    ontwikkelingen programma’s
•    ontwikkelingen paragrafen
•    perspectievenprogramma 2010 t/m 2013
•    planning bestuurlijke behandeling begroting 2010