WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 2 - 2009

Commissievergadering op 15 januari

Op donderdag 15 januari vergadert de commissie ter voorbereiding op de raadsvergadering van 29 januari. De commissievergadering is openbaar, begint om 20.00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis aan De Hofnar 15 in Valkenswaard.
Bij een commissievergadering bestaat spreekrecht. Als belanghebbende kunt u voorafgaand aan de vergadering nog iets zeggen over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u gebruik maken van het spreekrecht, dan kunt u dat vóór de vergadering schriftelijk of mondeling doorgeven aan raadsgriffier, de heer mr. C. Dorsman. Hij is in het gemeentehuis bereikbaar via telefoonnummer (040-) 2083407.

Op de voorlopige agenda staan de volgende onderwerpen:
•    vaststellen van de agenda
•    vaststellen van het verslag van 4 december 2008
•    bespreken van het voorstel een krediet beschikbaar te stellen voor aankoop van grond ten behoeve van de BGGP-locatie
•    bespreken van het voorstel een voorbereidingsbesluit te nemen en een verklaring van geen bezwaar aan te vragen voor de bouw van een tijdelijk clubgebouw aan de Mgr. Smetsstraat 45 te Valkenswaard
•    bespreken van het voorstel in te stemmen met de voorgestelde bestedingswijze van de stelpost “maatschappelijke stages”
•    bespreken van het voorstel het Commissariaat van media mede te delen dat de stichting Lokale Omroep Valkenswaard voldoet aan de eisen van de mediawet om weer voor een aansluitende periode van vijf jaar in aanmerking te komen voor zendtijdtoewijzing
•    rondvraag.

Extra geld voor ontspanning

Hebt u moeite met het betalen van contributie voor een vereniging, abonnementsgeld of cursusgeld? Wilt u graag een keer met het gezin naar een pretpark of een theatervoor-stelling? De gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre kunnen u daarvoor vanaf 1 januari 2009 een subsidie verstrekken. Het is mogelijk jaarlijks een tegemoet-koming van € 100,- per gezinslid te ontvangen.

Tegemoetkoming kosten
Met ingang van 1 januari 2009 treedt de verordening Stimuleringssubsidie Maatschap-pelijke Participatie in werking. De subsidie helpt inwoners met een laag inkomen deel te nemen aan sociale, sportieve, educatieve of culturele activiteiten. De tegemoetkoming is onder andere bedoeld voor:

•    abonnementen (o.a. zwembad, theater, bibliotheek)
•    contributies (o.a. sport)
•    cursusgeld (o.a. educatie, muziek, creatieve vorming)
•    buitenschoolse activiteiten of schoolkosten voor kinderen
•    bezoek aan theater, bioscoop en zwembad
•    patiëntenverenigingen
•    volkstuintje en visakte
•    telefoonkosten en kosten internet.

Rechtopbijstand.nl
De hoogte van uw inkomen en uw vermogen bepalen of u gebruik kunt maken van de Stimuleringssubsidie Maatschappelijke Participatie. Deze inkomensgrens en vermo-gensgrens zijn onder andere te raadplegen op www.rechtopbijstand.nl. U kunt voor vragen ook telefonisch contact opnemen met de medewerkers van het Samenwerkings-verband Werk en Inkomen van maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur op telefoonnummer 040 – 2083444 of mailen naar werkeninkomen@valkenswaard.nl.
 
Aanvraagformulieren
U ontvangt de subsidie alleen als u deze zelf aanvraagt. Aanvraagformulieren voor de subsidie kunt u telefonisch opvragen bij het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur op telefoonnummer 040 - 2083444, afhalen bij de balies van uw gemeentehuis of downloaden via www.rechtopbijstand.nl. Beoogd is de aanvraagformulieren zo eenvoudig mogelijk te maken en een minimaal aantal bewijsstukken erbij te vragen zodat u snel en gemakkelijk een aanvraag kunt doen.

Alternatief
De gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre willen iedereen met een laag inkomen zoveel mogelijk laten meegenieten van activiteiten in de omgeving. Zij vinden het belangrijk dat contacten met anderen in de samenleving worden gestimuleerd. Met de inwerkingtreding van de verordening Stimuleringssubsidie Maatschappelijke Partici-patie vervalt de bestaande mogelijkheid voor bijzondere bijstand in deze kosten voor de gemeenten Heeze-Leende en Valkenswaard en de Bijdrageregeling Welzijnactiviteiten van de gemeente Waalre. De nieuwe regeling wordt gezien als een passend en toerei-kend alternatief.

Aanpassing reizigerstarieven Taxbus

Per 1 januari 2009 is het reizigerstarief van de Taxbus aangepast.
Wmo-geïndiceerden betalen dan € 0,50 per zone in plaats van € 0,45. Personen met een ouderenpas die voorheen € 0,90 per zone betaalden gaan € 1,00 per zone betalen. Deze tariefsverhoging geldt voor de 15 deelnemende gemeenten. De stijging van de tarieven komt voort uit de stijging van de OV tarieven. De prijs per zone van € 0,50 is gelijk aan de prijs van één strip van een blauwe strippenkaart. Taxbus is een vorm van openbaar vervoer van deur tot deur voor gehandicapten en senioren. De opdrachtgever voor Taxbus is een samenwerking tussen de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Helmond, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel - De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre en het Samenwerkingsver-band Regio Eindhoven. Voor meer informatie zie ook www.taxbus.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arwina de Boer, projectleider Taxbus van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, telefoon 040 259 45 57, e-mail a.deboer@sre.nl.
 
Subsidieplafonds 2009

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard maakt bekend dat voor activiteiten op basis van de beleidsregel Cultuurfonds voor het jaar 2009 een subsidiebedrag beschikbaar is van maximaal € 17.125,-. Deze middelen worden toegewezen op grond van de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene Subsidieverordening gemeente Valkenswaard 2001 en de beleidsregel Cultuurfonds.

De activiteiten die in aanmerking komen
Voor activiteiten op basis van de notitie gemeentelijk beleid ontwikkelingssamenwerking is voor het jaar 2009 een subsidiebedrag beschikbaar van maximaal € 2.030,-. Deze middelen worden toegewezen op grond van de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene Subsidieverordening gemeente Valkenswaard 2001 en de notitie gemeentelijk beleid ontwikkelingssamenwerking.

Voor cursussen op basis van de beleidsregel kadervorming en deskundigheidsbevordering vrijwilligers is voor het jaar 2009 een subsidiebedrag beschikbaar van maximaal € 2.665,-.
Deze middelen worden toegewezen op grond van de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene Subsidieverordening gemeente Valkenswaard 2001 en de beleidsregel kadervorming en deskundigheidsbevordering vrijwilligers.

Voor activiteiten op basis van de stelpost bijdrage sportevenementen is voor het jaar 2009 een  
subsidiebedrag beschikbaar van maximaal € 15.000,-. Deze middelen worden toegewezen op grond van de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene Subsidieverordening gemeente Valkenswaard 2001.

Voor activiteiten op basis van de stelpost welzijnsvoorzieningen is voor het jaar 2009 een subsidiebedrag beschikbaar van maximaal € 6.500,-. Deze middelen worden toegewezen op grond van de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene Subsidieverordening gemeente Valkenswaard 2001.

Informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente: mw. F. van de Pas, tel. 040-2083 414 of mw. J. van der Hoek, tel. 040-2083 412.

Inwonertal per 1 januari 2009: 30.875

Beschouwd over het jaar 2008 geeft het inwonertal van de gemeente Valkenswaard voor het eerst sinds enkele jaren weer een heel kleine stijging te zien.

De gemeente telde op 1 januari 2008 30.867 inwoners. De voorlopige telling van 1 januari 2009 is uitgekomen op 30.875. Dat zijn dus 8 personen meer dan vorig jaar op deze datum. In 2008 werden 271 kinderen geboren: 149 jongens en 122 meisjes. Er overleden 283 personen: 134 mannen en 149 vrouwen. Hierdoor kwam het geboorteoverschot op -12. Afgelopen jaar vertrokken in totaal 1256 mensen uit Valkenswaard en vestigden zich 1276 nieuwe inwoners in onze gemeente. Hierdoor was sprake van een vestigingsoverschot van 20. De bevolkingstoename bedroeg dus uiteindelijk: 8.
In 2008 werden 142 huwelijken voltrokken en 14 partnerschapregistraties gesloten.
Er werden 43 echtscheidingen en ontbindingen partnerschapregistratie ingeschreven.
 
Bijeenkomst voor jongen sporters over alcoholgebruik

Alcoholgebruik bij jongeren is een belangrijk onderwerp binnen sportverenigingen. Jongeren blijken op steeds jongere leeftijd alcohol te drinken. De gemeente Valkenswaard organiseert daarom een bijeenkomst over alcoholgebruik (en misbruik) op maandag 19 januari van 18.45 tot 20.45 uur in cultuurcentrum de Hofnar.

Deelname aan deze bijzondere avond is gratis. Het programma van deze avond is speciaal ontwikkeld voor sporters in de leeftijd van 13 jaar tot en met 16 jaar. De bijeenkomst is educatief, interactief en informatief. Het programma bestaat onder andere uit een theaterproductie van Helder Theater.
Het theaterstuk laat jongeren op interactieve wijze zien wat alcohol doet en laat jongeren nadenken over keuzes die ze kunnen maken. Verder is een kinderarts van het Maxima Medisch Centrum uit Eindhoven uitgenodigd om de jongeren bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Ook geeft de breakdancegroep Rugged Solutions (finalist NK breakdance december 2008)  uit Eindhoven nog een spetterend optreden. Verder verlenen de hoofdtrainers en aanvoerders van de voetbalvereniging De Valk, SV Valkenswaard en RKVV Dommelen hun medewerking aan het programma. Het belooft een spectaculaire bijeenkomst te worden.

Aanmelden
Tot nu toe zijn door de Valkenswaardse sportverenigingen meer dan 200 jongeren aangemeld. Mochten er verenigingen zijn die zich nog willen aanmelden of zijn er jongeren (leeftijd 14-16 jaar) waarvan de sportvereniging niet meedoet, dan kunnen zij een e-mail sturen naar:
• René Hendrikx, de Buurt- Onderwijs en Sportmedewerker van de gemeente Valkenswaard, e-mail: rene.hendrikx@valkenswaard.nl of naar bellen naar 2083 469.
• Roland Thiels, projectleider van het project ‘Alcohol, drugs en jongeren’ roland.thiels@valkenswaard.nl of bellen naar 2083622.

Deze bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door de Buurt-Onderwijs en Sportimpuls van de gemeente Valkenswaard en het project ‘Alcohol, drugs en jongeren’.

Verspreiding Afvalwijzer 2009

Op dinsdag 13 januari wordt huis-aan-huis in de hele gemeente Valkenswaard de Afvalwijzer 2009 verspreid. Inwoners zonder brievenbussticker of met een Nee-Ja sticker ontvangen de Afvalwijzer 2009, inwoners met een Nee-Nee-sticker ontvangen hem niet. Mocht u op die datum geen Afvalwijzer hebben ontvangen, dan kunt u vanaf woensdag 14 januari een exemplaar afhalen in het gemeentehuis.

Wegwijs in afvalverwerking
De Afvalwijzer wijst u de weg op het gebied van huishoudelijk afval. De folder bevat informatie over huisvuilinzameling, inlevermogelijkheden voor glas, klein chemisch afval, grof huisvuil, papier en textiel. Ook de openingstijden van voorzieningen zoals de Milieustraat en de Kringloopwinkel komen aan bod.
Dit jaar staat er ook een overzicht in van de inhaaldagen in verband met de feestdagen.

 
Informatie over afvalinzameling
Met deze folder wil het gemeentebestuur voorzien in de behoefte van inwoners aan informatie over afvalinzameling. De gemeente verstrekt geregeld informatie over bepaalde afvalsoorten via artikelen op de gemeentepagina in de Kempener Koerier, de website en ook via een speciaal hoofdstuk in de gemeentegids. In de Afvalwijzer is informatie over alle afvalstromen overzichtelijk bij elkaar gezet zodat u in één oogopslag de gewenste gegevens kunt vinden.

Nieuw Gebruiksbesluit

De regering heeft zichzelf ten doel gesteld het aantal vergunningen in Nederland terug te dringen en meer nadruk te leggen op de verantwoordelijkheid van de gebruiker/eigenaar van een pand. Per 1 november jl. is daarom het nieuwe Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit) in werking getreden. Dit Besluit regelt het veilige gebruik van bouwwerken in Nederland.

Eisen in elke gemeente gelijk
Voortaan gelden landelijke in plaats van gemeentelijke voorschriften voor het brandveilig gebruik van bouwwerken. Voorheen vond de gebruiker voorschriften over het brandveilige gebruik van bouwwerken in de bouwverordening van de gemeente. Deze voorschriften verschilden per gemeente. Met het Gebruiksbesluit worden de brandveiligheidseisen voor iedereen in elke gemeente gelijk. Dit betekent meer duidelijkheid en rechtsgelijkheid voor de gebruiker.

Nieuw: gebruiksmelding
In het Gebruiksbesluit is naast de gebruiksvergunning ook de zogenaamde gebruiksmelding opgenomen. Bouwwerken die veel risico met zich meebrengen, hebben (nog steeds) een gebruiksvergunning nodig. Bouwwerken die minder risico dragen, kunnen volstaan met een gebruiksmelding. Door de invoering van het Gebruiksbesluit vermindert het aantal gebruiksvergunningplichtige bouwwerken met ca. 80 procent. Overigens blijven ook in de nieuwe situatie toezicht op gebouwen en handhaving van regels ongewijzigd.

Meer informatie
Voor meer informatie over het Gebruiksbesluit kunt u de website van het Ministerie van VROM raadplegen: www.vrom.nl/gebruiksbesluit. Als u na het raadplegen van bovengenoemde website nog onbeantwoorde vragen heeft of als u wilt weten wat er voor u als gebruiker/eigenaar van een pand verandert, kunt u een e-mail sturen naar info@vrzob.nl (in het onderwerp ‘Gebruiksbesluit’ vermelden) of u neemt contact op met Brandweer Valkenswaard, tel. (040-) 2083444.