WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 4 - 2009

Wijziging parkeertarieven
Tijdens de behandelng van de gemeentebegroting in oktober jl. heeft de gemeenteraad een aantal tarieven voor 2009 vastgesteld. Daarbij horen ook de tarieven voor het betaald parkeren in het centrum van Valkenswaard en voor de naheffingsaanslagen .

Verhoging naheffingsaanslag
Sinds 1 januari 2009 bedragen de kosten voor een naheffingsaanslag (= parkeerboete) € 50,-. Dat was in 2008  € 49,-.

Verhoging parkeertarieven uiterlijk maandag 2 februari
De parkeertarieven zijn ook verhoogd. In verband met de tariefswijziging moeten de programmatuur van de parkeerautomaten worden aangepast. Ook worden ze voorzien van nieuwe infobordjes met de juiste bedragen. Die aanpassing kost enkele dagen en duurt vanaf donderdag 29 januari tot en met maandag 2 februari. Zodra een automaat is aangepast gelden op die locatie direct de nieuwe tarieven. Op 2 februari is de omzetting voltooid.

Centrumgebied
De tariefswijziging is als volgt: In het centrumgebied wordt het tarief voor het eerste uur € 0,60 (is nu nog € 0,50 ) het tarief voor het tweede en volgende uur € 1,30 (is nu € 1,25) of wel 0,26 per 12 minuten. Maximum parkeerduur blijft 4 uur.
Tot de locaties in het centrumgebied behoren: Gele Rijersplein, Leenderweg, Kerverijplein, , Boterpotplein, Frans van Beststraat, Valkenierstraat (nabij Willem II- complex), Deken Mandersplein, Oranje Nassaustraat, parkeerterrein hoek Gasthuisstraat/Pastoor van Vroonhovenstraat, parkeerterrein Carolusdreef, Prinses Irene Brigadeplein, de Markt en De Hofnar.

Overige gebieden
Voor de overige gebieden (de schil rond het centrum) wordt het tarief € 1,30 per uur (is nu € 1,25). Dat betekent voor de langparkeerterreinen dus dat het dagtarief € 2,60 wordt. (Is nu € 2,50).Tot de langparkeerterreinen behoren: het Carillonplein, Florapark (Dommelseweg), het terrein aan de Kerkhofstraat, het Kloosterplein, het terrein op de hoek Emmalaan/Maastrichterweg en het terrein op de hoek Hazestraat/Leenderweg.

Gratis parkeren ongewijzigd
In 2009 blijft het parkeren op zon- en feestdagen gratis. Verder kunnen bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart gratis blijven parkeren op de parkeerterreinen, op voorwaarde dat de (geldige) kaart duidelijk zichtbaar aanwezig is in het voertuig. Gehandicapte bewoners die in een vergunninghoudersgebied willen parkeren, moeten hiervoor - naast hun gehandicaptenparkeerkaart - een parkeervergunning aanschaffen, net als de overige bewoners.

Werkzaamheden middengeleider De Vest
Op zaterdag 31 januari worden werkzaamheden uitgevoerd aan de verhoogde middenberm (=middengeleider) op De Vest (industrieterrein De Schaapsloop) ter hoogte van
huisnummer 76. Het gaat om het maken van een onderbreking in de middengeleider, om zo een nieuwe uitrit te ontsluiten die ter hoogte van huisnummer 76 komt.

Voor deze werkzaamheden hoeft De Vest niet afgesloten te worden. Het verkeer zal hier nauwelijks hinder van ondervinden. De planning is wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij vorst worden ze uitgesteld.

Website www.rechtopbijstand.nl geopend

Het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre heeft een nieuwe informatieservice over de bijstand voor haar inwoners: de website www.rechtopbijstand.nl.

De website biedt inwoners informatie over landelijke bijstandsregels. Door op de website van de gemeente Heeze-Leende, Valkenswaard of Waalre te selecteren krijgen inwoners ook de gemeentelijke bijstandsregels te zien. Nieuwsberichten houden inwoners op de hoogte van de laatste landelijke en gemeentelijke ontwikkelingen. Op 19 maart tijdens de conferentie: “Samen erop af!” vindt de lancering van de website plaats waarmee de website officieel wordt geopend, maar de site is vanaf heden te raadplegen.

Informatie algemene bijstand
De website www.rechtopbijstand.nl biedt informatie over algemene bijstand, bijzondere bijstand en de langdurigheidstoeslag. Mensen zonder of met een heel laag inkomen kunnen recht hebben op een maandelijkse uitkering, ook wel algemene bijstand genoemd. Op de website vinden zij informatie over de voorwaarden voor het recht op bijstand, verplichtingen, voorzieningen voor minima en bijstand in speciale situaties, zoals bijstand na een echtscheiding of bij het bezitten van een eigen huis.

Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand is een vergoeding om bijzondere en noodzakelijke kosten van te betalen. Deze vergoeding is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die de kosten niet (geheel) zelf kunnen betalen uit een andere regeling of uitkering of uit hun inkomen en vermogen. Bijzondere bijstand is niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering maar voor iedereen met een laag inkomen. Op de site zijn de voorwaarden voor het recht op bijzondere bijstand te vinden. Ook is er informatie over allerlei kosten die vergoed kunnen worden.

Langdurigheidstoeslag
De site biedt als laatste alle informatie over de langdurigheidstoeslag. Deze toeslag is een jaarlijkse uitkering voor mensen die langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen. Op dit onderdeel van de site is informatie te vinden over hoe de langdurigheidstoeslag kan worden aangevraagd, de hoogte van de uitkering en de bezwaarprocedure.

Meer informatie
Omdat het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen deelneemt aan de website kunnen inwoners per onderwerp de regels van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre vinden. Verder plaatst het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen nieuwsberichten op de site en diverse folders, gemeentelijke informatie en aanvraagformulieren in het digitaal loket. Inwoners van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre kunnen vanaf nu begrijpelijke informatie op bijstandsgebied raadplegen en zich inschrijven voor de gratis digitale nieuwsbrief.
 
Vertraging aanvragen Langdurigheids-toeslag
Vanaf 1 januari 2009 kunt u een aanvraag indienen voor de Langdurigheidstoeslag over 2009. Vanaf 2009 moeten de gemeenten eigen beleid maken over het recht op Langdurigheids- toeslag.

De inhoud van het wetsvoorstel van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is pas heel laat bekend geworden, waardoor de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre het beleid niet tijdig vast hebben kunnen stellen.

Aanvragen behandelen
Wij kunnen dus niet meteen beginnen met het afhandelen van de aanvragen Langdurigheidstoeslag over 2009, omdat het gemeentelijk beleid nog niet is vastgelegd. In maart wordt de verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand behandeld in de gemeenteraad van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre. We kunnen pas verder met uw aanvraag Langdurigheidstoeslag over 2009 als de verordening door de gemeenteraad is vastgesteld. Na vaststelling zullen we de aanvragen zo spoedig mogelijk verder behandelen.