WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 5 - 2009

Binnenkort 96 Lock’n’Go fietsenklemmen in Valkenswaard

In februari worden in opdracht van de gemeente op drie locaties in Valkenswaard nieuwe elektronische Lock’n’Go fietsenklemmen geplaatst. De klemmen dienen ter vervanging van de “normale” fietsklemmen op deze locaties.
In totaal komen er 96 Lock’n’Go klemmen op de volgende locaties:
•    Bij de bushalte op de Markt (voor de Rabobank). Hier komen 48 klemmen voor reizigers met het openbaar vervoer en/of uitgaanspubliek.
•    Bij de bushalte aan de Eindhovenseweg nabij de hoek met de Merendreef. Hier komen 16 klemmen voor reizigers met het openbaar vervoer.
•    Op de Corridor(-oost), tegenover de ingang van winkelcentrum De Kerverij. Hier komen 32 klemmen voor winkelend publiek.
Naar verwachting kunnen de klemmen vanaf 14 februari aanstaande gebruikt worden. Deze datum is wel afhankelijk van de weersomstandigheden.
 
Wat is Lock’n’Go?
Lock’n’Go is een manier om een fiets veilig te stallen, 24 uur per dag – 7 dagen per week. Het frame van de fiets wordt door middel van een persoonsgebonden Lock’n’Go-pas in een elektronische klem vastgezet, zodanig dat de fiets vergrendeld is met de stalling zelf. Met één klik kan alleen de pashouder de klem openen en sluiten met de pas.

Lidmaatschap en kosten
Het Lock’n’Go lidmaatschap is vooralsnog gratis. U betaalt alleen éénmalig € 5,00 borg voor de Lock’n’Go-pas. Als u de pas weer inlevert ontvangt u de borg weer terug.

Eén pasje voor drie gemeenten
In Eindhoven zijn de Lock’n’Go stallingen al geruime tijd een succes. Ook in de gemeente Veldhoven staan sinds het najaar van 2008 deze fietsenklemmen. Binnenkort komt Valkenswaard daar dus bij. Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) heeft het project regionaal gesubsidieerd. Zo kan de Lock’n’Go gebruiker uit Valkenswaard met één pas ook terecht in de Lock’n’Go stallingen in Eindhoven en Veldhoven.

Hoe pasje aanvragen?
Het aanmelden voor Lock’n’Go kan op twee manieren:
1.    Via de website www.lockngo.nl -> kies dan de knop ‘aanmelden’
2.    Via aanmeldformulieren. Deze zijn vanaf 13 februari verkrijgbaar bij de balie van Publiekszaken in het gemeentehuis aan De Hofnar 15 in Valkenswaard en bij het VVV-ANWB kantoor aan de Oranje Nassaustraat 8a.

Meer informatie
Hoe de stalling precies werkt is te zien op de website www.lockngo.nl. Daar vindt u een introductiefilmpje. Ook vindt u hier informatie over het aanvragen van een pas, het huidige stallingsaanbod en nieuwe ontwikkelingen.
Voor meer informatie en/of vragen over het aanmelden kunt u ook bellen met de Lock’n’Go klantenservice: 0900 - lockngo ofwel 0900-5625646.

 
Volledige resultaten Veiligheidsmonitor

De volledige resultaten van de zogeheten “Veiligheids- en leefbaarheidsmonitor Valkenswaard 2008” zijn bekend.

Het betreft een onderzoek dat in september jl. is gedaan naar de beleving van veiligheid en leefbaarheid onder inwoners van Valkenswaard. Dit is een vervolg op de nulmeting uit 2004.  Het is een uitgebreide rapportage geworden met daarin o.a. cijfers op wijkniveau en een verdere analyse van enkele interessante resultaten. De complete rapportage vindt u op www.valkenswaard.nl, onder de button veiligheid. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het opstellen van een nieuw actieprogramma veiligheid.

1800 enquêtes
In tegenstelling tot 2004 is er nu gebruik gemaakt van negen in plaats van vier wijken, dit om problemen en grote verschillen op wijkniveau meetbaar te maken. In elke wijk zijn 200 enquêtes uitgezet wat uitkomt op een totaal van 1800. De gebruikte vragenlijst was in grote lijnen hetzelfde als de vragenlijst van 2004, aangevuld met het onderdeel “aangiftebereidheid”.

Fysieke en sociale kwaliteit woning en omgeving
De bevolking van Valkenswaard is over het algemeen erg tevreden over de woning waarin men woont. Dit komt tot uitdrukking in het hoge rapportcijfer van 8,1 voor de eigen woning. Over de sociaal-maatschappelijk en sociaal-culturele voorzieningen in de directe woonomgeving is men redelijk tot goed tevreden. Wel zijn er op wijkniveau erg grote verschillen waarneembaar. Te zien is dat daar waar bepaalde voorzieningen niet in de wijk zelf en ook niet binnen geringe afstand aanwezig zijn de tevredenheid over deze voorzieningen erg snel af neemt. Over de voorzieningen voor jongeren en gehandicapten en de parkeergelegenheden is men in de meeste wijken niet tot nauwelijks tevreden. Over het openbaar vervoer is men in de meeste wijken matig tevreden. Borkel en Schaft en het Gegraaf springen hier negatief uit.

Parkeeroverlast
Parkeeroverlast is de meest aanwezige vorm van overlast en dan met name in het Centrum, Geenhoven en Dommelen Noord. Ook agressief verkeersgedrag en geluidsoverlast komen in aanzienlijke mate voor. Ook hier scoren het Centrum en Geenhoven bovengemiddeld. Daar waar de jeugdoverlast in de meeste wijken erg meevalt, is deze in verhouding tot het gemiddelde in het Centrum in hoge mate aanwezig.

Veiligheid binnen de gemeente Valkenswaard en eigen woonomgeving
Bijna 21% van de inwoners van Valkenswaard geeft aan dat zij zich wel een onveilig voelt en ruim 14% geeft te kennen dat men zich wel eens onveilig voelt in de eigen woonbuurt. Bedreigende situaties komen in de ogen van de wijkbewoners over het algemeen erg weinig voor. Dit komt ook tot uitdrukking in het rapportcijfer van een 7,3 gemiddeld wat betreft veiligheid. Een uitzondering hierop is het Gegraaf welke ruim bovengemiddeld scoort op de aanwezigheid van bedreigende situaties in de wijk. Toch is men hier nog steeds ruim tevreden over de veiligheid, dit komt in het rapportcijfer met een 6,9 tot uitdrukking. Aangetoond is dat het slachtoffer worden van een misdrijf een duidelijk negatieve invloed op het veiligheidsgevoel van mensen heeft.

 
Woonomgeving en participatie in de samenleving
Het grootste deel van de inwoners van Valkenswaard is tevreden over de wijk waarin men woont. Bijna 17% van de inwoners geeft te kennen dat ze actief zijn geweest om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Het blijkt dat lang niet alle inwoners bekend met de aanwezigheid van de buurtcentra. Dit geld niet voor Borkel en Schaft, waar bijna eenieder hiermee bekend is. Ruim 10% van de bevolking vindt dat de woonbuurt er het afgelopen jaar op vooruit is gegaan, ruim 13% vindt dat de woonbuurt er op achteruit is gegaan en het overige deel is van mening dat deze stabiel is gebleven. Opvallend te noemen is dat op wijkniveau erg grote verschillen waarneembaar zijn wat betreft de te verwachten ontwikkeling van de gemeente Valkenswaard.

Verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk
De inwoners van Valkenswaard geven te kennend dat ze vinden dat de relatie tussen de gemeentelijke overheid en de bewoners beter kan. Zo vindt ongeveer de helft dat de gemeente haar burgers niet voldoende betrekt bij veranderingen in het beleid. Op wijkniveau zijn hier in wel grote verschillen waarneembaar. Zo vindt slechts 31% van de inwoners van de wijk Geenhoven dat de gemeente hen voldoende betrekt bij veranderingen in het beleid ten opzichte van respectievelijk 61 en 62% in het Gegraaf en Dommelen Noord. De bewoners gaven vooral aan dat het geven van informatie en betere communicatie manieren zijn waardoor deze relatie verbeterd zou kunnen worden.

Autovrij
In de door de burgers in te vullen belangen top drie hebben zij duidelijk kenbaar gemaakt waar volgens hen de prioriteiten liggen. Hieruit kwam als voornaamste prioriteit met een percentage van 17% naar voren dat de burgers graag het Centrum en de markt auto- al dan niet vrachtautovrij zien. Daarnaast zijn overige verkeersproblemen, verbetering van de infrastructuur, overlast, parkeerproblemen/ beleid, toezicht en handhaving en het opknappen van het centrum volgens de inwoners erg belangrijke prioriteiten. Het rapport ligt ook ter inzage in de informatiehoek in de hal van het gemeentehuis.


Brochures : “Mensen met minder verdienen meer!”

Om het gebruik van inkomensvoorzieningen te stimuleren hebben de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre 3 brochures gemaakt met als titel: “Mensen met minder verdienen meer!”:
1.    inkomensvoorzieningen voor gezinnen met kinderen
2.    inkomensvoorzieningen voor alleenstaanden en stellen
3.    inkomensvoorzieningen voor 65 plussers en chronisch zieken.

In de brochures staat allerlei informatie over inkomensvoorzieningen waar mensen met een laag inkomen recht op hebben. U moet hierbij denken aan toeslagen en kortingen van de Belastingdienst, algemene bijstand en bijzondere bijstand, tegemoetkomingen in de schoolkosten en vrije tijdsactiviteiten, tegemoetkomingen in de kosten van kinderopvang en hulp bij schulden.
 
U kunt de brochures ophalen bij de balie van uw gemeentehuis of bekijken in het digitaal loket van de website werkeninkomen.rechtopbijstand.nl of de gemeentelijke website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre van maandag tot en met vrijdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur op telefoonnummer 040 – 2083444. Op verzoek sturen zij u de brochure toe.

Leerlingen van de basisschool maken kennis met verschillende sporten

Dit schooljaar laat de gemeente Valkenswaard basisschoolleerlingen kennismaken met verschillende sporten die binnen de gemeente aangeboden worden.

Samen met Bowling Valkenswaard, Topsquash Valkenswaard, de Valkenswaardse golfclub en Hengelsportvereniging Venbergen organiseert de gemeente kennismakingslessen op locatie. Onder schooltijd mogen leerlingen bij sportaanbieders gratis kennismaken met de betreffende sport. Zo gaan bijvoorbeeld in februari verschillenden groepen van basisschool de Schepelweyen naar Bowling Valkenswaard. Naast het bowlen, mogen leerlingen ook “achter de schermen” kijken. Daar kunnen ze zien hoe de ballen terugkomen en hoe de pins automatisch rechtgezet worden. Basisschool de Windroos gaat in februari Topsquash Valkenswaard bezoeken. Onder leiding van een trainer kunnen leerlingen daar de mogelijkheden van de squashsport ontdekken. Ook andere basisscholen zullen de komende tijd verschillende sportaanbieders gaan bezoeken.

Meer informatie
Dit optionele sportaanbod wordt gecoördineerd door René Hendrikx, Buurt-Onderwijs en Sportmedewerker van de gemeente Valkenswaard. Voor meer informatie kunt u bellen naar telefoonnummer 040-2083 469 of via e-mail rene.hendrikx@valkenswaard.nl

Gladheidbestrijding in de gemeente Valkenswaard

Elke winter houdt de gladheidsbestrijdingsploeg van de gemeente Valkenswaard de wegen zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij.

Om de gladheid zo goed mogelijk te bestrijden, is het wegennet verdeeld in drie categorieën. De wegen van de eerste categorie worden als eerste sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Vervolgens komt de tweede categorie aan de beurt en logischerwijs volgt daarna de derde categorie.

Sneeuw- en ijsvrij houden van wegen
De eerste categorie betreft de wegen en fietspaden met veel verkeer, de zogenaamde doorgaande wegen en wijkontsluitingswegen. Deze wegen worden bij voorrang zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij gehouden. Dit gebeurt zowel overdag als 's nachts. Er wordt gestrooid en eventuele sneeuw wordt zoveel mogelijk met een wegenschaaf geruimd. De tweede categorie betreft de wegen die in aanmerking komen als er voldoende maatregelen zijn getroffen voor de wegen die behoren tot de eerste categorie. Het bestrijden van gladheid op wegen die tot de derde categorie behoren, gebeurt tijdens langdurige sneeuwval en nadat voldoende maatregelen zijn getroffen voor de wegen die vallen onder de eerste twee categorieën. Tot deze laatste categorie behoren specifieke woonstraten, pleinen en buitenwegen met weinig verkeer. De gemeente verzoekt alle inwoners vriendelijk om het trottoir voor de woning sneeuw- en ijsvrij te houden. Op deze manier kan in de winter iedereen met een gerust hart de deur uit.

 
Meer informatie
Op de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl staat welke straten in de gemeente Valkenswaard tot welke categorie behoren. Met vragen over de gladheidbestrijding kunt u terecht bij het Klantencontactcentrum, tel. 040-2083444

Website vereenvoudigd

De website van de gemeente: www.valkenswaard.nl heeft een paar verbeteringen ondergaan. Deze aanpassingen betreffen onder andere het terugbrengen van het aantal informatieknoppen op de homepage om zo de site toegankelijker te maken voor bezoekers.

Aan de rechterkant van de homepage staan nu nog slechts drie fotobuttons: digitaal loket, vacatures en veiligheid. Bij het ‘digitaal loket’ vindt u onder andere de bestemmingsplannen, de gemeentegids en het woz-portaal. Als de digitale diensten van de gemeente uitbreiden, dan zullen deze onder de aanduiding ‘digitaal loket’ te vinden zijn.

De informatie die u voorheen aan de rechterkant kon vinden over ‘leefbaarheid’ en ‘toerisme en recreatie’ zijn verplaatst en te vinden onder de knop ‘Leven in Valkenswaard’ aan de linkerkant, waardoor een meer logische vindplaats ontstaat.