WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 52

De resultaten veiligheidsmonitor bekend

In Valkenswaard is een start gemaakt met een “Veiligheids- en leefbaarheidsmonitor 2008”. De eerste resultaten daarvan zijn bekend.

Onder de inwoners van Valkenswaard is afgelopen september een onderzoek gedaan naar het gevoel en de beleving van veiligheid en leefbaarheid. Het onderzoek is een vervolg op de nulmeting van 2004. De “veiligheids- en leefbaarheidsmonitor 2008” was een schriftelijke enquête die onder 1800 inwoners van de gemeente is gehouden. Er was een totale respons van 43,6% en is daarmee, volgens normen voor statistisch onderzoek, representatief. Begin 2009 verschijnt er naar verwachting een uitgebreider rapport, maar daarop vooruitlopend staat hier alvast een samenvatting van de eerste resultaten.

Veilig voelen
De vraag was of mensen zich veilig voelen in Valkenswaard. 74% antwoordde met ja. Dit aantal is gelijk aan dat van 2004. 23% Van de mensen voelt zich wel eens onveilig en 14% zegt dat ze zich wel eens onveilig voelt in zijn of haar eigen buurt. Zo’n 54% baseerde zijn gevoel op basis van eigen ervaringen tegen 46% die zijn gevoel vooral baseerde op berichtgeving in de media en verhalen van derden.

Tevreden zijn
Bij dit onderwerp werd gevraagd naar een aantal belangrijke zaken, waaronder voorzieningen als winkels, openbaar vervoer, speelvoorzieningen in de wijk en het onderhoud aan de infrastructuur zoals wegen en fietspaden. Qua voorzieningen is zo’n beetje iedereen wel tevreden. Wel zouden een aantal mensen graag wat meer speelvoorzieningen voor kinderen in de leeftijdscategorieën 0 tot 6 jaar en kinderen van 6 tot 11 jaar zien. Het onderhoud aan de weg liet ook nog wel wat te wensen over, met name de aanleg van het glasvezelnetwerk, droeg niet echt bij aan een positieve mening. De meeste van de ondervraagden vond dat de buurt waarin zij wonen het afgelopen jaar gelijk is gebleven qua voorzieningen en dat het in de toekomst ook zo zal blijven.

Ruim voldoende
De inwoners van Valkenswaard werd ook gevraagd een rapportcijfer aan hun buurt te geven. De meeste kwamen toch wel uit op een ruime voldoende. Veiligheid als ook leefbaarheid scoren allebei een 7,3. Voor de eigen woning werd gemiddeld een 8,1 gegeven en voor de woonomgeving een 7,5. Voor de voorzieningen deelde men gemiddeld een 7,8 uit. De conclusie is dus dat de inwoners van Valkenswaard erg tevreden zijn over de buurt waar ze wonen.

Top 3 veranderingen
Aan de deelnemers aan de enquête werd gevraagd of zij een top 3 in wilden vullen over dingen die ze binnen de gemeente graag anders zouden willen zien. Een van de belangrijkste zaken was dat de meeste mensen aangaven dat ze graag een autovrij centrum en een autovrije Markt zouden willen. Ook op de tweede plaats werden vooral overige verkeersproblemen neergezet. Op de derde plaats kwamen problemen op het gebied van parkeren en het parkeerbeleid vaak voor. Op de plaatsen 4 tot en met 6 volgden opeenvolgend: Verbeteringen aan wegen en fietspaden, opknappen van het centrum en de Markt en meer toezicht en handhaving
 
Uitgebreide rapportage
Medio januari volgt dus een uitgebreidere rapportage waarin onder andere meer cijfers van zaken op wijkniveau in terug komen en een analyse van meerdere interessante resultaten.


Voorzichtig met vuurwerk

Nog even en dan is het weer tijd voor vuurwerk.

Begin deze maand al starte in onze regio de jaarlijkse vuurwerkcampagne van Halt, Politie, Justitie en de gemeenten. Belangrijk aspect van de campagne is een lik-op-stuk beleid voor jongeren die de regels voor vuurwerk overtreden.
Voor de campagne zijn een aantal instrumenten ontwikkeld om de boodschap op een aansprekende manier over te brengen aan de jeugd. Er zijn zaken als boekjes, posters en kaarten die het thema ‘vuurwerk’ behandelen. Een voorbeeld is de folder van Halt; ‘Vuurwerk: Ben jij er klaar voor?’. Daarin is informatie te vinden is over de regels omtrent vuurwerk en de consequenties als je die regels overtreed. Daarnaast is er een website gelanceerd speciaal voor de vuurwerkcampagne; www.knalrelaxed.nl. Deze site is gemaakt voor jongeren, ouders en leerkrachten. Er is ook een prijsvraag op te vinden waarmee gratis beltegoed is te winnen.

Enkele van de belangrijkste Vuurwerkregels

Vuurwerk kopen mag je:
•    als je 16 jaar of ouder bent;
•    op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december;
•    bij erkende winkels in Nederland (al het vuurwerk dat je ergens anders koopt is illegaal).
•    vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden.

Vuurwerk afsteken mag:
•    alléén op 31 december vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts;
Wees voorzichtig en veroorzaak geen overlast voor mensen en dieren.

In de gemeente Valkenswaard zijn een aantal erkende verkooppunten voor vuurwerk te vinden. Kijk daarvoor op de site van de gemeente.

Te vroeg geknald, melden bij Halt
Waneer je, ondanks alle voorlichting, je toch niet aan de regels weet te houden en door de politie gesnapt wordt, krijg je een de zogenaamde “rode kaart’. Daarmee moet je je melden bij bureau Halt. Afhankelijk van je leeftijd en de overtreding krijg je een leerprogramma van anderhalf uur of een maximale werkstraf van 13 uur. Daarnaast worden alle jongeren die tussen Kerst en Oud en Nieuw aangehouden worden ingezet bij de schoonmaakactie. Deze zal direct na Nieuwjaar plaatsvinden en wanneer deze werkstraf naar behoren is uitgevoerd is de overtreding goed gemaakt.

Geen kerstboominzameling meer in Valkenswaard

Dit jaar verviel voor het eerst in jaren de gebruikelijke kerstboominzameling in de gemeente Valkenswaard.

Eind 2007 is er door het college besloten om in 2008 geen kerstboominzameling meer te houden en de gevolgen van dit besluit zouden gedurende het jaar onder de loep genomen worden. Vier verenigingen in Valkenswaard, Borkel en Schaft en Dommelen verzorgden  voorgaande jaren de organisatie van de inzameling van de kerstbomen. Eind 2007 gaven zei aan deze taak niet meer op zich te willen nemen. Een van de belangrijkste redenen was de mindere belangstelling in de afgelopen jaren. Het aantal ingeleverde bomen liep terug maar ook onder de jongeren die normaal de inzameling deden was steeds minder animo om hieraan mee te werken. Dit is overigens door heel het land te zien.

Geen overlast
Uit de evaluatie kwam naar voren dat er in 2008 geen verder overlast is ontstaan bij huisvuildiensten en dat er verder ook geen andere ongewenste gevolgen waren. Er zijn weinig tot geen illegale stortingen gemeld van kerstbomen. Dit alles meegenomen heeft het college recentelijk besloten om met ingang van 2009 definitief geen inzameling meer te houden.

Boom opruimen
Wilt u toch op een goede manier van uw kerstboom af, dan kunt u hem in kleine stukken meegeven in het GTF-vak van de duobak. Daarnaast blijft het natuurlijk mogelijk om de boom, (tegen het normale tarief) aan te bieden bij de Milieustraat aan De Vest.