WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 6 - 2009

Inloopavond over bouwplan Achter de Kerk 2

Binnenkort zullen de werkzaamheden van start gaan voor de bouw van negen starterswoningen (koopwoningen) van Woningbelang op de locatie Achter de Kerk in Valkenswaard. Vooruitlopend op de bouw wordt de bestaande bebouwing, te weten de voormalige gymzaal en het lokaal van de buurtvereniging, gesloopt en wordt het terrein geschikt gemaakt voor de woningbouw.

Inloopbijeenkomst op maandag 16 februari
De gemeente wil de omwonenden, belanghebbenden en andere belangstellenden graag informeren over de uit te voeren werkzaamheden en hen een beeld geven van de nieuwe situatie. Woningbelang wil de schetsontwerpen van de te bouwen starterswoningen presenteren.

Daarom organiseert de gemeente samen met Woningbelang een inloopavond op maandag 16 februari tussen 17.30 en 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis aan De Hofnar 15 te Valkenswaard. Het voordeel van deze bijeenkomst is, dat iedereen kan binnenlopen op het tijdstip dat hem of haar het beste schikt. Tijdens de inloopavond kunnen bezoekers dus informatie krijgen en vragen stellen, maar ook opmerkingen maken  of suggesties naar voren brengen voor de uitvoering van de werkzaamheden. Deze zullen meegenomen worden en - waar mogelijk - wordt de uitvoering hierop aangepast.

Meer informatie
Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de projectleider, de heer P. Wilbers van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Hij is telefonisch bereikbaar op 040- 2083649.

Lock’n’Go fietsenklemmen vanaf 21 februari

Vorige week werd gemeld dat in februari 96 elektronische Lock’n’Go fietsenklemmen geplaatst worden op drie locaties in Valkenswaard.

Het was de bedoeling om de klemmen komende week te plaatsen zodat ze vanaf 14 februari operationeel zouden zijn. Door de vorst in de grond zijn de plaatsingswerkzaamheden een week uitgesteld, met als gevolg dat de klemmen nu waarschijnlijk vanaf omstreeks 21 februari te gebruiken zijn.

Meer informatie
Meer informatie over de Lock’n’Go fietsenklemmen is te vinden op de website www.lockngo.nl. Daar staat onder meer een introductiefilmpje over de werking van het systeem. Ook vindt u hier informatie over het aanvragen van een pas, het huidige stallingaanbod en nieuwe ontwikkelingen. Voor meer informatie en/of vragen over het aanmelden kunt u ook bellen met de Lock’n’Go klantenservice: 0900 - lockngo ofwel 0900-
5625646.

Schoolzwem-kampioenschap 2009 op zondag 29 maart

Zondag 29 maart vindt in zwembad De Wedert aan de Pastoor Heerkensdreef voor de derde keer het Valkenswaards-Waalres Schoolzwemkampioenschap plaats.

De opzet van het kampioenschap is hetzelfde als in 2008. Elke school vaardigt minimaal één team af, bestaande uit twee leerlingen uit groep 3/4, twee uit groep 5/6 en twee uit groep 7/8. De winnaars (nummer 1,2 en 3) mogen meedoen met het provinciale schoolzwemkampioenschap op zondag 19 april in Boxtel. Voorafgaand aan het kampioenschap worden drie trainingen gegeven aan de deelnemers zodat iedereen goed voorbereid aan de start komt. De data zijn al bekend: woensdagmiddag op 11, 18 en 25 maart.

Voorlichtingsavond
De beide organiserende verenigingen Watervrienden Valkenswaard en VZ&PC Tempo streven ernaar om alle Valkenswaardse en Waalrese basisscholen deel te laten nemen. In 2008 deden er 10 Valkenswaardse en 3 Waalrese basisscholen mee. De scholen worden uitgenodigd voor een voorlichtingsavond op donderdag 19 februari om 19.30 uur in zwembad De Wedert. Tijdens de bijeenkomst wordt eerst een terugblik gegeven op het kampioenschap van 2008 en worden de aanwezigen op de hoogte gebracht van de organisatie en de reglementen van het huidige kampioenschap. Ook zullen de inschrijfformulieren, posters en promotiemateriaal op die avond uitgereikt worden.
 
Meer informatie
Het Schoolzwemkampioenschap wordt wederom georganiseerd door de Valkenswaardse zwemverenigingen Watervrienden Valkenswaard en VZ&PC Tempo samen met de gemeenten Valkenswaard en Waalre. Deelname is gratis. Wilt u meer informatie hierover dan kunt u contact opnemen met H. Baijens van VZ&PC Tempo, telefoonnummer (040-)2214388 of per e-mail: hans.baijens@zonnet.nl. Of met René Hendrikx, medewerker Buurt- Onderwijs- en Sportimpuls van de gemeente Valkenswaard. Telefoonnummer 040-2083 649 of per e-mail rene.hendrikx@valkenswaard.nl

Nieuwe regeling vergoeding AED-cursussen

Vanaf 1 januari 2009 worden AED-cursussen niet meer gesubsidieerd via de beleidsregel kadervorming en deskundigheidsbevordering.

Voor een AED-cursus kunt u dit jaar terecht bij EHBO-vereniging Sint Nicolaas. De EHBO-vereniging brengt de helft van de kosten voor de opleiding of de herhalingslessen AED-hulpverlener, bij uw vereniging in rekening. Voor 2009 is het cursusgeld voor de opleiding AED hulpverlener voor 3 avonden € 30,- en voor de 2-jaarlijkse herhalingslessen eveneens € 30,-.  
Georganiseerde instellingen betalen voor 2009 op basis van afspraken met de EHBO € 15,- per persoon. Dit is hetzelfde bedrag dat aan eigen bijdrage zou moeten worden betaald als de subsidie via de gemeente zou zijn verkregen.
Voor meer informatie over de cursus kunt u bellen met de vereniging, telefoonnummer: 2047 504. U kunt ook de website bezoeken:
 www.ehbo-stnicolaas.nl.

Procedure gewijzigd
Met ingang van 1 januari jl. is de procedure voor AED-cursussen binnen de Regeling gemeentelijk stimuleringsbeleid kadervorming en deskundigheidsbevordering gewijzigd. Voor georganiseerde instellingen (waaronder verenigingen) heeft de gemeente een Regeling kadervorming en deskundigheidsbevordering, waar jaarlijks een vast bedrag voor beschikbaar is. De regeling houdt in dat georganiseerde instellingen de kosten van cursussen op het gebied van kadervorming en deskundigheidsbevordering voor 50% gesubsidieerd krijgen.

Veelvuldig gebruik gemaakt
Sinds het project dat de gemeente in 2007 is gestart voor AED in openbaar gebied wordt door georganiseerde instellingen voor de cursus AED veelvuldig gebruikt gemaakt van de regeling. Dit geeft aan dat het project AED’s positief is ontvangen. Echter dit positieve resultaat houdt ook in dat voor overige cursussen kadervorming en deskundigheidsbevordering weinig geld overblijft. Daarom is de procedure voor AED-cursussen gewijzigd.

Gemeente Valkenswaard onderzoekt woonwensen

De gemeente Valkenswaard voert in samenwerking met Woningbelang een onderzoek uit naar de woonwensen van huurders en kopers.

Het onderzoek moet antwoord geven op vragen als: voor wie zijn welke woningen nu en in de toekomst nodig? Om hoeveel woningen gaat het, waar en in welke prijsklasse? En wat vinden inwoners belangrijk als het gaat om de woonomgeving en voorzieningen? Met behulp van de resultaten uit het woningmarktonderzoek worden woningbouwprojecten in de nabije toekomst zoveel mogelijk afgestemd op de wensen van de inwoners van Valkenswaard en wordt actueel beleid opgesteld.

Enquête via internet en telefoon
Ongeveer 5.000 huishoudens krijgen een dezer dagen een uitnodigingsbrief in de bus, met een uitleg over dit onderzoek. U kunt via internet meedoen aan dit onderzoek. In die brief staan daarvoor de instructies. De gemeente Valkenswaard laat het onderzoek uitvoeren door adviesbureau Companen uit Arnhem. Als u geen vragen via internet beantwoordt, wordt u mogelijk gebeld door een van de enquêtrices van Companen. Uiteraard vindt de verwerking van de gegevens anoniem plaats.

Uw deelname is belangrijk!
In het voorjaar van 2009 hopen we de belangrijkste resultaten van het onderzoek te kunnen publiceren. Als u bent uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek, kunt u ook via www.valkenswaard.nl het onderzoek raadplegen.

Activiteiten met carnaval

Op zaterdag 21 februari zal om 15.00 uur het Valkenswaardse carnaval geopend worden op het bordes van het gemeentehuis aan De Hofnar. Burgemeester drs. A. Ederveen draagt daar officieel de sleutel over aan Prins Ron d’n Urste.

Afsluitingen tijdens carnaval
Van zaterdag 21 tot en met dinsdag 24 februari zal het gedeelte van de Frans van Beststraat tussen de Leenderweg en de inrit naar het Kerverijplein gesloten zijn voor alle verkeer.

Carnavalsoptocht op zondag
In verband met de carnavalsoptocht op zondag 22 februari zal van 10.30 tot 18.00 uur een aantal verkeersmaatregelen genomen worden. De optocht gaat over de route: Wilhelminapark, Emmalaan, Maastrichterweg, Markt, Eindhovenseweg, Beelmanstraat, Karel Mollenstraat-zuid, Frans van Beststraat, Leenderweg, Markt. De volgende straten worden voor alle verkeer gesloten (voetgangers uitgezonderd): Wilhelminapark, Emmalaan, Maastrichterweg tussen Antwerpsebaan en Markt, Markt, Eindhovenseweg tussen Markt en Valkenierstraat, Beelmanstraat, Karel Mollenstraat zuid tussen zaal Lavrijssen en Frans van Beststraat, Frans van Beststraat, Leenderweg tussen Europalaan en Markt,  Bakkerstraat, Peperstraat tussen Bakkerstraat en Maastrichterweg. Op de hiervoor genoemde weggedeelten gelden tevens parkeerverboden. Het verkeer zal omgeleid worden via de route Luikerweg, Dommelseweg, Nieuwe Waalreseweg, Geenhovensedreef, Eindhovenseweg, Merendreef, De Smelen, Leenderweg.

In verband met deze wegafsluitingen zullen de bussen op zondag 22 februari van 10.30 tot 18.00 uur gewijzigde routes volgen, omdat de halteplaats aan de Markt tijdelijk vervalt. De BBA zal tijdig informatie over de gewijzigde routes en halteplaatsen aanplakken bij de bushaltes.

Jeugdoptocht op dinsdag
In verband met de jeugdoptocht op dinsdag 24 februari zullen tussen 14.30 en 16.00 uur de volgende straten voor alle verkeer gesloten zijn (uitgezonderd voetgangers): Hofnar(plein), Bakkerstraat, Karel Mollenstraat-zuid, Frans van Beststraat, Leenderweg tussen Europalaan en Markt.

Afsluitingen in Dommelen
In verband met de opening van het carnaval in Dommelen zal op zaterdag 21 februari van 12.00 tot 18.00 uur het gedeelte van de Bergstraat tussen Norbertusdreef en de Brouwerijdreef afgesloten zijn voor het verkeer. Aansluitend is er een avondprogramma op het Martinusplein.
In verband met de carnavalsoptocht in Dommelen, zullen op maandag 23 februari van 14.00 tot 17.00 uur het gedeelte van de Bergstraat tussen Norbertusdreef en de Brouwerijdreef, de Crocuslaan, de Hyacinthlaan en de Groenstraat afgesloten zijn voor het verkeer. Ook het Martinusplein is afgesloten.
In verband met deze wegafsluitingen zullen de bussen op zaterdag 21 februari van 12.00 tot 18.00 uur  en op maandag 23 februari van 14.30 tot 18.00 uur gewijzigde routes volgen, omdat de halteplaatsen aan de Bergstraat tijdelijk vervallen. De bussen rijden dan via de Dommelseweg, Bergstraat, Norbertusdreef, Tienendreef, Brouwerijdreef, Westerhovenseweg en vice versa.

Afsluitingen in Borkel
In verband met de carnavalsoptocht in Borkel, zullen op dinsdag 24 februari tussen 14.00 en 16.30 uur enkele straten die aan het optochtparcours grenzen, afgesloten zijn. De optocht begint aan de Schafterekker en volgt de route: Schafterekker, Dorpsstraat, Sportparkdreef, Sportstraat, Dorpsstraat en eindigt op het Mgr. Kuijpersplein.

Carnavalskermis
Van zaterdag 21 tot en met dinsdag 24 februari zal op de Markt in Valkenswaard de jaarlijkse carnavalskermis opgesteld worden. U vindt de volgende attracties op de kermis: autoscooter, lunapark, breakdance, booster, holly cranes, discotrain, babyflug, draaimolen en diverse kramen met etenswaren.
De openingstijden van de kermis zijn zaterdag van 13.00 tot 01.00 uur en zondag tot en met dinsdag van 13.00 tot 00.30 uur.

Verkeersmaatregelen kermis
De kermis wordt vanaf donderdagavond 19 februari al opgebouwd, direct aansluitend aan de weekmarkt. Dat houdt in de praktijk dus in dat het marktplein vanaf woensdagavond 18 februari 22.00 uur al niet meer gebruikt kan worden voor parkeren. Dit jaar wordt vanwege de kermis ook het gedeelte van de Markt voor het oude gemeentehuis (nu Galerie Lambèr) afgesloten.
Sluiting gemeentelijke diensten
In verband met carnaval zal de middag- en avondopenstelling van het gemeentehuis op maandag 23 februari vervallen. Op dinsdag 24 februari zal het gemeentehuis vanaf 12.30 uur gesloten zijn voor het publiek. Het Centrum voor Muziek en Dans (CMD) zal in verband met de voorjaarsvakantie gesloten zijn van 23 tot en met 27 februari.

Gewijzigde openstelling zwembad
Tijdens de carnavalsdagen gelden gewijzigde openstellingstijden voor vrij zwemmen in zwembad De Wedert aan de Pastoor Heerkensdreef.
De openingstijden zijn dan als volgt:
Zaterdag 21 februari    14.00 – 17.00 uur
Zondag 22 februari    09.00 – 12.00 uur
Maandag 23 februari    12.30 - 13.30 uur
Dinsdag 24 februari    07.00 – 09.00 uur.

Site-tip: Sportaccommodaties

In de site tip van deze week wijzen we u de weg naar de verschillende sportaccommodaties die de gemeente Valkenswaard rijk is. In de linkerkolom op de homepage kiest u voor de optie ‘Leven in Valkenswaard’, daarna kiest u voor ‘Sport’ en vervolgens voor ‘Sportaccommodaties’.

Hier vindt u informatie met betrekking tot onze sportparken, sporthallen, gymnastiekzalen en het zwembad. Ook treft u daar de actuele tarieven van de meest gevraagde accommodaties. Indien u gebruik wenst te maken van de sportaccommodaties kunt u contact opnemen met:
•    vaste gebruikers: mevrouw T. Driesen 040-2083576 of via e-mail verhuur.sportenwelzijn@valkenswaard.nl
•    incidentele gebruikers: Klantencontactcentrum / Balie-allrounders 040-2083509.