WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 7 - 2009

Stem nu op het activiteitencentrum in Borkel en Schaft

Het activiteitencentrum in Borkel en Schaft zit in de finale van de Brabantse Dorpen Derby! Het project behoort nl. tot de 10 finalisten op een totaal van 197 aangemelde projecten uit de provincie. Dit betekent dat het activiteitencentrum sowieso al €10.000,00 krijgt van de Provincie Noord-Brabant om het project uit te werken en om Borkel en Schaft prominent op de kaart te zetten.

Stem nu!
Maar het kan nog beter: als het project de finale van de Dorpen Derby wint, ontvangt het €50.000,00 euro voor het dorp. Geld dat ingezet wordt om de leefbaarheid in Borkel en Schaft te verbeteren. Help het activiteitencentrum daarbij en stem op het project. U kunt stemmen via de website: www.brabant.nl/dorpenderby. Als u op die pagina staat, klikt u op het pijltje van Borkel en Schaft. Daarna moet u uw naam en e-mailadres invullen en klikt u vervolgens op ‘Stem nu!’ Hierna ontvangt u een e-mailbericht, als u daarop klikt, heeft u gestemd. Het stemmen kan tot 5 april. Doen dus!

Informatie over het activiteitencentum en het project
Valkenhof, dat streeft naar kleinschalige centra voor behandeling en begeleiding in de regio, zette 4 jaar geleden in de pastorie van Borkel een Dagactiviteitencentrum voor ouderen op. Het centrum is inmiddels meer geworden dan een plek waar zorg aangeboden wordt en is een echte buurtfunctie gaan vervullen. Als eet- en ontmoetingspunt, maar ook als plek waar samen met het Dorpshuis, de  leerlingen van de basisschool van Borkel en Schaft en cliënten van Valkenhof vele activiteiten georganiseerd worden voor jong en oud. Zoals spelletjesmiddagen, het Sint Nicolaasfeest en natuurprojecten in de tuin en broeikas. Nu is er dringend behoefte aan een werkplaats of hobbyruimte voor handarbeid- en werkprojecten. En dat kan uitstekend in een garage die naast het pand ligt, maar die nog wel moet worden verbouwd om jong en oud te kunnen laten knutselen. En dat kost geld. Met het indienen van dit project is een mooie stap gezet, maar het activiteitencentrum streeft natuurlijk naar de hoofdprijs. Dus kan uw stem het verschil maken.

Wat wordt bereikt met het initiatief
Het activiteitencentrum wil dat er een gevoel van gezamenlijkheid groeit tussen ouderen en kinderen. Dat kan gestimuleerd worden door de grootschalige zorg te verplaatsen naar de dorpen en kleine kernen. Zo laat het centrum hun doelgroep integreren met de inwoners van de kleine kernen via activiteiten die voor meerdere doelgroepen geschikt zijn. Uit de vele positieve geluiden uit de dorpsgemeenschap blijkt wel dat Valkenhof een prima stimulans is voor Borkel en Schaft.

Informatieavond concept gebiedsvisie “Waalreseweg Rede”

Op dinsdag  3 maart organiseert de gemeente Valkenswaard voor omwonenden en andere belangstellenden een informatieavond over de concept gebiedsvisie “Waalreseweg Rede”.

De gebiedsvisie heeft betrekking op het terrein waar momenteel een autobedrijf met een tankstation en een bedrijfswoning aanwezig is (terrein van garagebedrijf Luijbregts), het terrein waar het politiebureau gevestigd is en het voormalige terrein van de NV Rede. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en vindt plaats in zaal Maenen aan de Leenderweg 58 in Valkenswaard.

Gebiedsvisie Waalreseweg Rede
De gebiedsvisie Waalreseweg Rede is in concept gereed. De gebiedsvisie geeft een beschrijving van de stedenbouwkundige invulling van de locatie. Ook zijn hierin de randvoorwaarden vastgelegd, waaraan het bouwplan dient te voldoen. De gebiedsvisie gaat uit van 109 (senioren)appartementen en 17 grondgebonden starterswoningen. Het stedenbouwkundige plan gaat uit van gebouwen als ‘scherven’ in het groen, met lange zichtlijnen vanaf het centrumgebied naar het grote groengebied van de algemene begraafplaats.

Informatieavond tijdens inspraakperiode
In het kader van de inspraakprocedure zal de gebiedsvisie vanaf donderdag 19 februari 2009 vier weken ter inzage liggen. Tijdens deze periode wil de gemeente de gebiedsvisie graag aan de direct omwonenden en andere belangstellenden presenteren. Het betreft immers een ontwikkeling op een prominente plek in de gemeente en het gaat om een omvangrijke bouwontwikkeling. Tijdens de informatieavond op 3 maart zal er een toelichting gegeven worden op de gebiedsvisie, de huidige stand van zaken en de verdere procedure. Vanzelfsprekend is er ook de gelegenheid om vragen te stellen. Gelet op de fase waarin het plan zich momenteel bevindt kunnen wij u geen informatie geven over de exacte bouwplannen.

Verloop inspraakprocedure
De terinzagelegging van de gebiedsvisie wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl en op de gemeentepagina in de Kempener Koerier van 18 februari aanstaande. Vanaf donderdag 19 februari tot en met woensdag 18 maart liggen de stukken ter inzage in het gemeentehuis en kan iedereen schriftelijk reageren bij het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard. Na afloop van deze termijn worden alle reacties onderzocht en stelt het college de gebiedsvisie vast. Daarbij maakt het college de afweging of de gebiedsvisie op basis van de inspraak dient te worden aangepast.
Na het vaststellen van de gebiedsvisie wordt de planologische procedure gestart. Dit betreft de procedure voor het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan staan de juridische kaders waarbinnen de bouwontwikkeling moet plaatsvinden. Tijdens de bestemmingsplanprocedure wordt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. Dit keer voor een periode van 6 weken. Ook tijdens deze procedure krijgt iedereen de gelegenheid zijn of haar zienswijze kenbaar te maken.

Informatie
De omwonenden van het plangebied zijn per brief uitgenodigd voor de informatieavond. Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij mevrouw E. van den Boom ( 040 2083665), van het team Beleid en Strategie (ruimtelijke ordening) van de gemeente Valkenswaard.

Plagwerk op de Malpieheide

De komende weken wordt gewerkt aan het herstellen van de natte heide op de Malpie.
De werkzaamheden bestaan uit het afplaggen van de voedselrijke strooisellaag en het afvoeren van dit materiaal. Hierdoor zijn er in de maanden februari en maart machines op de heide te vinden. Het werk wordt uitgevoerd met aangepast materieel, er wordt gewerkt met rupsmachines. De Malpieheide is een groot en wijds heideterrein. De gevarieerdheid van het terrein is groot, van droge heide en stuifzanden tot natte heide met gagelstruwelen en uitgestrekte vennen. Door de variatie in terreintypen is de soortenrijkdom ook groot.

Zeldzame planten
Delen van de heide zijn echter vergrast met een dichte mat van Pijpenstrootje. Hierdoor krijgen andere plantensoorten minder kans zich te vestigen of raken overgroeid door de heuphoge pollen Pijpenstro. Een van de bijzondere plantensoorten die op de Malpie voorkomt is Klokjesgentiaan. Dit is een zeldzame plant die ook nog eens waardplant is van een bedreigde dagvlinder, het Gentiaanblauwtje. Om ervoor te zorgen dat er weer open zandige plekken komen wordt de dichte mat van Pijpenstro afgeplagd. Hierdoor ontstaat er een kiembed voor deze Klokjesgentianen en de natte heide krijgt meer variatie in structuur.
De groeiplaatsen van de Klokjesgentianen worden gespaard en in de buurt hiervan wordt het plagwerk uitgevoerd. De maatregelen worden kleinschalig uitgevoerd met verspreide plaglocaties.

Bosgroep Zuid Nederland
De gemeente Valkenswaard laat het terrein beheren door Bosgroep Zuid Nederland. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een subsidie binnen de regeling EffectGerichte Maatregelen van het Ministerie van LNV.

Conferentie: “Samen er op af!” door gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre

De gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre hebben zich als doel gesteld het gebruik van inkomensvoorzieningen voor inwoners met een laag inkomen te stimuleren om zo de armoede te kunnen bestrijden, onder het motto: “Mensen met minder verdienen meer!”

Eén van de meest doeltreffende manieren om het gebruik van voorzieningen te stimuleren, is het samenwerken met professionele- en vrijwilligersorganisaties die regelmatig contact hebben met inwoners met een laag inkomen. De gemeenten vinden het belangrijk dat deze organisaties op de hoogte zijn van de inkomensvoorzieningen. Het passief voorlichten door organisaties (brochures die te vinden zijn bij de ingang van de organisatie) is niet voldoende, maar juist actieve voorlichting is van belang om het gebruik van inkomensvoorzieningen te bevorderen.

Initiatieven
De gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre hebben daarom een aantal initiatieven genomen om samen met intermediairs aan de slag te gaan. Deze initiatieven willen wij graag tijdens de conferentie: “Samen er op af!” presenteren. Daarnaast willen de gemeenten graag met u in gesprek over hoe samenwerking het beste vormgegeven kan worden om ons doel te bereiken. De conferentie is bedoeld voor medewerkers en vrijwilligers van professionele- en vrijwilligersorganisaties die regelmatig in contact komen met inwoners met een laag inkomen.

Datum en locatie
De conferentie: “Samen er op af!” wordt gehouden in Zalencentrum ’t Hazzo, Trolliuslaan 7 te Waalre op donderdag 19 maart van 12.15 uur tot 17.00 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. U kunt een aanmeldformulier opvragen en retour sturen tot uiterlijk 2 maart aanstaande. Een bevestiging van uw aanmelding en een uitgebreid programma krijgt u begin maart opgestuurd.

Meer informatie
De conferentie: “Samen er op af!” wordt georganiseerd door het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre. Voor vragen over de conferentie of het opvragen van aanmeldformulieren kunt u contact opnemen met Lilian Sweens op telefoonnummer 040 – 2083518 of per e-mail: lsw@valkenswaard.nl.

Regio Zuidoost- Brabant in beweging

Wie toe is aan wat extra lichaamsbeweging en daar nog altijd niet aan is toegekomen, kan vanaf 1 maart dit voornemen waarmaken. De gemeenten, sportverenigingen en de GGD Brabant-Zuidoost starten dan met de actie ‘Start met’ van het NISB. Gedurende minimaal 4 weken kan iedereen verschillende vormen van bewegen uitproberen in de eigen gemeente en bij verschillende sportclubs.

30 Minuten bewegen per dag
De actie ‘Start met’ sluit aan bij de landelijke 30 minuten beweegcampagne van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Deze actie wil stimuleren dat mensen minimaal 30 minuten per dag bewegen. Het blijkt nu dat veel mensen wel wat extra lichaamsbeweging willen nemen, maar niet weten hoe of waar. Ze willen het liefst iets doen in de buurt en onder een goede begeleiding.
Deze campagne is gericht op volwassenen, met extra aandacht voor 50+ers en chronisch zieken.

Introductieaanbod
Daarom hebben verschillende sportverenigingen in de hele regio van 1 maart tot en met 24 april een introductieaanbod. Minimaal vier weken lang kan iedereen onder professionele en deskundige begeleiding starten met bijvoorbeeld (hard)lopen, fietsen, zwemmen, dansen, gymnastiek, badminton, volleybal en verschillende andere beweegvormen. Het totale aanbod van aangesloten sportverenigingen in Valkenswaard is te vinden op de website www.startmet.nl waar mensen zich ook kunnen inschrijven. Zo kan iedereen in beweging komen en blijft de regio fit.

Trap niet in een babbeltruc!

Het gebeurt geregeld dat dieven en oplichters met een smoesje aanbellen en zo een huis binnenkomen. Vervolgens mist de bewoner geld of goederen. Het is niet bekend hoe vaak dit in Brabant Zuid-Oost voorkomt, maar dat het gebeurt, staat vast.

Voorbeelden
De politie heeft onlangs gewaarschuwd voor een nep-pakketbezorger die in Eindhoven langs de deuren ging. Hij liet mensen een klein bedrag pinnen en kreeg zo hun bankgegevens in handen. Eenzelfde soort babbeltruc werd later in Helmond gebruikt. In Veldhoven gebeurde ook zoiets: een man belde daar bij vooral oudere mensen aan. Terwijl hij hen bezighield, werd de woning door twee andere mannen doorzocht.

Ouderen
Dieven en oplichters hebben het vooral gemunt op ouderen. Een kwetsbare groep in de samenleving die zich vaak wat makkelijker onder druk laat zetten. Het aantal smoezen dat ze gebruiken is legio. Ze vragen bijvoorbeeld om een glaasje water of doen zich voor als meteropnemer of reparateur. Vaak proberen ze u te overdonderen. Eén van hen leidt de aandacht van de bewoner af, terwijl een ander snel het huis ingaat. Of men belt aan bij de voordeur, waarna een handlanger via de achterdeur zijn slag slaat.


Preventietips
Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt, heeft de politie een aantal preventietips:
•    Laat nooit zomaar een onbekende binnen en laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet of (mobiele) telefoon;
•    Wilt u toch iemand helpen, laat hem dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven;
•    Dieven en oplichters zijn er in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen;
•    Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatiebewijs en controleer deze goed. Zeg dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Sluit de deur terwijl u belt;
•    Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt  te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.

Doe aangifte
Mocht u toch het slachtoffer worden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte. Politie Brabant Zuid-Oost is bereikbaar via 0900-8844 of via www.politie.nl/brabant-zuid-oost.

Site-tip: Sociale Kaart

Bent u op zoek naar thuishulp? Hebt u een rolstoel of traplift nodig? Zoekt u een maaltijdvoorziening? Of kunt u ondersteuning gebruiken bij de zorg voor een ziek of gehandicapt familielid?

U vindt het op de Sociale Kaart, een website met relevante instellingen op het gebied van inkomen, welzijn, werk, wonen en zorg in de gemeente Valkenswaard. U vindt op deze site alle landelijke, provinciale en lokale instelling die zich richten op zorg en welzijn, dus ook de instellingen bij u in de buurt.

Kies in de linkerkolom voor ‘Zorg en de Wmo’ en vervolgens voor ‘Sociale Kaart Valkenswaard’ en u  kunt via een zoekscherm eenvoudig de dienst of instelling vinden waar u naar op zoek bent. Als u nog niet helemaal precies weet wat u zoekt, kunt u in de categorie ‘Zoeken’ uw zoekterm ingeven. Onder ‘Geavanceerd zoeken’ kunt u ook zoeken binnen de categorieën: rubriek, doelgroep en leeftijdscategorie.

De Sociale Kaart van Valkenswaard is een initiatief van MEE Zuidoost Brabant en de Gemeente Valkenswaard.