WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Valkenswaards nieuws week 9 - 2009

Sloopwerkzaamheden Achter de Kerk 2

Op maandag 9 maart start de aannemer met de sloop van de voormalige gymzaal en het voormalige lokaal van buurtvereniging D’n Ark op de locatie Achter de Kerk in Valkenswaard. Op deze locatie zal Woningbelang negen starterswoningen (koopwoningen) realiseren.

De sloopwerkzaamheden duren naar verwachting twee weken, dus tot en met 20 maart. Aansluitend wordt het terrein bouwrijp gemaakt waarbij o.a. riolering wordt aangelegd. Het werkterrein wordt afgezet met bouwhekken. Voor de sloopwerkzaamheden en het bouwrijp maken is geen wegafsluiting nodig. Het vrachtverkeer van en naar de locatie gebruikt de kortste route via Den Haas naar de Leenderweg en vice versa.

Meer informatie
Direct aanwonenden ontvangen een brief van de aannemer over de werkzaamheden en het verzoek om niet te parkeren aan Den Haas ter hoogte van de ingang van de bouwlocatie. Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de toezichthouder op het werk, de heer F. Jetten van RA infra. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer (040) 2076163.

Woonzorgservice in de Wijk (WZSW)

en paar maanden geleden is ‘Woonzorgservice in de wijk’ (WZSW)  van start gegaan in Valkenswaard.

Ouderen, mensen met een beperking, nieuwkomers en mantelzorgers die extra ondersteuning nodig hebben in of om het huis kunnen deze aanvragen bij Woonzorgservice in de wijk. Tegen betaling van € 5,- kunnen ze een diensten-cheque kopen, die recht geeft op één uur dienstverlening. Werkzoekenden of vrijwilligers die graag iets voor mensen in hun eigen gemeente willen betekenen voeren de diensten uit.

Voorbeelden van diensten die in de eerste twee maanden zijn uitgevoerd:
•    een mevrouw van 82 jaar is naar een vriendin in Eindhoven vervoerd
•    een mevrouw van 89 jaar die nog zelfstandig woont heeft een uur hulp in de huishouding gehad
•    bij een mevrouw van 89 jaar is een stopcontact in de meterkast gemaakt
•    een mevrouw van 68 jaar heeft een slaapkamerkast laten afvoeren
•    bij een mevrouw van 77 jaar is de elektrische bedrading opnieuw vastgelegd
•    bij een mevrouw van 89 jaar zijn de bladeren uit de tuin opgeruimd
•    voor een meneer van 78 jaar zijn boodschappen gedaan en is een maaltijd bereid.

Volgende maand opnieuw voorbeelden van woonzorgservice in de wijk. Wilt u een dienst aanvragen? Wilt u een dienst uitvoeren? Het telefoonnummer van woonzorgservice in de wijk is 040 2083781 of 06 18302150.

 
Alphahulplijn telefoonnummer 0900-2030405

Het komende jaar gaat er veel veranderen voor alphahulpen en mensen die hulp in het huishouden ontvangen via alphahulp. De gemeente Valkenswaard zal u over die veranderingen uitgebreid informeren.

Wilt u exact weten wat die veranderingen inhouden voor uw eigen situatie, dan kunt u contact opnemen met de alphahulplijn op nummer 0900-2030405. De alphahulplijn is een initiatief van Stichting Alphatrots en wordt ondersteund door het ministerie van VWS. Voor meer informatie kunt u op de website terecht: www.alphatrots.nl

Jongeren maken kennis met gemeentepolitiek (JOPO)

Op woensdag 11 maart organiseert een aantal politieke partijen in Valkenswaard in samenwerking met Scholengemeenschap Were Di en de gemeente Valkenswaard een politieke dag voor VWO-5 scholieren.

De dag staat in het teken van vaardigheden die een raadslid in de praktijk nodig heeft en eindigt met een raadsvergadering in de raadszaal, voorgezeten door burgemeester drs. A. Ederveen. Het voorstel dat gesteund wordt door de meeste stemmen is uiteindelijk de dagwinnaar. De bedoeling is dat de raadsvergadering zo realistisch mogelijk wordt nagebootst.

Workshops
Het doel van deze dag is de jongeren te laten kennismaken met de gemeentelijke politiek en te laten ervaren wat het is om aan een raadsvergadering deel te nemen. De jongeren krijgen eerst gezamenlijk een introductie in openbaar bestuur. Vervolgens houden de begeleiders die bekend zijn met de lokale politiek workshops waarbij de jongeren kennismaken met de vaardigheden: interviewen, onderhandelen, presenteren en debatteren. Daarna vormen de jongeren fracties die afzonderlijk gaan werken aan een raadsvoorstel.

Toekomstvisie gemeente
Op dit ogenblik is de gemeente Valkenswaard een toekomstvisie aan het opstellen. JOPO wil daar graag een steentje aanbijdragen. De voorstellen, die dit jaar op de jongeren raadsagenda komen te staan, gaan over de toekomst van Valkenswaard. De voorstellen geven antwoord op de vraag: Waar staat Valkenswaard over 20 jaar? Acht groepjes van vier leerlingen zullen ieder een eigen voorstel uitwerken. Ieder groepje zal zich richten op één beleidsterrein zoals onderwijs, infrastructuur, welzijn etc.

Raadvergadering
In de afsluitende raadsvergadering verdedigen ‘s avonds de fracties hun voorstel. In een debat wisselen de jongeren standpunten uit. Uiteindelijk stemmen het publiek en de jongeren zelf op de voorstellen. Het voorstel met de meeste stemmen wint. Een aparte groep jongeren vertegenwoordigt de pers. Deze groep maakt net als de echte journalisten een verslag over het wel en wee van de gevoerde politiek aan het eind van de dag. Publiek is van harte welkom tijdens de raadsvergadering van 18.30 uur tot 21.00 uur.

Organisatoren
De politieke dag voor de jongeren vindt plaats in het gemeentehuis op 11 maart van 08.30 tot 17.30 uur. De organisatoren van deze dag zijn: Rob van den Dungen (VVD), Frans van Otten (docent Were Di VWO-5), Sjef Tooten (CDA), François Smits (VVD), Hans van Aalst (H&G), Marie-Thérèse Maas (PvdA) en Marieke Kraat (Groen links).

Schoolzwem kampioenschap 2009

In verband met het komende schoolzwemkampioenschap worden de openingstijden van zwembad De Wedert aan de Pastoor Heerkensdreef aangepast. Dat betekent dat het zwembad voor ‘vrij zwemmen’ gesloten is op woensdag 11, 18 en 25 maart vanaf 15.00 uur en op zondag 29 maart vanaf 13.00 uur.

Site-tip: Regelhulp

In de site-tip van deze week wijzen wij u de weg naar Regelhulp, een handige interactieve website voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten zélf en voor hun hulpverleners. Dat kunnen familieleden, vrienden of buren zijn óf professionele hulpverleners.

Kies in de linkerkolom voor ‘Zorg en de Wmo’ en vervolgens voor ‘Regelhulp’ en u komt op de website www.regelhulp.nl. U kunt hier op vier verschillende manieren zoeken: op uw situatie, soort hulp, organisaties en voorzieningen.

Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Ingrid van Glabbeek van het zorgloket bij de gemeente Valkenswaard, via telefoon 040-2083 442 of mail ingrid.van.glabbeek@valkenswaard.nl. Regelhulp is tot stand gekomen in samenwerking met de ministeries van VWS en SZW, UWV, CWI en CIZ.