WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Zelf Tapijt leggen

Welke gereedschap heeft u hier voor nodig.

-    Rolmaat , stalen liniaal, snijplank, hobbymes, profielmal,nadenroller, nietpistool, dubbelzijdige tape, ondertapijt.

Tapijt is al jaren een van de populairste soorten vloerbedekking. Warm en zacht en geluiddempend. We kennen verschillende soorten zoals wol, katoen, sysal, kokos en synthetische materialen. Als u tapijt koopt , kijk dan even op het tapijt staal , daar staat precies op omschreven waar het tapijt voor is bedoeld. Vloerbedekking word per strekkende meter verkocht meestal de kamerbreedte van 400 cm. Koop altijd wat ruimer in dat is beter dan te krap. Als u materialen niet gebruikt kunt u die bij de meeste speciaalzaken met de  aankoopbon binnen 30 dagen terug retourneren.

Voorbereiding bij het leggen van het taptijt
Zorg dat de vloer egaal is, niet egaal wil zeggen dat het tapijt niet strak ligt. Voordat u de vloer gaat leggen , leggen we er eerst een onderlaag van papier of vilt op. Dit is om te voorkomen dat de vloerbedekking niet aan de vloer plakt na verloop van tijd. Snij de onderlaag langs de plinten af en zet het met enkele nietjes vast om verschuiven te voorkomen. Breng vervolgens langs de plinten een strook dubbelzijdige tape aan. De Plakstrook aan de bovenkant nog niet verwijderen.

Vervolgens
Rol het tapijt over de vloer uit. Zorg ervoor dat het tapijt strak tegen de langste rechte wand van de kamer ligt. Het tapijt moet aan de andere zijden van de kamer tegen de wand omhoog staan. Wel blijven controleren of het patroon van het tapijt recht ligt. Maak vervolgens met hulp van de stalen liniaal en de snijplank insnijdingen voor nissen, schoorsteenmantels en dergelijke. Bij een nis laat u het tapijt na het insnijden weer terugvallen, bij een schoorsteenmantel vouwt  u het tapijt om. Snij nu overal de overtollige randen grof af, zodat er een opstaande rand overblijft van ongeveer 5 centimeter voor het pas snijden.

Pas snijden
Sla de vloerbedekking bij waar u gestart bent met leggen terug. Verwijder vervolgens de plakstrook van de tape en druk het tapijt stevig vast. U kunt nu het hele tapijt over de vloer uitwrijven zodat er geen bobbels achter blijven. Duw het tapijt overal zo strak mogelijk tegen de plinten en snij de overtollige strook met een krom tapijtmesje af. Zorg dat de punt van het mesje de plint steeds raakt en houdt het mes onder een hoek van 45 graden. Trek terwijl u verder werkt steeds de plakstrook van de tape weg waar u bent geweest en duw het tapijt op zijn plaats.
 
Tip. Als u een profielmal gebruikt kunt u exact de juiste vorm bepalen van de uitsnede voor bijvoorbeeld verwarmingsbuis of een deurpost.

Soms moet de vloerbedekking uit meerdere banen bestaan. Leg dan de banen met de naden strak tegen elkaar aan en trek een potloodstreep op de vloer ter hoogte van de naad. Let er op dat een eventueel patroon in het tapijt goed op elkaar aansluit! Plak vervolgens dubbelzijdige tape over de streep. Verwijder nu stukje bij beetje de plakstrook van de tape en plak de tapijtranden over de gehele lengte van de naad vast. Duw de naden stevig aan met behulp van een nadenroller.  Nog een tip voordat u aan het werk gaat. Tapijtmesjes worden snel bot. Het is verstandig ze tussendoor regelmatig te vervangen, dat werkt een stuk sneller en prettiger.