WoningWeetjes.nl - Meer weten over wonen!

Zo zacht als tapijt

Keuzemogelijkheden genoeg voor wie voor tapijt op de vloer kiest. Wilt u een strak laagpolig tapijt of liever een hoogpolig tapijt waarin u uw voeten heerlijk kunt begraven? Een kamerbrede uitvoering of eerder een fraai accent in de vorm van een los karpet? Sobere kleurvakken of extravagante motieven? Welkom in de veelzijdige wereld van tapijt…
Vele jaren geleden was tapijt een echt luxe product. In de kastelen en paleizen van rijke vorsten en andere edellieden lagen en hingen tapijten overal te pronken. Hoe luxueuzer uitgevoerd, hoe liever. Vandaag is mooi tapijt echter ook zeer toegankelijk voor de gewone man. Gelukkig maar, want tapijt – in welke vorm dan ook – kan een echte meerwaarde betekenen voor ieder interieur, in welke stijl het ook ingericht is.

Supergezellig
Los van de esthetische waarde is tapijt vooral populair omwille van de fysieke kwaliteiten. Tapijt voelt immers heerlijk zacht en warm aan zonder dat er enige vorm van vloerverwarming bij komt kijken. Kamerbreed tapijt bezorgt de ruimte een echte blotevoetenvloer, maar ook een los vloerkleed – bijvoorbeeld in de salon- kan supergezellig aanvoelen. Vooral de gebruikte materialen spelen rol in dat warmtegevoel. Zowel natuurlijke materialen- wol, kokos, jute, sisal… als synthetische materialen beschikken over de juiste eigenschappen.

Gulden middenweg
Tapijt kunnen we op basis van tal van verschillende criteria onderverdelen in verschillende soorten. Een eerste onderverdeling kan bijvoorbeeld gebeuren op basis van de plaats die het inneemt  in een ruimte. Zowel losse karpetten als kamerbreed vasttapijt en modulaire tapijttegels zijn mogelijk. Kamerbreed vasttapijt hangt vast aan de vloer. Het voordeel hiervan is dat de hele ruimte met tapijt bedekt is, maar dat betekent ook dat het bij eventuele vlekken niet zo eenvoudig te herstellen is. De meeste losse karpetten kunt u gewoon wegnemen en (laten) reinigen. Modulaire tapijttegels vormen misschien wel de gulden middenweg. Als u dat wenst, kunt u er een hele vloer mee aankleden, maar bij eventuele ongelukken volstaat het om de besmeurde tegel te verwijderen of te vervangen. Tapijttegels bieden ook heel wat creatieve mogelijkheden, want u kunt ze naar hartenlust van plaats verwisselen of in een ander patroon leggen. Dat geldt wel alleen voor vastgeklikte tapijttegels; bij vastgelijmde tapijttegels vervallen de eerder genoemde voordelen.

Uniek exemplaar
Een andere manier om tapijt in verschillende categorieën onder te verdelen, is de manier waarop ze gemaakt zijn. Handgemaakt tapijt verschilt immers van machinaal gemaakt tapijt. Net zoals bij ieder ander product waar u de keuze heeft tussen en manueel gemaakte of een machinaal gemaakte versie, heeft fabrieksmatig gemaakt tapijt het voordeel dat ieder stuk er identiek uitziet en u dus een lijn door uw interieur kunt creeren. Wie echter liever iets unieks in huis haalt, is gebaat bij een handgemaakt tapijt. Ieder handgemaakt tapijt bezit immers kleine of iets grotere verschillen, waardoor elk handgemaakt tapijt uniek is, zelfs als het het zoveelste is in een reeks. Handgemaakt tapijt heeft wel een aanzienlijk langere productietijd dan een machinaal gemaakt tapijt en dat laat zich ook merken aan het prijskaartje.

Speels oppervlak
De algemene zachtheid van tapijt hangt niet louter af van het gebruikte materiaal, maar ook van de bovenste laag. Die bovenste laag bestaat uit polen en het zijn die polen die de structuur van het tapijt bepalen. Tapijt kan zowel laagpolig als hoogpolig zijn of het kan uit een combinatie van de twee bestaan. Hoe hoger de polen, des te meer kunt u uw voeten in het tapijt begraven. Lage polen zorgen dan weer voor een erg strak eindresultaat. Ook de vorm van de polen speelt een rol. De meest gekende tapijtstructuren zijn velours, fris en boucle. Die laatste is de meest eenvoudige vorm. Hierbij worden de lussen gewoon in hun geheel gelaten. Omdat dit echter niet zeer comfortabel aanvoelt, kent velourstapijt meer succes. Bij dergelijke tapijten worden de lussen doorgesneden, waardoor het oppervlak glad en zacht aanvoelt. Frisetapijt gaat nog een stap verder, want hierbij worden de lussen niet enkel doorgesneden, maar nadien ook nog eens gedraaid, wat een erg speels oppervlak als resultaat heeft.

Ruimte vergroten
Een volgend criterium waar u bij uw keuze rekening mee moet houden, is welke kleur het tapijt moet hebben en welke tekeningen eventueel aanwezig mogen zijn. Daarin bestaan ontelbaar veel mogelijkheden: van een uiterst strak en sober, effen kleurvak over enkele subtiele geometrische lijnen tot zeer extravagante en sierlijke dessins. Bij de keuze van de dessins moet u trouwens niet enkel rekening houden met uw persoonlijke smaak, maar ook met het optische effect dat ze creeren. Dat geldt vooral voor de borderrand van het tapijt. Een lichtkleurige borderrand vergroot de ruimte optisch, terwijl het omgekeerde waar is voor een donkere borderrand. Een donkere borderrand is bijgevolg ideaal om een groter gezelligheidsgevoel te creeren in een grote, open ruimte.